ÍZcsiklandozó

Fácánleves

2021. december 29. 18:52 - ÍZcsiklandozó

img_2807-1.jpg

 

Karácsonykor a hagyományos, laktató ételekkel jórészt "rogyásig" esszük magunkat, így az ünnep elmúltával jól esik némi könnyedebb, de melengető, erőt adó, sok-sok zöldséggel gazdagított leves. Mivel pedig a pezsgőzős, ropogósbőrű malachúsos, lencsés Szilveszter és Új Év köszöntése már itt kopogtat, különösen jó dolog a gyomrunkat kicsit megerősíteni vele.

Decemberben kaptam két csodás fácánt drága szülővárosomból való kedves barátomtól, így abban biztos voltam, hogy az egyikből leves fő majd. El is érkezett az idő ehhez.
A fácán köztudottan szárazabb húsú, de magasabb fehérjetartalmú, gazdagabb ízvilágú, mint a házi baromfiak. Amolyan "minden bajra gyógyírként" szolgáló, aranysárga levesét a hagyományos, jól bevált húsleveshez hasonlóan készíthetjük, arra viszont mindenképpen számítanunk kell, hogy a hús sokkal lassabban puhul. Érdemes hát jó előre hozzálátni, ha sikerül beszereznünk akár vadász ismerősünktől, akár piacról, mert kristálytiszta levesünk akkor lesz, ha igen lassan főzzük!

Mivel az évből még van egy-két nap, s a jóslat szerint a "kapirgáló" állatok fogyasztása ilyenkor ildomos, mert elkaparja az óév összes búját-baját, fogjatok, hát hozzá, mutatom, én miként főztem:

 

 

img_2816-1.jpg

 

Hozzávalók:
(4-6 főre)
- 1 konyhakész fácán
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 kis fej zeller és pár zellerszár
- 3-4 szál petrezselyemzöld
- 2 kisebb burgonya
- 1 fej karalábé
- 4-5 db sárgarépa
- 3-4 db fehér répa (petrezselyem)
- 15-20 g zöldborsó
- 6-7 szem egész fekete bors
- só

A tálaláshoz:
- 250 g csigatészta vagy cérnametélt

 

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, ízlés szerint daraboljuk. Vannak akik karikázzák a répákat, van, aki hosszú hasábra vágja.) A burgonyát, a karalábét és a zellert negyedeljük, a fácánt feldaraboljuk.
Egy nagyobb méretű fazékba tesszük a fácán feldarabolt részeit (ha máj, szív is van, azt még félretesszük).
Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, majd közepes tűzön először felforraljuk a főzővizet, majd amikor a lé először "felbuggyan és megjelenik rajta a hab, takarékra állítjuk a tüzet alatta. Ettől fogva nagyon lassan főzzük. A keletkező habját óvatosan leszűrjük, majd rávetjük a sót, hozzáadjuk az egész borsot és a hagymát. 
Egy óra főzés után beletesszük a nagyobb darabos zöldségeket (zeller, karalábé, burgonya, valamint a fokhagyma), hozzáadjuk a belsőséget (szív és máj), majd tovább főzzük. Amikor ezek a zöldségek félkeményre főttek, hozzáadjuk a többi zöldségfélét és a levest készre főzzük.

Közben a tésztát készre főzzük sós vízben, leszűrjük.

A kész levest a benne főttektől érdemes külön szedni, a zöldségeket, a húst és persze a tésztát külön kínálva hozzá tálalni. Így mindenki könnyen szedhet ízlése szerint.

 

img_2797-1.jpg

 

Vannak, akik a leves színét kevés kevés sáfránnyal teszik sárgábbá, én ragaszkodok ebben az esetben a természetes levesszínhez.

 

img_2800-1.jpg

 

FONTOS: Ha olyan szerencsénk van, hogy lőtt fácánhoz jutottunk, mindenképpen hívjuk fel a fogyasztók figyelmét, nehogy a véletlenül "eltévedt" sörét a fogakban akarjon meg!

 

img_2798-1.jpg

 

Tűzforrón tálaljuk, a zöldségeket és a tésztát melegen tartva kínáljuk hozzá.

 

img_2809-1.jpg

 

Kortyoljátok ezt a csodás levest élvezettel, váljék egészségetekre!

 

img_2803-1.jpg

3 komment
Címkék: leves Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4916798322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2021.12.31. 00:01:13

Nyelek nagyokat. Gyönyörű. Én az enyémet el szoktam „csúfítani”. A zöldségeket karikára vágom, és van saját őrlésű szárított tárkonyom, azt kap, és még lestyánt. (Hagyma nálam nem játszik, egyik sem), és utána tejföllel behabarom. Nem átlátszó, de finom. És egy személyes háztartás, dupla hasznosítás, ha a leves megfőtt, a mellet és a combokat kiveszem, baconbe tekerem, és átsütöm sütőben, csak egy kis petrezselymes dinsztelt krumpli, és enyhén sózott vajon sült almaszeletek kellenek hozzá.

ÍZcsiklandozó 2022.02.06. 12:45:25

@élhetetlen: Nagyon örülök, hogy tetszik! Isteni tárkonyosan is, nálunk az is nagy kedvenc, ha levesről van szó! Gyakran vágom karikára a zöldségeket, örülök, hogy Te is így szoktad! A dupla hasznosítás tökéletes döntés, bevallom, az nálunk ritkán sikerül, mert gyakorlatilag minden elfogy egyszerre... :D

élhetetlen 2022.02.07. 13:31:00

@ÍZcsiklandozó: Kicsit elbeszélünk egymás mellett. „minden elfogy egyszerre”. Persze, egy fácán nem egy pulyka. Nálam is majdnem, de nem erről van szó. A levesbe belefőtt a fácán, az íze tökéletes, és, ha kiveszed a mellét és a combját, még az íz, és az aprólék marad. A combból és a mellből lehet 4 adag főfogást csinálni, kicsi más ízzel, mint a leveshús, megfelelő körettel. A nálam is majdnem elfogy, annyi, hogy ha fácánhoz jutok, akkor meghívom a barátnőmet, mert mindig van sok beszélgetni valónk, a férjének meg csomagolunk, és egy adag marad másnapra. De a comb és a mell külön ételként készítése megéri, hidd el!
süti beállítások módosítása