December első napján elkezdődik számomra az év legszebb és legizgalmasabb időszaka. Bevallom, szinte már gyermeki izgalommal élem ilyenkor a mindennapokat. Sütök, főzök, tervezgetek, dekorálok, titkokat szövök, sürgök-forgok és azt sem bánom, hogy ez néha fárasztó, mert az öröm, ami átjár ilyenkor, mindennél jobb.
Persze, ha lehet, próbálom az egyszerűen elkészíthető, de finom ételeket előnyben részesíteni. Ilyen ez a mini croissant is, amit szerintem mindenki nagyon szeret, mert sokoldalú, magában, megtöltve, finomságokkal megkenve, édesen, de akár sósan is kitűnő.
Mivel pedig a Mikulás hamarosan megérkezik, őt sem várhatjuk üres kézzel, ezt a kiflit pedig akár fél óra alatt elkészíthetjük. Kiflit írtam, bizony, mert ezt a franciáknak tulajdonított, ám valószínűleg osztrák eredetű pékterméket rongyos kiflinek nevezték és nevezik ma is sokan. A leveles tészta tekerése miatt gyönyörű réteges, levegős, belül puhább, kívül ropogós finomság tökéletes választás egy reggelihez, az éj leple alatt érkező Télapó pedig biztosan el is csen párat a tányérról, pláne, ha mézes tejet vagy forró csokit is rakunk ki neki mellé.
Íme a receptje:
Hozzávalók:
(12 db-hoz)
-1 csomag leveles tészta
-1 tojás a kenéshez
- kevés jégcukor a díszítéshez
-kevés porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A leveles tésztát kihajtogatjuk, majd éles késsel a rövidebb oldalával párhuzamosan 5 vágással 6 egyenlő részre osztjuk. Minden hosszú csíkot ezután átlósan elvágjuk, így kialakítva egyforma háromszögeket. A háromszögek szárai így kellően hosszúak lesznek.
A tésztaháromszögeket ezután a rövid oldaluknál fogva szépen feltekerjük. Érdemes a szemközti csücsköt folyamatosan tartani, picit akár húzni is, hogy minél többször tudjuk a kiflit feltekerni, hogy csinos, réteges legyen. TIPP: A kis tésztacsücsök a végén a kifli aljára kerüljön, így nem fog sülés közben kinyílni.
A mini croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket vékonyan megkenjük felvert tojással. Ízlés szerint tetejüket megszórjuk jégcukorral.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd a tepsit betoljuk középső bordamagasságra. A croissantokat szép világosra sütjük kb 20 perc alatt.
Meghintjük porcukorral vékonyan a kis kifliket és rácsra téve hagyjuk hűlni.
Magában is ragyogó, de akár vajjal, lekvárral is kitűnő falatkák, amit nem csak a Mikulás fog jóízűen fogyasztani.
Igazán falatnyi, látványos péksüti.
Ha szeretnétek saját magatok által készített leveles tésztát használni, tegyétek, de ilyenkor bőven belefér, hogy használjunk kész, boltihozzávalót, az elkészítésbe pedig vonjuk be nyugodtan a gyerekeket is!
Bevallom, már a látványával sem tudok betelni...
Gyönyörű, egyszerű, finom! Készítsétek el!
Jó étvágyat hozzá!