ÍZcsiklandozó

Lepénykenyér

2023. augusztus 23. 13:17 - ÍZcsiklandozó

...indiai naan kenyér, különféle mártogatókhoz

img_8086-1.jpg

 

Ki ne szeretne ebben a nagy hőségben egyszerű, de mégis laktató ételeket készíteni és fogyasztani? Különösen kedveltek ilyenkor a gyorsan elkészíthető lepények, kenyérfélék. Ezeket különféle mediterrán, hideg mártogatósok mellé (mint pl. a tzaziki, aminek receptét már a blogomon olvashatjátok), lecsófélék tunkolásához, mártogatásához, de egyszerűen tejföllel megkenve, zöldségekkel vagy húsokkal megtöltve, vagy csak sajttal megszórva is fogyaszthatjuk!.
Én most naan kenyér receptet hoztam, nálunk ez vált be leginkább, ha gyorsan elkészíthető finom pékárut ennénk.

A naan hagyományos india lepénykenyér, melyet hagyományosan tandoori kemence oldalán sütnek. A tandoori kemence agyagból készül, félig földbe ássák, belsejében zöldségeket sütnek, miközben az oldalán elkészül a naan.
A mai háztartásokban nehéz utánozni a kemence melegét, de egy vastag aljú (pl.: vasból készült) serpenyővel azért egész jó eredménnyel süthetünk magunk is ilyen lepénykenyeret.

Ha kedvet kaptatok, mutatom a receptjét:

 

img_8069-1_1.jpg

 

Hozzávalók:
.- 450 g átszitált finomliszt (BL55)
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1,5 dl joghurt
- 1,5 dl langyos tej
- 0,5 dl langyos víz
- 15 g friss élesztő
- 0,5 teáskanál sütőpor
- 20 g cukor
- 10 g só

Sütés után:
- víz vagy 5 dkg olvasztott vaj


Elkészítés:
Az átszitált lisztet nagyobb dagasztótálba tesszük. 
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, megszórjuk a cukorral, összekeverjük, majd a tetejére kevés lisztet kanalazunk és langyos helyen felfuttatjuk. Amikor az élesztő felfutott, a liszthez keverjük a sütőport, a sót, hozzáadjuk a joghurtot, az 5 dkg olvasztott vajat majd az élesztős tejet és alaposan elkeverjük. Kissé ragacsos masszát kell kapnunk. 
Letakarva langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
Kelesztés után szép lyukacsos tésztát kapunk. A tésztamasszát lisztezett felületre borítjuk, 6-8 egyenlő részre osztjuk. Letakarva még így 20 percig pihentetjük.
Pihentetés után ujjnyi vastag kerek lepényformára nyújtjuk valamennyi gombóckát.
Egy vastag aljú sütőserpenyőt alaposan szárazon, kikenés nélkül felforrósítunk erős lángon (szinte füstöljön!)  majd a lepényeket oldalanként fél-fél perc alatt készre sütjük. 
Még forrón egyik oldalukat vékonyan megkenjük kevés vízzel vagy olvasztott vajjal. 

 

img_8071-1.jpg

 

Akkor igazán jó, ha kicsit túlkap a sütése és feketés lesz itt-ott.

 

img_8072-1.jpg


Sütéskor a tészta szép pufi lesz, ami hűléskor összeesik, de ez nem baj, szép zsebeket tudunk belevágni, ha tölteni szeretnénk.


img_8102-1.jpg

 

Fantasztikusan puha és levegős, hiszen nincs benne tojás de joghurt igen és a kétféle fújóanyag is alaposan rásegít erre.

 

img_8092-1_1.jpg

 

Készítsétek el, kedves egészségetekre!

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2317854019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása