ÍZcsiklandozó

Tárkonyos raguleves

2023. május 19. 21:04 - ÍZcsiklandozó

... gazdagon

image_123923953_13_-1_1.jpg

 

Levest enni jó! Azt hiszem, nem sok olyan nemzet van, mint a magyar, nálunk ugyanis millió kiváló fajtája létezik, az alap zöldségleveseken túl, a húsleveseken át a krémlevesekig.
Tavasszal a primőr zöldségek megjelenésével már mindenki vágyik a friss ízekre, a nehéz levesek után a könnyedebbeket részesítjük előnyben. 
Nálunk az egyik ilyen nagy kedvenc a tárkonyos leves, ami a végtelenségig variálható. Igazán laktató lesz sok húst belefőzve. Bármilyen zöldség illik bele, gazdagíthatjuk némi belsőséggel (májjal, szívvel, zúzával), hó végén elegendő hozzá némi csontosabb aprólék-féle, némi tejföl és citrom (mert ez a leves igazán citrommal mennyei, bármennyire is kéznél van az ecet) és már kanalazhatjuk is. Hűvösebb időben jó forrón, ha pedig beköszönt a meleg, akkor akár langyosan, vagy majdnem hidegen is kiváló. 
Mivel a friss zöldségfélék hamarosan megjelennek a boltokban és a piacokon, én a fagyasztó szekrény tavaly eltett tartalmait igyekeztem felhasználni, ezért a gyökérzöldségek más és más formában kerültek bele, ami semmit nem von le az élvezeti értékéből. (Anno a petrezselyem gyökeret még húsleveshez, hosszú hasábra vagdostam, a répát pedig pároláshoz karikára, de a tél folyamán nem kerültek felhasználásra, ám most remekül megfértek a fazékban egymás mellett.)
Javaslom, ha Nektek is van fagyasztott zöldségfélétek, most használjátok el, kiváló lehetőség mindehhez ez a leves!
A tárkony igazán finom, aromás gyógy-, és fűszernövény, magas kálium, kálcium és magnézium tartalma van. Világszerte termesztik, hozzánk vélhetően Erdélyből került. A hagyományos magyar konyha régi időkre visszanyúlóan kedvelt fűszere, kissé kesernyésen csípős, magas illóolaj tartalmú növény. Leveleit nem csak levesekhez, hanem salátákhoz, főzelékekhez és fűszerecet készítéséhez is használhatjuk. Epehajtó és vesetisztító hatása közismert.

Nálam tehát most leves ízesítője lett. Ragulevest készíthetünk csirke vagy sertéshúsból, csontosabb részekből vagy akár belsőségekből is. Bármelyiket választjuk, gyorsan elkészülő, ízes, finom levest kapunk.

 

Én most így készítettem:

 

 

image_123923953_3_-1_3.jpg

 

Hozzávalók:
(4-5 személyre)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gezerd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 kis fej karalábé
- fél zellergumó
- 3 db közepes burgonya
- 3 marék zöldborsó
- 3 ek. olaj
- 1 csirke csontos apróléka (nyak, szárny, hát stb.)
- 3-4 db csirkemáj
- ízlés szerint csirkeszív és zúza
- 3 dl tejföl
- 2 ek. liszt
- 1 egész citrom leve
- firss vagy szárított és morzsolt tárkonylevél
- kecés friss petrezselyemlevél
- só, bors
- 2 db babérlevél

 

Elkészítés:
Az olajon megfuttatjuk a felkockázott hagymát, a fokhagymát, a csontos aprólékot átforgatjuk rajta, (ha szín húst használunk, azt egyforma kockákra vágva pirítjuk át kicsit) majd sózzuk, borsozzuk és felöntjük 2,5 liter vízzel. Közepes lángon főzni kezdjük. Ha nagyon habzik a benne lévő hústól függően, akkor leszedjük a habját, majd az elkőkészített zöldségeket főzési idejüknek megfelelő sorrendben hozzáadjuk. (Jellemzően a zeller a leglassabban puhuló, így az kerül bele először, majd sorban a többi: fehérrépa, sárgarépa, karalábé, burgonya, végül a zöldborsó) 
A zöldborsóval egy időben elegendő beletenni a csirkemájat, mert az magyon hamar átfő, így kellemes lesz, nem fő túl. (Ha zúzát is szeretnénk hozzá adni, azt mindenképpen a főzés elején tegyük, mert kemény, és lassan fővő.) 
A főzés végefelé hozzáadjuk a szárított fűszernövényeket, a babért és a tárkonyt. Ha friss fűszer növényt használunk, hagyjuk az ízesítést a végére, akkor ugyanis nem veszít sokat beltartalmi értékéből, gyorsabban is kioldódnak hasznos anyagai, mint a szárítottnak.
Amikor már majdnem teljesen készen van a levesünk sűríthetjük tejfölös habarással (diétázóknak elegendő főzőtejszínnel vagy joghurttal felengedni).
A habaráshoz a tejfölt simára keverjük a liszttel és a levesből kanalanként hozzáadott forró lével hőkiegynelítve alaposan elkeverjük, majd az elkészült leveshez öntjük. Egyet forralunk rajta, citromlével ízesítjük és már készen is vagyunk.

 

image_123923953_11_-1_1.jpg

 

Tálalásnál megszórhatjuk friss petrezselyemmel is.

 

image_123923953_1_-1_1.jpg

Kínálhatjuk friss pékáruval (a magyar ember szeret a gazdag levesekhez is azt enni), de ez elhagyható.

 

image_123923953_6_-1_4.jpg

 

Nagyon finom, változatosan készíthető leves.

 

image_123923953_12_-1_1.jpg

 

Készítsétek el minél többször, jó étvágyat kívánok hozzá!

 

image_123923953_15_-1_1.jpg

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: leves

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8318127800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása