ÍZcsiklandozó

Téli "sapi-torta"

2020. január 17. 10:14 - ÍZcsiklandozó

img_0042-1.jpg

 

A télben az a jó, ha tiszta, hófehér és hideg. Ilyenkor aztán előkapjuk a vastag, kötött pulcsikat, sapkákat, kesztyűket. Idén még nem sok havat láttunk, de zúzmarától hófehér tájban már gyönyörködhettünk többször. Bevallom, nekem a hó még január lévén kifejezetten hiányzik.
Anyukám gyerekkoromban szinte minden évben kötött nekünk valami téli holmit. Szerettem látni, ahogy ujjai közül pillanatok alatt csodaszép, mintás sapkák, sálak, pulóverek kerültek elő. Kötni én is megtanultam, de ma már ritkán teszem, a konyhában viszont szinte minden nap tüsténkedek. Gondoltam egyet, s az interneten pár hónapja megpillantott "kötésmintás" sütik láttán felbátorodtam, és megalkottam első, igazán téliesre sikeredett tortámat. Tudom, nagyon bonyolultnak tűnik, de semmivel sem nehezebb elkészíteni, mint egy másféle krémes sütit! 
Látványos, könnyed, kevés tésztával, de annál több töltelékkel, variálható gyümölcsízesítéssel készíthető, lenyűgöző finomság.

Így készítettem:

Tovább
Szólj hozzá!

Gombás, darált hús tésztaköntösben

2020. január 12. 14:12 - ÍZcsiklandozó

img_0110-1.jpg

 

Rohanós hétköznapok után elfoglalt hétvégére hoztam most egy viszonylag gyorsan elkészíthető, laktató, nagyon finom, látványos főételt. Az új év új feladatokat, új tennivalókat hoz, melyek kellően lekötnek még hétvégén is. Gondolom, sokan vagyunk így, szóval minden vágyunk egy gyorsan elkészíthető étel, amely mellett egyéb elfoglaltságinkat is tudjuk végezni, hiszen az elkészítés felét a sütőre bízhatjuk. Ráadásul a hozzávalók között én készen vásárolható leveles tésztát is használtam, ami megkönnyíti az elkészítését.

A darált hús mellett gomba is került a töltelékbe, de akár sajtot, párolt zöldségeket is tehetünk bele kedvünk szerint, s ha ezt az alapreceptet megkedveljük, akár minden hétvégén mással gazdagíthatjuk.

Íme a receptje:

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Három színű hurrikán tekercs

2020. január 04. 21:07 - ÍZcsiklandozó

... gránátalmás mascarpone krémmel

img_9860-1.jpg

 

Az új esztendő hideg, de hó nélküli arcát mutatja most nekünk, ám az én hangulatom még igen télies. Úgy határoztam hát, hogy egy látványában téli, ízében pedig különleges desszertet készítek az év első hétvégéjére. Választásom a hurrikán tekercsre esett, aminek egy kávés-csokis változatát alkottam meg, melyet a mascarpone krém selymessége és a gránátalma édeskés fanyarsága méltón egészít ki.
A fátyolszerű porcukorréteg havas-deres hatása mellett a díszítésként használt rozmaringlevél teli találat lett.

Most, hogy a képeket nézem és az ízvilágra gondolok, még felsejlik a karácsonyi Tiramisu, hiszen a piskótás, kávés, kakaós és mascarponekrémes desszert akár annak tükörképe is lehetne.

Mutatom is, hogyan készítettem:

Tovább
Szólj hozzá!

Tökmagos vajdasági hajtovány

2019. december 29. 19:04 - ÍZcsiklandozó

...szilveszterre

img_e7978-1.jpg

 

A karácsonyi édességáradat méltó ellensúlyozói a sós aprósütik. Mivel szilveszter közeledik, készítésük éppen aktuális. Nálunk a pogácsa, a sósrúd a legtöbbet készített sós finomság, ám pár éve ráleltem a hajtoványra, ami különféleképpen ízesíthető, tölthető, napok múlva is finom puha és laktató. Nem utolsó sorban pedig látványos! Eredetileg a Vajdaságban sütötték, de bátran állíthatom, már nálunk is igen közkedvelt. Némi ügyeskedést igényel az elkészítése, de ha sütés közben esetleg "eldőlnének" akkor sincs ok a szomorkodásra, hiszen az íze mindent visz!

Mutatom, hogyan készítettem ezt a tökmagos töltelékű változatot:

 

Tovább
Szólj hozzá!

Rumos-diós holdak

2019. december 27. 17:58 - ÍZcsiklandozó

img_9425-1.jpg

 

Ennek a fantasztikusan finom sütinek a receptje jó régen családunk repertoárjában van, nagyjából azóta az egyik kedvenc is. Nem sok karácsony múlt el nélküle. Persze nem is csoda, hiszen puha, szaftos, a csokitól roppanós, a máztól rumos, így aztán mindenki oda van érte...
Jól bírja tárolást, így akár napokkal tálalás előtt is elkészíthető. Látványossága miatt téli alkalmakhoz illő, elkészítése pedig roppant egyszerű.

Mutatom a receptjét:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Bécsi túrós palacsinta

2019. december 12. 17:08 - ÍZcsiklandozó

ünnepi alkalomra

img_6346-1.jpg

 

Emelje fel a kezét, aki nem szereti a palacsintát valamilyen formában! Ugye, nem sokan vannak ilyenek? A palacsinta ugyanis az a zseniális étel, ami ezerféleképpen variálható, így mindenkinek belopja magát a szívébe. Édesen (pl.: lekvárral, kakaóval, tejszínhabbal) vagy sósan (pl.: húsosan, gombásan, sajtosan), tekerve, hajtogatva, bárhogyan fogyasztható. 
A rakott palacsinták igazán különleges helyet foglalnak el a sorban, hiszen nem elég, hogy töltve vannak, hanem különféle mártással, öntettel meglocsolva és a sütőben átsütve kárpótolják a velük való macera minden percét.  Korábbi posztomban egy igazi télies és különleges, mákos, szilvamártásos változatát már bemutattam, amit itt olvashattok.

Most egy édes rakott variációt hoztam, ami túróval és mazsolával gazdagon készült, krémes, selymes szószban sütve.

Íme a recept:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Különleges töltött fasírt

2019. december 08. 18:17 - ÍZcsiklandozó

... adventi hangulatban

img_8938-1.jpg

 

Advent második vasárnapján az ételeim is kicsit ünneplőbe öltöznek. Így van ez a családomban oly népszerű egyben sült  fasírttal is. Igazából most Stefánia vagdalt jelleggel főtt tojással lett töltve, de a húsmassza még tovább lett bolondítva. Így aztán felvágva különösen látványos, mindemellett eszméletlenül finom is! Melegen vagy ahogy nálam most tálalva lett, hidegen egyaránt finom, laktató. Burgonya, rizs vagy zöldségkörettel, salátával vagy savanyúsággal akár vendégvárás előtti napon is elkészíthető. 

Így készítettem:

 

Tovább
Szólj hozzá!

Cruffin

2019. december 07. 18:20 - ÍZcsiklandozó

ünnepre hangolva

img_8349-1.jpg

 

Nyakunkon Advent második vasárnapja. Ilyenkor már gőzerővel készülődünk a Karácsonyra. Én is sokat sürgök-forgok a konyhában, előkerülnek régi receptes könyvek, bújom a különféle internetes oldalakat és persze igyekszem visszaemlékezni édesanyám ünnepi finomságaira. Bevallom, legtöbbször ez utóbbi győz... anyukám ugyanis zseniális háziasszony volt. Tulajdonképpen bármit sütött-főzött, csodákat varázsolt. Leginkább mégis kelt tészta készítésben jeleskedett. Mostani süteményem is miatta készült. Ezt a finomságot ugyan nem ismerte, de idős korára a muffin és a croissant sem lett ismeretlen számára.

Én most ennek a kettőnek a kombinációját sütöttem, a cruffint. Már a neve is izgalmas... az íze pedig!!! Mennyei! Magában, porcukrozva, de megtöltögetve különféle lekvárral, főzött krémmel vagy megcsorgatva csokiöntettel igazán káprázatos.

Mutatom is, hogyan készítettem:

 

Tovább
Szólj hozzá!

Mézeskalács ízű bundában sült alma

2019. november 30. 17:48 - ÍZcsiklandozó

img_8629-1.jpg

 

Kedvenc időszakom kezdődik végre! Az Advent...az ünnepek és a Karácsony várás. Mind a négy adventi vasárnap mást és mást jelent nekem.

Az első vasárnap a saját magam emlékeibe, érzéseibe burkolózás, amikor előkerülnek a karácsonyi díszek, válogatom az aktuálisan előkerülő csecsebecséket, dekorációkat. A második vasárnap a szüleimmel töltött ünnepek emlékének adózik, a harmadik vasárnap már a gyerekeimről szól, míg a negyedik, a Szentestéhez legközelebbi már az összes szerettem körül forog.

Idén kivételesen  december első napjára esik Advent első vasárnapja, elővettem hát a szekrények mélyén meglapuló karácsonyi díszeimet, a gyertyákat, amelyekből az adventi koszorút készítem. Persze a konyhát is ünneplőbe öltöztetem lassan, ami nem működhet jó illatok nélkül. 

Mivel gyermeki lelkem kerül előtérbe ezen a napon, felelevenednek bennem kislány korom téli ételei, finomságai. Ilyen volt annak idején az édesanyám által gyakran készített vaníliás-fahéjas cukorral meghintett bundás alma íze is. Most úgy gondoltam, mi sem illene jobban a várakozás pillanataihoz, mint ez a finomság. Egyszerű, finom, igazi kedvenc! Édesanyám receptjétől eltérően mézeskalács ízű pongyolát kaptak a sülő almakarikák, melyek illata varázslatosan lengte be a kora délutáni nappalit, megkoronázva a készülődés pillanatait.

Mutatom, hogyan készítettem:

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Polenta libatepertővel és karamellizált lilahagymával

2019. november 09. 21:22 - ÍZcsiklandozó

img_7467-1.jpg

 

Márton napján azt hiszem, nincs is olyan magyar háztartás, konyha, ahol ne kerülne elő a liba, mint étel. Sütve, főzve, zsírjával igazán kedvelt. Természetesen én is minden évben libás ételeket készítek ebben az időszakban, idén kétféleképpen is. 

Ebben a receptben a libazsír és a libatepertő kap főszerepet, de a köret is valódi főnyeremény! Polentával tálaltam ugyanis, ami kukoricadarából készül, a puliszkánál pedig némiképp sűrűbb és kissé le is van pirítva. Az sem elhanyagolható, hogy nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Nem csak finom, de élettanilag is igen kedvező a fogyasztása. Az ízek harmóniájáért pedig az édeskés hagyma is felelős, szerintem semmiképpen nem elhagyható ennél az ételnél.

Íme a recept:

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek