Januárban már vágyunk kicsit a zöldségek ízére, nem véletlen, hogy a téli ünnepek után indulnak a "veganuár" kezdeményezések. Ha tehermentesíteni szeretnénk az emésztőrendszerünket, de nem válnánk meg a hústól sem, akkor kiváló alternatívák ilyenkor a rakott zöldséges ételek.
Nekem nagy kedvencem a brokkoli, most ezzel készítettem egy szuper egytálételt, ám, ha valaki jobban kedveli a karfiolt, azzal is helyettesítheti, sőt, akár vegyesen is használhatjuk ezeket a zöldségeket a receptnek megfelelő módon.
Így készítettem:
Hozzávalók:
- 2db közepes brokkoli
- 1 fej vöröshagyma
-1 gerezd fokhagyma
- kevés olaj
- 500 g darált sertéshús
- 100 g rizs
- 4 dl tejföl
- 1 egész tojás
- köménymag
- só, bors
- 150 g reszelt sajt
- kevés őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, szárát kisebb darabokra vágjuk és enyhén sós, köménymagos vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük és félretesszük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Rádobjuk a vékonyra szelt fokhagymát is, azzal is dinszteljük picit.
A darált sertéshúst hozzáadjuk, magas hőfokon pirítjuk 1-2 percig, sózzuk, borsozzuk, majd takaréklángon, fedő alatt puhára pároljuk.
Közben a rizst enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
A tejfölt a tojással simára keverjük, ízesítjük pici sóval, a sajtot lereszeljük.
Ha mindent előkészítettünk, enyhén kiolajozunk egy erre alkalmas sütőformát. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a brokkolival és a tejfölös öntettel.
Beleöntjük az egészet a sütőformába, tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és meghintjük kevés frissen reszelt (vagy őrölt) szerecsendióval.
180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt az étel tetején szép pirosra sül.
Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, utána szépen szeletelhető.
Nagyon finom, laktató egytálétel.
Megszórhatjuk füstölt sajttal is, így még finomabb lesz a végeredmény!
Sertéshús helyett használhatunk csirke vagy pulykahúst is.
Akár húsmentesre is készíthetjük, pl. főtt tojással gazdagítva.
Mivel mindent előre előkészíthetünk, így ha programunk van, vagy vendégeket várunk, csak a sütés idejét kell időzítenünk, a friss tálalás előtt.
Készítsétek el, nagyon finom, jó étvágyat kívánok hozzá!