ÍZcsiklandozó

Habos, diós süti

2018. október 07. 19:13 - ÍZcsiklandozó

img_4344-1.jpg

 

Itt az ősz, annak minden szépségével, finomságaival együtt! Ilyenkor már a háziasszonyok örömmel gyújtják be a sütőt, hogy melegséget vigyenek a konyhába és finomságokkal kápráztassák el szeretteiket. Én is így vagyok ezzel.
Mivel kedves ismerőseimtől csodafinom diót kaptam, gyönyörűen megtisztítva, elszabadult a fantáziám, mi is legyen belőle. Mi tagadás, kicsit már a karácsonyvárás is a lelkemben van (tudom, hol van az még, de akkor is...) így hát egy olyan sütire esett a választásom, amely akár az ünnepi asztal dísze is lehet, hiszen előre elkészíthető, sokáig eltartható finomság (már ha azonnal el nem fogy)!

Kicsit macerásnak tűnik, de higgyétek el, a fázisok rövidsége miatt aránylag gyorsan elkészíthető, így feltétlenül érdemes elkészíteni.

A tésztája omlós, a diós krémje puha, a hab a tetején pedig roppanós és csodafinom!

Így készül:

Tovább
Szólj hozzá!

Szilvás cobbler

2018. szeptember 29. 19:38 - ÍZcsiklandozó

 

img_7852-1.jpg

 

Minden gyümölcs szezonbeindulása meglobogtatja a fantáziámat. Így van ez a szilvával is. Ha ráérek, szeretek kísérletezni a pepecselősebb sütikkel is, de leginkább a gyorsan összedobósakat kedvelem.
Ez a szilvás cobbler is ilyen. 

A cobbler története jó régre, az Amerikába kivándorolt európaikhoz köthető. Speciális sütőedényben készítették finomságaikat, a sütőedény neve pedig cobbler volt állítólag. Ez a sütiféleség is innen kapta a nevét. Bármilyen gyümölccsel variálható, különleges desszert. Készíthetjük friss, fagyasztott, befőtt gyümölccsel, de diófélék, mazsola sőt aszalt gyümölcsök is rakhatók bele.
A szaftos, illatos gyümölcsöt beburkolja a kanalanként ráhalmozott tészta, amitől kicsit paplanszerű kinézete lesz, ráadásul sejtelmes is, hiszen a készítőjén kívül senki nem tudja, mi rejlik a tészta alatt.

Nálam most illatos, érett, fahéjjal megszórt szilva bújt a tészta alá!

Így:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Csőben sült mediterrán cukkinitekercs

2018. szeptember 29. 19:37 - ÍZcsiklandozó

img_e2093-1.jpg

 

A mediterrán ízvilágot nagyon kedvelem. Az év bármely szakában készítek így fűszerezett ételeket, használom a mediterrán konyha hozzávalóit. A zöldség és hús, sajt kombinációkért különösen rajongok. 
Mivel manapság már egész évben kapható cukkini a nagyobb üzletekben, így ezt a csodafinom egytálételt nem csak a forró nyarakon, hanem akár télen is elkészíthetjük.
Az előkészítés kicsit ugyan munkaigényes, de a sütés csupán fél óra, ami kárpótol ezért. Az íze pedig mennyei!

Így készítettem:

 

Tovább
Szólj hozzá!

Birsalmahab

2018. szeptember 17. 18:48 - ÍZcsiklandozó

...karamellizált birsalmával

img_3627_-1jpg.jpg

 

Kíváncsiak vagytok ennek az ínycsiklandó és ízcsiklandozó receptek a történetére?  Hát akkor figyeljetek, máris elmesélem!

 

img_3615_jpg-1.jpg

 

Egy imádni való barátnő-kolléganőm meglepett a kertjében termett hatalmas szatyornyi birsalmájával, amiért élek-halok! Az őszi gyümölcskavalkádban méltatlanul ritkán jelenik meg ez az illatos, fanyar ízvilágú gyümölcs, talán a kiskertekben, a piacokon bukkan fel még néha. Gyerekkoromban a saját kertünkben is volt egy hatalmas bokor, édesanyám sokszor örvendeztetett meg kompóttal, birsalmasajttal bennünket.

Így aztán hatalmas örömömben már hazafelé jövet azon járt az eszem, mit is készítsek belőle. Mivel pont előtte kaptunk ajándékba egy másik jó barátunktól vaddisznó húst, így nem is volt kérdés, a vadhoz biztosan használok a birsből.

No, de desszert is kellene! Valami jó krémes, légies, illatos finomság....

Sütni nem akartam, hiszen a vaddisznó már önmagában is lefoglalja 3-4 órára a sütőt, ezért egy hidegen készíthető birsalmahabra esett a választásom.

 

 

Így készítettem:

 

Tovább
Szólj hozzá!

Sajtos zöldségtócsni

2018. augusztus 25. 19:04 - ÍZcsiklandozó

img_3148_jpg-1.jpg

 

Az augusztus legvége kis lehűlést hozott, így hosszabb tűzhely mellett való állást is be mertem vállalni. No, nem azért, mert ez a finomság olyan sokáig készül, hanem azért, mert olyan sokat készítettem, hiszen a családomnak ebből semmi nem elég...
Én is imádom, hiszen csupa zöldség, csupa íz, könnyed, mégis laktató, egyszóval szeretni való.
Korábban már olvashattatok más összeállításban tócsni receptet nálam, de ez most még gazdagabb lett a benne lévő zöldségek sokaságától és a sajttól.

Mutatom, hogyan készítettem:

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Jéghideg vodkás dinnyeleves

2018. augusztus 20. 18:58 - ÍZcsiklandozó

img_3030_jpg-1.jpg

 

Augusztusban a legfinomabb gyümölcs a dinnye! Mivel huszadika környékén már általában lehűl a levegő, így ebben az évben külön öröm, hogy hőség maradt. A nemzeti ünnepre így hát egy fantasztikus dinnyés finomságot hoztam, ami növeli az ünnep fényét, baráti társaságban ilyen melegben tökéletes fogyasztani való.

Nálam már jégbe hűtve várja a tűzijátékot! Ha tetszik, jövőre készítsétek el ti is vagy akár a jövő héten, hiszen a meteorológia még kánikulát ígér és a dinnye is isteni még!

 

Tovább
Szólj hozzá!

Csokoládés-kávés torta sütés nélkül

2018. augusztus 17. 09:23 - ÍZcsiklandozó

img_1504-1.jpg

 

Aki szereti a kávét és a csokit, az most jól figyeljen, mert egy káprázatosan finom, sütés nélküli tortát hozok! Nyár elején, születésnapra készítettem, ami akkora sikert aratott, hogy  biztosan sokszor el kell készítenem még.
Már többször mutattam Nektek sütés nélküli desszertet, mint például a túrós mascarponés tortát  vagy a szedres tortácskákat.
Ezek összeállítása nem ördöngösség, és mivel pár óra hűtés mindenképpen kell nekik, így vendéglátás előtti estén elkészíthetőek. Valamennyinek kekszes alapja van, ebben egyformák, viszont a krémes réteg ízlés, kívánság, hozzávalók szerint alakítható.
Ezt a tortát amit most mutatok, két különféle krémes réteggel láttam el, a tetejét pedig saját készítésű kávés habcsókokkal és ropogós-friss kakaókrémes ostyarudakkal dekoráltam. Így aztán a krémesség mellett ropogós részek is kényeztetik érzékeinket benne.

Így készítettem:

Tovább
5 komment
Címkék: Desszertek

Szedres tortácskák sütés nélkül

2018. augusztus 14. 17:00 - ÍZcsiklandozó

img_2516-1.jpg

 

Mindig kedveltem a sütés nélküli, gyorsan előkészíthető desszerteket, hiszen egytől egyig előző nap elkészítendőek. Egy zsúfolt hétvégén, egy vendégvárásnál, egy többfogásos menü elkészítésekor előnyt élveznek nálam. A hűtőben történő pihentetéssel egy időben pedig az ízek összeérve és hidegen fogyasztva még jobban előjönnek, ráadásul a nyári kánikulában mindenki által kedveltek.
Elsősorban a gyümölcsösekért rajongok, de a kávés, csokis  variációk is levesznek a lábamról.

Ez a szedres változat különösen kedvemre való, mert többszínű, állaga, íze pedig fantasztikus. Ha kedvet kaptok hozzá, próbáljátok ki ezt a receptet, de akár más gyümölccsel is elkészíthetitek.

Így készítettem:

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Sajtos-olivás cukkini

2018. augusztus 12. 19:04 - ÍZcsiklandozó

...sütőben sütve

img_2643-1.jpg

 

Családom valamennyi tagja nagyon szereti a cukkinit. Bármilyen formában az asztalra kerülhet, tócsniként, levesként egyaránt, ahogyan azt már korábbi blogbejegyzéseimben is olvashattátok.
Sőt, biztosan emlékeztek rá, milyen isteni mogyorós sütit is készítettem belőle és gyors vacsora pitém feltétje is nem egyszer lett már.

A mostani receptem egy szokásos nagy bevásárláshoz kötődik. Szenzációsan friss, zsenge cukkinihez jutottam  ugyanis pár napja. Úgy gondoltam, kipróbálok most valami mást belőle. Olyat szerettem volna, ami laktató, könnyen elkészíthető, a nagy melegben pedig nem kell túl sokáig állni mellette. Mindezeket átgondolva egy mediterrán ízvilágú, sajttal gazdagított, olivás egytálételt készítettem.

Íme:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Szilvás-fahéjas galette

2018. augusztus 12. 10:55 - ÍZcsiklandozó

 img_2411-1.jpg

 

Újra itt a szilvaszezon! HURRÁÁÁÁ!
Gyermekkorom őszeinek legkedveltebb gyümölcse a hamvas, kék szilva volt. Ma már némileg változott ez, hiszen ahogyan most is, már nyár derekától lehet szüretelni néhány fajtáját. Tudom, hogy az áruházláncok akár egész évben kínálják ezt a gyümölcsöt is, no de mégiscsak a legfinomabb a hazai, maga idejében megtermett szilva. Semmi sem pótolhatja gyönyörű színét, illatát, hamvas külsejét és édes aromáját. Egészségre gyakorolt jótékony hatását pedig felsorolni is nehéz.
Legtöbbször frissen, nyersen fogyasztjuk, de szilvalekvárként is minden évben készítek. 

Attól pedig semmi sem tántorít el még a nyári hőségben sem, hogy bekapcsoljam rövid időre a sütőt, ha szilvás édesség készítéséről van szó. Egyszerűen rajongok az illatért, ami sülése közben terjeng a lakásban. Mivel pedig a szilva tökéletes kiegészítője a fahéj és a vanília, így mi sem természetesebb annál, hogy sütijeimbe a szilva mellé legtöbbször mindkettő kerül. Ez aztán a bombasztikus íz és illatharmónia!

Most egy gyorsan összeállítható francia eredetű sütit készítettem, ami nem más, mint a galette. Szuperül variálható tésztaféle ez, sósan, édesen, főfogásként vagy desszertként is elkészíthető. Korábban már én is mutattam erre példát paradicsomos-feta sajtos és körtés-kakaós változatban.

Mivel a tészta eredetéről és történetéről már azokban a blogbejegyzéseimben olvashattatok, így most nem is szaporítanám ezzel a szót, inkább mutatom gyorsan, hogyan is készült ez a mennyei, fahéjas, barna cukorral megbolondított szilvás változat.

 

Tovább
2 komment
Címkék: Desszertek