Nagyon szeretem a süteményeket, szinte nincs is olyan hétvége, amikor ne kerülne valamilyen formában az asztalunkra. Persze a hétvégi sütés-főzés gyakran hosszadalmasabb, így különösen jól jönnek ilyenkor a kevés előkészületi munkával járó sütemények.
Az alábbi receptet pár éve láttam a világhálón, amit ki is kellett próbálnom és bizton állíthatom, amilyen egyszerű, olyan finom! A legnagyobb munka vele az alma reszelése, de minden más gyerekjáték. Vicces neve is erre utal, ám lustaság ide, lustaság oda, érdemes hozzáfogni. Puha, szaftos, a fahéjtól és a vaníliától illatos, békebeli ízvilágú sütemény.
Így készül:
Hozzávalók:
A tésztához:
-200 g liszt
- 200 g búzadara
-170 g porcukor
- 1 csipet só
- 12 g sütőpor
A töltelékhez:
- 2 kg reszelt alma
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Az öntethez:
- 2,5 dl tej
- 1 dl olaj
- 2 egész tojás
Elkészítés:
Az almát mossuk meg, hámozzuk meg és reszeljük le. Adjuk hozzá a vaníliát és a fahéjat, keverjük össze.
A száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban, az öntethez pedig a tejet, az olajat és az egész tojásokat keverjük el egy másik tálkában.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy tepsit vagy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, ez segít majd kiemelni a kész sütit a formából.
Kezdjük rétegezni a hozzávalókat.
Alulra a lisztes keverék egynegyedét szórjuk egyenletesen. Erre az almaegyharmadát igazítsuk el. Ismét lisztes keverék, ismét alma következik egészen az utolsó rétegig, ami egy vékonyabb réteg liszt legyen.
Az öntetet ezután apránként öntsük rá, mozgassuk meg kicsit villával beleszurkálva az almás-lisztes sütialapot, hogy könnyebben lefolyjon az öntet és mindenhol átjárja azt.
A sütőbe toljuk a tepsit és 60 perc alatt készre sütjük.
Rácsra téve hagyjuk hűlni, és vékonyan megszórjuk vaníliás porcukorral. Langyosan a legfinomabb!
Nagyon egyszerű, de igazán nagyszerű sütemény, ami még másnap is finom szaftos.
Elkészítése olyan könnyű, hogy akár gyerekeket is bevonhatunk a sütésébe.
Egy laktató leves után akár második fogásnak is kiváló, de vendégvárónak és délutáni teázáshoz is remek.
Készítsétek el, jóétvágyat kívánok hozzá!