
Ennek a fantasztikusan finom sütinek a receptje jó régen családunk repertoárjában van, nagyjából azóta az egyik kedvenc is. Nem sok karácsony múlt el nélküle. Persze nem is csoda, hiszen puha, szaftos, a csokitól roppanós, a máztól rumos, így aztán mindenki oda van érte...
Jól bírja tárolást, így akár napokkal tálalás előtt is elkészíthető. Látványossága miatt téli alkalmakhoz illő, elkészítése pedig roppant egyszerű.
Mutatom a receptjét:

Hozzávalók:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg nagyon puha vaj vagy margarin
- 20 dkg liszt
- 5 egész tojás
- 5 dkg étcsokoládé reszelve vagy darabosra vagdosva
- 10 dkg darált dió
A mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- 2 evőkanál rum
- 1 kk olaj

Elkészítés:
A nagyon puha vajat a porcukorral habosra keverjük. Egyenként beleütjük a tojásokat és simára kavarjuk. Hozzáadjuk a darabos csokoládét, a darált diót végül kanalanként a lisztet, Jól összekavarjuk.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és nagyjából 20-25 perc alatt világos színűre sütjük a tésztát. Érdemes tűpróbát végezni. Ne ijedjünk meg, ha kissé "olajosnak" hat a tészta ( a benne lévő zsiradéktól, diótól és csokitól ez nem csoda), de ahogy hűl, szépen magába szívja majd és az állagában sem fog érződni.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután elkészítjük a mázat, amelyhez a hozzávalókat alaposan ki kell csak keverni, majd egyből a hideg tésztára önteni. Pár perc száradás után egy 4-5 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval szép sorjában haladva félköröket szaggatunk ki a mázas sütiből, így alakítjuk ki a holdacska formákat. (Teljes száradás után a teteje törik, ezért igyekezzünk ezzel a művelettel.)

Egymástól kellő távolságra rakosgassuk tányérra a holdakat, míg teljesen megszárad a tetejükön a finom édes-rumos máz. Utána már bátran összetolhatjuk őket, így megelőzhetjük, hogy tárolás közben az oldaluk kiszáradjon, hiszen egymást fogják szigetelni.

Nagyon finom, látványos finomság, amivel bárkit leveszünk a lábáról!
Próbáljátok ki!

Jó étvágyat hozzá!
