ÍZcsiklandozó

Szilvás rétes másképp

2024. július 26. 16:47 - ÍZcsiklandozó

img_1013-1.jpg

 

A nyár végeláthatatlan lehetőséget kínál arra, hogy gyümölcsös finomságokkal kényeztessük magunkat. Túl a málnás, meggyes, cseresznyés sütemények időszakán, már kapható a hazai szilva, a nektarin, a sárgabarack. Bármelyik alkalmas arra, hogy ezt az egyszerű receptet elkészítsük vele. Rétestésztát magunk is gyúrhatunk, de ha nem vagyunk ehhez elég bátrak, vagy egyszerűen csak könnyíteni szeretnénk a munkafolyamaton, akkor bátran vessük be a bolti rétestésztát erre. 
Szerencsére a süti gyönyörű látványát egészen egyszerű technikával el lehet érni, nincs szükség komolyabb szaktudásra, így bátran megkérhetjük a gyerekeket is, hogy segítsenek az elkészítésében.
Látványos, egyszerű finomság, egy laktató leves után akár önállóan is fogyaszthatjuk, de vendégvárónak, délutáni sütizéshez is jó választás. A tészta szélek kellemesen roppannak sülés után, a töltelék viszont puha és krémes. Igazán különleges finomság!

Íme a recept:

 

img_1019-1.jpg

 

Hozzávalók:
- 1 csomag rétestészta
- 5-6 db szilva
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 2 egész tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 bögre tej

a forma és a tésztaszélek kenéséhez:
- kevés olaj

a tetejére:
- kevés porcukor

 

Elkészítés:
A szilvákat mossuk meg, vágjuk félbe, magját távolítsuk el. Ezután szeleteljük fel vékonyan. Hintsük meg vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal, keverjük össze és tegyük félre felhasználásig. 
(TIPP: Ha csak felnőtteknek készítjük, locsoljuk meg egy kupica jóféle rummal, különösen finom ízt ad neki.)

A sütőformát olajozzuk ki, a sütőt melegítsük elő 190 fokra. 
A réteslapokat hajtogassuk ki, majd laponként nagyjából 2-2,5 cm vastagságban hajtogassuk össze legyező szerűen. Ügyes mozdulattal körbe-körbe haladva helyezzük bele a sütőformába, míg minden réteslap el nem fogy.
Robotgép táljába üssük bele az egész tojásokat, (nekem Anka robotgépem segített) adjuk hozzá a cukrot, keverjük 1-2 percig, majd adjuk hozzá a tejet és azzal is keverjük össze.
A fahéjas, vaníliás szilvaszeleteket dugdossuk be a réteslapok közé, egyenletesen elosztva, majd a tojásos, tejes keverékkel locsoljuk meg. A tészta széleit kenjük meg kevés olajjal.
Toljuk a sütőbe, és süssük nagyjából 40 percig. Ha nagyon pirulna a tészta széle, finoman fedjük le alufóliával.
A sütőből kivéve hűtsük langyosra, majd szórjuk meg kevés porcukorral.
Tálalhatjuk is!

 

img_1001-1.jpg

 

Más gyümölcsökkel is nagyon finom, érdemes kipróbálni!

 

img_1034-1.jpg

 

Langyosan a legfinomabb, de hidegen is kitűnő.

 

img_1022-1.jpg

 

Készítsétek el, jó étvágyat hozzá!

 

img_1032-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2218454343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása