ÍZcsiklandozó

Különleges szilvás pite

2024. szeptember 27. 16:31 - ÍZcsiklandozó

248dfbde-fad2-4220-bee1-bb49df985f8f-1.jpg

 

Elérkezett a pite sütések időszaka. Valahogy az őszi gyümölcsök, termések, zöldségek adják magukat ehhez a fajta süteményhez. Almával, körtével, őszibarackkal, de akár sütőtökkel, mogyoróval, dióval, sőt, répával, céklával is csodásabbnál csodásabb finomságokat készíthetünk. 
Én most szilvát választottam a hétvégi sütinkhez, méghozzá nem a hagyományos, mintázatos, díszített pitét készítettem belőle, hanem egy igazán egyszerű, morzsával borított süteményt. 
A többféle fűszerrel ízesített, szaftos, édes töltelék illata lengte be a lakást, ami aztán a mennyei ízek mellett tette teljessé a kóstolás élményét.

Nagyon egyszerűen elkészíthető, viszonylag rövid idő alatt, úgyhogy javaslom, ha szeretitek a szilvát, próbáljátok ki ezt a receptet:

 

fe8e85a7-b8ca-477e-ae2b-f570a5a75f93-1.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához:
- 10 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 1-2 ek. tejföl
- fél cs. sütőpor
- 4 dkg porcukor
- 1 csipet só

A  morzsához:
- 10 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 6 dkg porcukor

A töltelékhez:
- 1 kg magozott szilva 
(akár mirelit is lehet)
- fél ek. őrölt fahéj
- 1 cs. vaníliás cukor
- fél mk. őrölt szegfűszeg
- fél dl rum

 

Elkészítés:
Először készítsük el a szilvás tölteléket. A magozott szilvákat tegyük lábasba, adjuk hozzá a fűszereket és lassú tűzön kezdjük el főzni. 
A tésztához a hozzávalókat gyúrjuk össze. Ha gyorsan akarunk dolgozni, használjunk hozzá robotgépet. Én ehhez Anka gépemet használtam. 
Nyújtsuk egészen vékonyra, nagyjából 2 mm vastagságúra a kész tésztát (nem kell pihentetni!) és helyezzük kivajazott sütőformába úgy, hogy a szélén legalább 4-5 cm magasságú pereme legyen. (Ez azért  fontos, mert elősütéskor nagyjából a felére csúszik vissza a tészta magassága a széleknél, pont akkorára, amekkorára a töltelék miatt szükségünk lesz.) Szurkáljuk meg villával.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Toljuk be a pitetésztát kb. 15 percre, míg halvány színt nem kap.

Ekkorra a szilva már eléri a lekvár jellegű állagot. Ha szeretnénk kissé darabosabbra a gyümölcsöt, akkor ennél az állagnál keverjük el a keményítőt kevés vízzel (nagyjából fél dl), majd öntsük a gyümölcshöz és sűrítsük be. (Természetesen főzhetjük tovább, vagy akár össze is turmixolhatjuk, ha nem szeretnénk a gyümölcs darabosságát érezni.) Ekkor öntsük hozzá a rumot, ami alkohol tartalmát még a gőzzel együtt elpárologja, de íze csodásan megmarad. Húzzuk félre, amíg elkészítjük a morzsát. 

A liszthez adjuk hozzá a porcukrot, majd reszeljük hozzá a hideg vajat. Ezt a módszert én azért szeretem, mert sokkal könnyebben elmorzsolható a vaj, és kezünk melegétől nem melegszik át. Dörzsöljük, morzsoljuk a hozzávalókat egészen addig, míg kisebb-nagyobb darabos, morzsás sem lesz.

A sütőből vegyük ki az elősütött piét, öntsük rá a szilvás tölteléket, majd egyenletesen szórjuk rá a morzsát és toljuk vissza további 30 percre, míg a pite teteje szép színt nem kap.

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd meghinthetjük kevés porcukorral, díszíthetjük citromfűvel.

 

86c369c7-f7a8-42b9-841e-e0e9faf26f4c-1.jpg

 

 Legfinomabb langyosan, de hidegen, még napokig nem veszít élvezeti értékéből.

 

0dcd701c-22c8-48ac-95f7-19d9278d2ffa-1.jpg

 

Ahogy hűl, úgy lehet szépen szeletelni. 

 

f0ee3651-8b99-4ce9-87a1-296c1001be47-1.jpg

 

Az igazán ínyencek kinálhatnak mellé egy gombóc vanília fagyit, remekül illik hozzá!

 

34f9ef7c-8422-484b-9f3c-8b8fd52cba3c-1.jpg

 

Egy kiadós leves után akár második fogásként, de önmagában, süteményként is megállja a helyét.

 

5b8adf89-75c6-4d21-9a07-4dabdc84cbbe-1.jpg

 

Nagyon finom, látványra kicsit rusztikus pite, amit akár vendégvárónak is készíthetünk.

 

2d46d3a6-287b-4894-8562-4c3fb5aabec6-1.jpg

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr1718499848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása