
Nagyon szeretem az egyszerű ételeket, desszerteket. Valahogy van valami varázslatos abban, hogy kevés hozzávalóból is lehet igazán különleges finomságot készíteni. Ilyen a grízfelfújt, amit szerintem sokunk édesanyja, nagymamája kínált a hétvégi ebéd után...
A felfújtak különösen légies finomságok, sülés közben látványosan megemelkednek a forró levegő hatására, ami azonban illékony látvány, hiszen a sütőből kivéve "összeesnek" kissé, de ez élvezeti értékükből mit sem von le. Készíthetünk rizsből, kukoricadarából, túróból, kalácsból, vagy akár kenyérből is, egy laktató leves után pedig akár második fogásként is kínálhatjuk.
Én most búzadarából (azaz grízből) készítettem, mellé pedig sűrű keserű csokoládé mártást tálaltam. Nagyon finom önmagában is, de savanykás lekvárral, szörppel is kiváló.
Elkészítése nem igényel nagy hozzáértést, és jóval gyorsabban elkészül, mint pl.: a rizsfelfújt, amit szintén megtaláltok a blogomon, ITT.
Nálam ma, virágvasárnapon készült, egyszerűsége jól illett a nap hangulatához...
Íme a receptje:

Hozzávalók:
- 1 l tej
- 20 dkg búzadara
- 5 dkg kristálycukor
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 4 egész tojás
- 20 dkg porcukor
A forma kikenéséhez:
- kevés vaj
A tetejére:
- némi porcukor
Mellé:
- lekvár, szörp, csokoládé öntet
Elkészítés:
A grízt a kristálycukorral, a csipet sóval és a vaníliás cukorral folytonos kevergetés közben alacsony lángon sűrűre főzzük.(Kb.: 10 perc alatt)
Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni. Még melegen hozzákeverjük a vajat, hogy feloldódjon és krémes állagot kölcsönözzön a felfújtunknak.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a porcukrot és fehéredésig, habosra keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk.
A langyosra hűlt grízhez hozzáadjuk a cukros tojássárgáját, jól elkeverjük, majd apránként, óvatosan forgatva belekeverjük a tojásfehérje habot.
kivajazott sütőformába öntjük a masszát, és a forró sütőbe toljuk.
Nagyjából 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Nyitott sütőajtónál hagyjuk langyosra hűlni és máris tálalhatjuk.

Legfinomabb langyosra hűlve, de hidegen is kiváló!

Olyan egyszerű, hogy akár gyerekekkel közösen is elkészíthetjük, igazi konyhai közös móka.

Ahogy írtam, gyümölcslekvárral, szörppel, csokoládé mártással is kínálhatjuk, de nyáron egy gombóc fagylalt sem fogja elrontani!

Langyosan vagy teljes kihűlés után szépen szeletelhető.

Aki szereti a mazsolát, bátran készítse el azzal!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
