ÍZcsiklandozó

Rumos-diós holdak

2019. december 27. 17:58 - ÍZcsiklandozó

img_9425-1.jpg

 

Ennek a fantasztikusan finom sütinek a receptje jó régen családunk repertoárjában van, nagyjából azóta az egyik kedvenc is. Nem sok karácsony múlt el nélküle. Persze nem is csoda, hiszen puha, szaftos, a csokitól roppanós, a máztól rumos, így aztán mindenki oda van érte...
Jól bírja tárolást, így akár napokkal tálalás előtt is elkészíthető. Látványossága miatt téli alkalmakhoz illő, elkészítése pedig roppant egyszerű.

Mutatom a receptjét:

 

img_9430-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 20 dkg porcukor
- 20 dkg nagyon puha vaj vagy margarin
- 20 dkg liszt
- 5 egész tojás
- 5 dkg étcsokoládé reszelve vagy darabosra vagdosva
- 10 dkg darált dió

A mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- 2 evőkanál rum
- 1 kk olaj

 

img_9442-1.jpg

 

Elkészítés:

A nagyon puha vajat a porcukorral habosra keverjük. Egyenként beleütjük a tojásokat és simára kavarjuk. Hozzáadjuk a darabos csokoládét, a darált diót végül kanalanként a lisztet, Jól összekavarjuk. 
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és nagyjából 20-25 perc alatt világos színűre sütjük a tésztát. Érdemes tűpróbát végezni. Ne ijedjünk meg, ha kissé "olajosnak" hat a tészta ( a benne lévő zsiradéktól, diótól és csokitól ez nem csoda), de ahogy hűl, szépen magába szívja majd és az állagában sem fog érződni.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezután elkészítjük a mázat, amelyhez a hozzávalókat alaposan ki kell csak keverni, majd egyből a hideg tésztára önteni. Pár perc száradás után egy 4-5 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval szép sorjában haladva félköröket szaggatunk ki a mázas sütiből, így alakítjuk ki a holdacska formákat. (Teljes száradás után a teteje törik, ezért igyekezzünk ezzel a művelettel.)

 

img_9440-1.jpg

 


Egymástól kellő távolságra rakosgassuk tányérra a holdakat, míg teljesen megszárad a tetejükön a finom édes-rumos máz. Utána már bátran összetolhatjuk őket, így megelőzhetjük, hogy tárolás közben az oldaluk kiszáradjon, hiszen egymást fogják szigetelni.

 

img_9433-1.jpg

 

Nagyon finom, látványos finomság, amivel bárkit leveszünk a lábáról!

Próbáljátok ki!

 

img_9448-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_9440-1.jpg

4 komment
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3415368194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miver748 2020.09.21. 07:14:51

Nem sikerül a szaggatás, csak az első.

Ritter Judit 2021.12.19. 22:26:55

Elkészítettem, köszönöm a receptet. Mondjuk én tettem bele egy fél csomag sütőport. A mazhoz viszont a 200 g porcukorhoz a 2 ek rum+ olaj mem elég folyadék. Vízzel higítottam.

ÍZcsiklandozó 2021.12.29. 19:20:05

@Ritter Judit: örülök, hogy tetszik a recept! :) A sütőpor vállalható opció, mert a tészta jellemzően tömör. Én imádom így, a családomnál is ez a nyerő, de aki levegősebben kedveli, bátran tegyen bele sütőport! A máznál óvatosan a vízzel, mert nehezen szárad! ;)
Boldog Új Esztendőt, jó kalandozást a receptjeim között!
süti beállítások módosítása