ÍZcsiklandozó

Zöldséges egytálétel cukkinivel

2024. február 16. 15:20 - ÍZcsiklandozó

 

A tavaszias február meghozza a kedvünket a színes, zöldséges ételek iránt. Ilyenkor még azok is szívesen fogyasztanak húsmentes ételeket, akik egyébként csak ritkán. Jó alkalom lehet erre a nagyböjt időszaka is, de ha csak egyszerűen könnyíteni szeretnénk az étkezésünkön, akkor is kiváló döntés! 
Nekem már kifejezetten jól esik a sokféle zöldség közüli választás, így most cukkinit, répát és lilahagymát választottam. Ezek színükben is étvágygerjesztőek, sajttal kiegészítve pedig kifejezetten laktató ételeket készíthetünk belőlük.

Ehhez hasonló pitét már máskor is készítettem, számomra már a látványa is üdítő. Ha kedvet kaptok, a felhasználandó zöldségeket variálhatjátok kedvetek szerint!

 

Mutatom, hogy készült:

 

 

 

Hozzávalók:
(6 személyre)


- 3 db közepes méretű zsenge cukkini
- 10 db tojás
- 300 g liszt
- fél tasak sütőpor
- 250 g Trappista sajt
- 1 db lilahagyma
- 1,5 teáskanál só
- őrölt bors
- kevés vaj vagy margarin a sütőforma kikenéséhez


 

Elkészítés:
A cukkiniket megmossuk, végüket levágva uborkagyalun nagyon vékonyra felszeleteljük. 
A tojásokat mély tálba ütjük, sóval, borssal ízesítjük. A liszttel elkeverjük a sütőport, majd a tojásos keverékhez adva alaposan elkeverjük. (nokedlitészta sűrűségűnek kell lennie)
A lilahagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A répát is megtisztítjuk, felkarikázzuk és enyhén sózott vízben félkeményre főzzük, majd kihűtjük. Hozzáadjuk mindkettőt a lisztes keverékhez, alaposan összeforgatjuk. Végezetül a felszeletelt cukkinit is belekeverjük.
A reszelt sajtból egy maréknyit félreteszünk a tetejére, a többit a masszába keverjük.
A sütőt közben előmelegítjük 175 fokra.
Egy tűzálló sütőtálat kivajazunk és egyenletesen belesimítjuk a zöldséges masszát. 
A maréknyi félretett sajttal megszórjuk a tetejét és az előmelegített sütőbe tolva 40-50 perc alatt (alsó-felső sütési módban) aranysárgára sütjük.

 

 

Langymelegre hűlve remekül szeletelhető.

 

 

Látványos, igazán mutatós egytálétel.

 

 

Akár füstölt sajttal is elkészíthető, kellemes ízvilágúvá teszi az ételt.

 

 

Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/18326537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása