ÍZcsiklandozó

Bodzakrémes képviselőfánk

2020. június 04. 16:59 - ÍZcsiklandozó

...tejszínhabbal

img_4990-1.jpg

 

Bevallom, kifejezetten várom a kora nyári időszakot, amikor a levegő megtelik bodzaillattal... Ebben az évben a virágzás kellős közepén (amikor már feloldották a világjárványhoz kapcsolódó karantént és lehetett látogatóba menni) drága barátnőm jött el hozzánk és hatalmas szatyornyi bodzavirágot hozott!


Saját kertjébőőőől!!!


Először ámulatba ejtett, aztán gondolkodóba...mit fogok én ennyi csodaszép virágtányérral csinálni?! Azonnal készítettem is pár üvegnyi bodzaitalt, úgy gondoltam azonban, jöhetne még valami desszert is! 

Mivel leginkább a kevés tésztájú, krémes édességekért vagyok oda, nem is volt kérdés, képviselőfánkot fogok készíteni. Kevéske roppanós tésztabölcsőben sok-sok édes töltelék, némi tejszínhabbal és pici porcukorral meghintve... ugye már olvasni is gyönyörűség? Pláne bodza ízben....hmmm...!
A bodzavirágok aromája viszonylag könnyen kiáztatható, (akár a szörp vagy a limonádé esetében), a feladat így adott volt: nem citromos, cukros vízbe fogom áztatni, hanem tejbe!
Próba szerencse, nem teketóriáztam!

Bíztam a dologban, hiszen drága édesanyám mindig azt mondta: "Fiam, a tej kényes jószág, minden ízt és illatot képes magába szívni, ezért vigyázz milyen edényben, hol és hogyan tárolod!" Szóval belefogtam abban a reményben, hogy a krémem így majd bodza ízvilágú lesz. Igazam lett!

Mutatom, hogyan is készült:

 

Tovább
Szólj hozzá!

Mennyei dupla-rétes

2020. május 31. 18:10 - ÍZcsiklandozó

Csokoládés és kókuszos töltelékkel

img_5280-1.jpg

 

 

Ahogy már láthattátok, rétes-imádó lettem!
Nem csak azért, mert kevés tésztával és rengeteg töltelékkel készülhet, hanem azért is, mert igazán változatos ételeket lehet belőle előállítani. Nemrégen olvashattátok pikáns, húsos főételnek beillő változatának receptjét oldalamon, de csodás háromízű palacsintás variációját és grízes töltelékes elkészítési módját is megmutattam már! Bármelyiket próbáljátok is ki, bele fogtok szeretni!

Most egy kétféle ízvilággal töltött, különlegesen tekert, édes változatot hoztam, amiben a csokoládé és a kókusz együttes harmóniája érvényesül, selymes krémes töltelékkel, roppanós tésztával és pirult mandulaszórással...

Így készült:

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Pikáns húsos rétes

2020. május 31. 14:38 - ÍZcsiklandozó

img_5256-1.jpg

 

 

Emelje fel a kezét, aki szereti a pikáns, viszonylag gyorsan összedobható, látványos és laktató főételeket! Bizony, én ebbe a táborba tartozom! Ráadásul az utóbbi időben rétesimádó is lettem! Egyszerűen nem tudok ellenállni a roppanós vékony tésztarétegnek, ami édes vagy sós tölteléket is magába rejthet. Emiatt mindig lapul a hűtőmben pár csomag rétestészta, amit ötletszerűen előkapok és sitty-sutty, bő egy órán belül már tálalhatom is a finomabbnál finomabb főételt vagy desszertet!
Persze tudom, a házilag készített rétestészta mégiscsak utánozhatatlan, no de valljuk be, a rohanó világban a háziasszonyok munkája mégiscsak lerövidül némiképp, ha csak ki kell kapni a hűtőből az alap hozzávalót. Én vállalom, hogy XXI. századi nőként bizony használok is ilyen termékeket és tudom, olvasóim is többségében dolgozó nők, akik ezerfelé figyelnek, lótnak-futnak, így örülnek, ha gyorsan készíthetnek valami finomat családjuknak!

Na ez a recept pontosan arra szolgál! Csodafinom tölteléke miatt  a férfiak is imádni fogják, úgyhogy máris mutatom, hogyan készül!

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Cukkini palacsinta

2020. május 15. 18:04 - ÍZcsiklandozó

...kapros, túrós töltelékkel

img_4576-1.jpg

 

A cukkini univerzális zöldségféle, én is rendszeresen készítek belőle ételeket. A tökfélék családjába tartozik, beltartalmilag is azokhoz hasonló. Külsőleg a sötétzöld héjútól a csíkosig, manapság már akár a citromsárga és a szürkészöld is megtalálható a piacokon. Alakja hosszúkás, körte, de akár gömbölyű is lehet. Legáltalánosabban a hosszúkásak ismertek, én is ezt szoktam vásárolni, úgy érzem, ezt lehet legkönnyebben és legszebben hosszúkásra szeletelni, reszelni. Mivel íze viszonylag semleges, könnyen kombinálhatjuk különféle fűszerekkel. Imádjuk krémlevesként, sütve, rakva, rántva, grillezve, töltve, de még süteménybe is.
Mivel pedig tavasztól őszig könnyedén beszerezhető, így érdemes minél több ételbe belecsempészni.

Pár napja jó zsenge példányokat sikerült beszereznem és mivel régóta vágytam a zöldséges  tölteléknek pedig tejfölös-kapros túrót tettem bele.

Íme a receptje:

 

Tovább
2 komment

Zöldséges, sajtos quiche

2020. május 08. 13:46 - ÍZcsiklandozó

img_4431-1.jpg

 

A quiche a francia konyha kedvelt, hagyományos étele, mely nem más, mint egy omlós tésztaágyon sütött gazdag, tejszínes feltétes lepény. Hidegen és melegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható, ezért különösen kedvelt. Eredete Németországba vezethető vissza, ahol a francia határ közelében vasserpenyőben sütötték. Neve a német kuchen (sütemény) szóból változott franciásra - quiche-re. Angliában, Amerikában vált először népszerűvé, majd az egész világon elterjed. Mivel maradékok felhasználására is használható, húsos vagy húsmentes, sós vagy édes változatai is ismertek, így igazi favorit étel!
Tésztája eredetileg hagyományos omlós vajas tészta, melyet én most a gyors elkészíthetőség miatt kész leveles tésztával helyettesítettem, de aki ráér, mindenképpen próbálja ki a kézzel készített változatát, melyet a világhálón kalandozva pillanatok alatt fellelhet!
A rakomány variálhatósága ezerarcúvá teszi, de egyvalami nem változhat, a tejszínes-tojásos szósz, amivel a tölteléket leöntjük.

Én most húsmentesen készítettem, ami rendkívül laktatóra, ízesre sikeredett, pillanatok alatt el is fogyott!

 

img_4434-1.jpg

 

Mutatom, a receptjét:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Epres-mascarponés torta

2020. május 01. 15:46 - ÍZcsiklandozó

...Anyák-napjára

img_4181-1.jpg

 

Az év legszebb napján, Anyák napján minden évben megrohamoznak az érzések, amik az én gyönyörű Édesanyámhoz kötnek. Sajnos már sok éve nem figyeli munkámat, nem támogatja elképzeléseimet, nem segíti mindennapjaimat...  Minden év májusának első vasárnapján rá emlékezem. Előkerülnek receptjei, kicsi terítői,  étkészletei, fényképe.
Az évek alatt én is anyuka lettem, duplán is, és ma már én kapok segítséget, meglepetéseket gyermekeimtől. Hiszem, hogy ezzel a bloggal (amelynek ötlete a lányomtól származik), hagyok majd magam után olyan recepteket, melyeket ők fognak majd fellapozni, elkészíteni sok év múlva, ahogyan én teszem ma Édesanyám kézzel írott gyűjteményéből...

Azt hiszem a kellően nosztalgikusra és érzelmesre sikeredett bevezető után egy mesésen gyönyörű külsejű desszert koronázhatja meg az ünnepet! Ezért döntöttem emellett a roppant egyszerű, mégis csodaszép torta mellett, ami kicsit visszahúz a gyermekkoromba is, a piskóta nemesen egyszerű ízével, (hiszen akkoriban Édesanyám is rengetegszer sütött piskótát), az epres-krémes ízvilággal, (melyhez anno az Apukám termesztette az epret).

