ÍZcsiklandozó

Burgonyakrokett

2023. szeptember 08. 15:33 - ÍZcsiklandozó

... az egyik legfinomabb köret

img_4817-1.jpg

 

A krokett a magyar konyhában is ismert, elsősorban köretként tálalt étel, melyet burgonyából készítenek, formázás után pedig bő olajban kisütik. Elnevezése a francia coquer szóból származik, ami lefordítva "ropogós"-t jelent. Kedves elnevezés egy ilyen ételnek, ráadásul olyan finom, hogy akár önmagában, salátával, fűszeres ketchuppal is nagyon finom és laktató. (Vigyázat, függőséget okoz!)
Az alap krokett fő összetevője a burgonya, ahogyan már említettem (Croquettes de pommes de terre), amihez a lisztesebb, szétfővő burgonya ideális. Számos országban ismeretes ételféleség, van ahol egyéb zöldségekkel, gombával, sajttal gazdagítják.
Nem tartozik a kifejezetten gyorsan elkészíthető finomságok közé, de megéri a vele való foglalatoskodás. Mennyei köret lehet szafros húsok, majonézes mártások, sültek, sőt vad pörköltek mellé is. 


Én így készítettem:

 

img_4833-1.jpg

 

 

Hozzávalók:
- 500 g burgonya
- 150 g liszt
- só, őrölt bors
- 2 egész tojás
- 5 dkg vaj
- 150 g zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez


Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd egyformán apró kockákra daraboljuk. Sós vízben puhára főzzük. 
Leszűrjük és még melegen burgonyatörővel vagy villával alaposan összetörjük.
(FONTOS: Főtt burgonyát SOSEM turmixolunk, mert nyúlós, ragadós förmedvényt kapunk!)
Hozzáadjuk a lisztet, a vajat, az egész tojásokat és őrölt borssal, valamint, ha még szükséges, kevés sóval ízesítjük.
Alaposan összedolgozzuk. Nem túl kemény, formázható masszát kell kapnunk. (Ha túl puhának érezzük, adhatunk még hozzá kevés liszetet vagy egy evőkanál zsemlemorzsát.) Lisztezett deszkára szedjük, elterítjük nagyjából két ujjnyi vastagon. Ugyanilyen szélességű hosszú csikokra vágjuk, majd két tenyerünkkel finoman megsodorva henger alakúra formázzuk. A sodrástól vékonyodni fog és csinos méretet kap majd.)
Egyenletes hosszúságú rudakat vágunk belőle (7-8 cm-eseket), majd egyenként zsemlemorzsába forgatjuk.
Közepesen forró, bő olajban 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük. 
TIPP: Egyszerre ne tegyünk az olajba sok krokettet, inkább kevesebbet, hogy tudjuk forgatni, mozgatni, hogy egyenletesen átsüljön minden oldalról.)
Az olajból kivéve papírtörlőre szedjük és lecsepegtetjük.

 

img_4829-1.jpg

 

Igazán finom azon melegében!

 

img_4824-1_1.jpg

 

Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!

 

img_4818-1_2.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8018206121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása