ÍZcsiklandozó

Húsvéti színes főtt tojás

2019. április 20. 17:23 - ÍZcsiklandozó

img_e1717-1.jpg

 

Húsvétkor egyik nagy kedvencünk, a tojás. Kalács és sonka mellé, tormával, zöldhagymával, hónapos retekkel minden asztal fő eleme. Én tojáskrémet is készítek húsvétkor, ám leginkább főtt tojásként fogyasztjuk. A megszokottság azonban néha már túl sablonossá teszi a menüt, így gondoltam egy nagyot, tojást festettem!

De nem akárhogyan! Nem héjastól, hanem pont ellenkezőleg, megtisztítva. És, hogy még egészségesen is tettem mindezt, az csak hab a tortán!

Banálisan egyszerű módját választottam ugyanis a festésnek. Éppen a reggeli megszokott gyümölcs-zöldség turmixomat készítettem, amihez a répát és a céklát pucoltam.

Gondolataimban már a húsvéti menü járt, kezem pedig kellően céklaszínű lett.

Ekkor jött az ötlet! Mutatom, mi volt az:

Tovább
Szólj hozzá!

Diós süti lisztmentesen

2019. április 14. 19:02 - ÍZcsiklandozó

img_1625-1.jpg

 

Az április ebben az évben változékony arcát mutatja. Hiába, no! A tavasz így van jól, még akkor is, ha ezen a hétvégén már kimondottan jó lett volna egy kis napsütéses meleg. Persze ember tervez...

Gondoltam egy nagyot, bemelegítettem a sütőt és bár már Húsvét közeleg, mégis egy borongós időre kedvező finomságot sütöttem. 
Mivel imádom a svéd mandulatortát, gondoltam megsütöm annak diós változatát, ami reményen felülire sikeredett! A dió olcsóbb és könnyebben beszerezhető, így azt hiszem, aki kipróbálja, bátran fogja helyettesíteni majd a hagyományos receptet erre.

Íme a recept:

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Tojásos, medvehagymás rakott tészta

2019. április 06. 23:28 - ÍZcsiklandozó

...glutén könnyítetten

img_0991-1.jpg

 

Pár hete ismerkedtem meg egy különleges tésztafélével, ami az ősi alakor búzából készült, ezáltal aminosavakban, mikroelemekben gazdag, szénhidráttartalma alacsony, gyorsan felszívódó így a reformkonyha ideális eleme lehet. Ráadásul minimális glutént tartalmaz, fehérje összetétele egyedi, amely jó hír lehet a glutén érzékenyeknek is, mert nem tartalmaz allergéneket, így nem alakul ki fogyasztásakor allergiás reakció.
A Vörös Tészta Manufaktúra családi vállalkozásként készít belőle különféle tésztákat, melyek íze a gluténmentes tésztákéval szinte össze sem hasonlítható, olyan finom. Teljes kiőrlésű tésztáikból létezik tojásos és tojás mentes is, így igénynek  megfelelően választható. 

Az alakorról érdemes többet is megtudni, a tésztát pedig akár diétázunk, akár nem, beilleszteni az alapanyag repertoárunkba.

És, hogy miért esett erre a tésztára a választásom? Nem csak azért, mert igyekszem odafigyelni arra, hogy mit eszem és törekszem egészséges alapanyagok használatára, hanem azért is, mert a Vörös Tészta Manufaktúra szemet gyönyörködtető csomagolással hívja fel termékeire a figyelmet.

Én most egy hamis besamellel készült tojásos, medvehagymás rakott változatot készítettem a 4 tojásos orsó tésztájukból. A hamis besamel előnye, hogy nem került bele liszt, így az étel teljesen glutén könnyített.

Íme a recept:

Tovább
Szólj hozzá!

Pikáns zöldséges sajttorta

2019. március 24. 20:39 - ÍZcsiklandozó

img_e0738-1.jpg

 

A sajttortát nagyon kedvelem, sütés nélküli vagy sütve készült édes változatait imádom variálni különféle gyümölcsökkel.
Mivel itt a jó idő, de idény jellegű gyümölcs még nagyon kevés van, viszont friss spenót már bőven kapható, sőt, az új sárgarépa is megjelent a boltokban, gondoltam, legyen most egy sós, többszínű, ízgazdag változat, amit .