Íme a recept:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Citrusos-túrós, habos rakott kifli

2020. április 26. 16:55 - ÍZcsiklandozó

img_4133-1.jpg

 

Újrahasznosítani jó dolog, pláne, ha az ételre vonatkozik. Tudjátok, én is híve vagyok a "ne dobjunk ki egyetlen falatot sem" mozgalomnak, többször mutattam már ezt receptekkel is.
Például az aszalt gyümölcsös vagy a levendulás-áfonyás kalácsnál. és a mákos gubánál. Mivel nálunk elsősorban a pékáru (kifli, zsemle, kalács) az, ami pár nap múlva már élvezhetetlen, és senki nem szereti megenni, így azokat kell időnként újragondolni. Most egy kifli felhasználást mutatok.

Ez a recept igazán üdítő ízvilágba visz bennünket, hiszen citrusos, ami nem csak a "tészta-rétegben", hanem a habban is megjelenik.

Így készítettem:

 

img_4111-1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Savanyú káposztás dödölle

2020. április 25. 11:50 - ÍZcsiklandozó

img_4075-1.jpg

 

A dödölle Magyarország kedvelt népi étele, az ország valamennyi területén ismerik, csupán másképp nevezik. Kis eltérésekkel készül, de alapvetően krumpliból és lisztből gyúrt masszából áll.
Ismert nevei: Zalában és Vas megyében dödölle, Szabolcsban cinke, a palócoknál és a Mátra alján ganca, Baranyában és Somogyban gánica.
Régen mindennapos étel volt, elsősorban a szegények eledelének számított, de úgy vélem, annyira finom, hogy ma is kedvenc étel lehet.

Én nagyon szeretem, szalonnapörccel, pirított hagymával isteni! Most másik kedvencemet hoztam, a savanyú káposztás változatot.

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Pizza

2020. április 21. 19:40 - ÍZcsiklandozó

... az imádni való

 

img_3927-1.jpg

 

A pizzát imádjuk! Finom, laktató, bármilyen feltéttel variálható. Fűszeres, ropogós szélű, vastag, közepes vagy vékony tésztás, paradicsomszószos vagy tejföllel megkent is lehet, így könnyen megtalálhatjuk közüle a kedvencünket. Éppen ezért érdemes otthoni körülmények között is megtanulni elkészíteni, hiszen nem olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnánk. Eredetileg Nápolyból indult világ körüli sikerének útjára az alaprecept, melyet maradék kenyértésztából gömbölyített gombóckákból alakítottak lepény formájúra. A faszén tüzelésű kemencékben természetesen utánozhatatlan ízűre sül, de sütőben is rendkívül finomat lehet sütni.

Mivel nálunk van aki húsmentesen étkezik, ám többségében bármilyen itthon fellelhető rakománnyal képesek vagyunk megenni, ezért általában dupla mennyiséget sütök, különféle variációkkal, mindenki ízlése szerint választhat belőle.

Így készítem:

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Dalgona kávé

2020. április 15. 14:32 - ÍZcsiklandozó

...ÍZcsiklandozó módra

img_3748-1.jpg

 

Dél-Korea imádott kávéját mutatom meg Nektek, amely világhódító útjára indult. A kávé története egy tévéműsorban kezdődött, melyben a főszereplő egy makaói utazásán kóstolt különlegességet mutatott be. A kávé íze a koreai törökmézre, azaz a dalgona-ra hasonlít, így terjedt hát el ezen a néven világszerte.
Mivel a kihívások korát éljük, nem csoda, ha a #dalgonacoffeechallenge lett az új őrület! Az eredeti recept négy hozzávalóból készül:
- 2 evőkanál instant kávéból, 2 evőkanál forró vízből, 2 evőkanál cukorból és 4 dl tejből.

Én most saját ötlet alapján készítettem, mivel nem iszok állati eredetű tejet, a fűszereket és a különféle ízeket ellenben imádom.

Így készítettem:

Tovább
Szólj hozzá!