Tulajdonképpen saját fejem után mentem, amikor összeállítottam, de olyan remekül sikerült, hogy el is határoztam, hamarosan újra megsütöm.

Színe, íze, állaga tökéletes lett. Csodás szeletsütőm pedig ismét bebizonyította, hogy remek segítőm a konyhában, hiszen egy cseppet sem tapadt le benne az étel, így tálalnom is roppant egyszerű volt.

Íme a recept:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Répás, magvas, sajtos brokkoli tócsni

2019. március 23. 17:32 - ÍZcsiklandozó

img_9892-1.jpg

 

Tegnap bűnöztem..... a chilis babos ebéddel, így ma, az életmódváltók önérzetével sütöttem magamnak egy kis brokkoli tócsnit! 
Na, jó...nem sajnáltatom magam, hiszen egyszerűen imádom a zöldségeket, turmixban, krémlevesben, rakottasan, vagy akár tócsninak...

Ma egy brokkolis változatot készítettem, amiben liszt helyett zabpehely van, répa és sok-sok mag valamint sajt gazdagítja
Mondanom sem kell, hogy egyszerűen isteni! A magvaktól ropogós, a sajttól és a zöldségektől krémesen lágy, laktató, egészséges...mi kell még?
Fokhagymás, fűszeres tejföllel tálaltam.

Így készült:

Tovább
Szólj hozzá!

Churros csokiöntettel...

2019. március 10. 13:25 - ÍZcsiklandozó

... avagy a spanyolok mennyei eledele

img_e0489-1.jpg

 

Gimnazista lánykám második nyelvként a spanyolt tanulja. Amikor kilencedikben belefogott ennek a nyelvnek a tanulásába, utánanézett a spanyol gasztronómiai fogásoknak. Így elsőként a churrost próbáltuk ki pár éve, ami nagyon nagy kedvencünk lett. Az égetett tésztából sült rudacskák vaníliás, cukros illata magával ragadó. A spanyolok csokiszószba mártogatják, fahéjas cukorba hempergetik, a dél-amerikaiak töltött változatait kedvelik, mi pedig itthon képtelenek vagyunk neki ellenállni, bármilyen formában. A vasárnap reggeli ráérős ébredés közben csak ültem a kávémat kortyolgatva és élveztem a finom, édes, cukros illatot és jó volt elmerengeni a kicsit romantikusra sikeredett látványon... Ugye milyen csodaszép? 

Ezen a hétvégén fehér és rumos étcsokiba mártogatott verziót készítettünk, ami olyan gyorsan fogyott, ahogy sült.

Íme a receptje:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Chilis-fokhagymás garnélarák tricolor tésztával

2019. március 09. 22:07 - ÍZcsiklandozó

img_0405-1.jpg

 

A tenger gyümölcseivel csak pár éve barátkozom. Az első, amit megszerettem, az az apró, fehér húsú garnélarák volt, amit a norvég scampi (eredetileg pici homárt jelentő) szóról sokan így is ismernek. Ma ebből készítettem villámgyors ebédet, fehérborral, csípősen, nyáriasan.

A hagyományos tálalásnál szélesmetéltet vagy rizst szolgálnak fel hozzá, én viszont most vidám, tricolor fusilli tésztával készítettem. (Ugye, milyen gyönyörű már a látványa is?)
Millió dolgom közepette különösen kedveltem, hogy röpke fél óra alatt csodafinom, tengerparti élményeket idéző főételt tálalhattam. A scampi pillanatok alatt elkészíthető, ám kedvenc szeletsütőmben még a szokásosnál is gyorsabban elkészült az egyenletes hőleadás miatt. 

Íme a receptem:

Tovább
Szólj hozzá!

Török kokostar

2019. március 05. 18:41 - ÍZcsiklandozó

53681298_1261617670643235_1036961231610576896_n.jpg

 

Azt hiszem, a nosztalgiázás itt kezdődik!


Képzeljétek, két éve lassan az első receptjeim egyikeként íródott ez a bejegyzés, de anno nem lett "élesítve", csupán a vázlatok között pihent.
Most rátaláltam, beleolvastam és mosolyogva láttam, milyen kezdetlegesek, egyszerűek, kicsit viccesek is voltak még a blogom indulásakor a fotóim! (Bevallom, gőzöm sincs, milyen apropóból fényképeztem ferdén....szörnyűűűű, bocsássatok meg érte!)
Ennek ellenére úgy gondoltam, nem törlöm, sőt! Élesítve megmutatom nektek is, mert a recept alapján igazán finom süteményt készíthettek. Mivel én is akkor az egyszer készítettem el a lányom iskolai vetélkedője miatt, aztán feledésbe merült, most kedvet is kaptam... talán ezzel az ötlettel meg is van, hogy mi legyen a hétvégi sütink... 

 

És akkor most jöjjön az eredeti bejegyzés 2017-ből:

 

A lányom sulijában tavasszal iskolanap volt.... a kilencedikeseknek török ételeket kell felvonultatniuk. Gondoltuk, biztosan lesz elég baklava, így kipróbáltunk egy számunkra is új kókuszos, kakaós édességet, a kokostart. 


Mivel eljött egy kis osztálytársnő is hozzánk délután, nekiláttunk közösen! Öt perc alatt a ricsajtól és a tüsténkedéstől igazi keleti hangulat lett az amúgy csöndes konyhánkban! A hangulatot a jó illatok és ízek csak fokozták! 
 A receptet szigorúan követtük ugyan, ám mégis kicsit "négerebb" lehetett a kakaóporunk, mert igazi fekete-fehér töltött kekszeket kaptunk! Kicsit féltünk is, hogy majd nem lesz finom, de az első kóstolás megnyugtató volt.... 


Jöjjön hát a recept, aminek a suliban is nagy sikere volt, akárcsak itthon:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Teljes kiőrlésű lisztből készült zsemlekoszorú camembert sajttal

2019. március 02. 20:37 - ÍZcsiklandozó

img_0200-1.jpg

 

Valljuk be őszintén, a magyar ember kedveli a pékárut! Én is sokáig függő voltam, pár hónapja azonban az életmód váltásom részeként kiiktattam az étkezésemből. Nem érzem különösebben megterhelőnek, hogy nem fogyasztok kenyeret, kiflit, zsemlét, inkább csak a szememnek maradt kívánatos.

Időnként beiktatok "csaló-napokat", ahogyan most is....csupán emiatt a fantasztikusan finom és látványában is csalogató teljes kiőrlésű változat miatt. Persze a családom is rendkívül izgatottan várta az elkészültét, ők bármilyen formában megeszik ami lisztből készült.

Bónuszként e gyönyörű zsemlekoszorú kapott egy camembert sajtos koronát a közepébe! Ugye milyen fantasztikusan néz ki? A pirult magvak illata pedig mennyei!
No, és persze az univerzálisan használható sütőedényem megkönnyítette a munkámat. Gyorsan elkészült, nem ragadt le, a kerek forma pedig a zsemlekoszorú alapjának kedvezett.

Így készítettem:

Tovább
Szólj hozzá!

Rakott kalács aszalt gyümölcsökkel és habsipkával

2019. február 23. 23:23 - ÍZcsiklandozó

img_e9842-1.jpg

 

Maradékmentő receptet hozok most Nektek. Ennek a kalács rakottasnak a születése tulajdonképpen maradékoknak köszönhető ugyanis. A hűtőben volt egy kevés sárgabarack dzsem, egy kibontott tej, a konyhaszekrényben kevés aszalt gyümölcs várt a sorára és egy korábban felszeletelt és megszikkadt fonott kalács is árván várta, mit kezdek vele.
Gyönyörű szeletsütőmben desszertet még nem készítettem, így gondoltam, eljött az idő! Az ötlettől a tálalásig csupán egy óra telt el, úgyhogy ez a finomság nem csak a látványával és az illatával, hanem ezzel a viszonylag gyorsan elkészíthető tulajdonságával is belopta magát a szívembe. A családom elismerő pillantása pedig megerősített abban, hogy jó döntés volt a kalácsot ebben a formában újrahasznosítani.

Mutatom, hogyan készült:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek