ÍZcsiklandozó

Vörösboros-gombás szürkemarha ragu

2023. augusztus 25. 12:58 - ÍZcsiklandozó

img_0148-1.jpg

 

Amikor a családban különlegességekhez lehet hozzájutni, akkor mindenképpen megérik a dolog egy blogbejegyzésre! Azt gondolom, szürkemarha hús ritkán kerül a magyar családok asztalára sajnos, pedig élettani hatása, minősége, íze miatt hagyományosnak és rendszeresnek kellene lennie. A szürkemarha igazi hungarikum, aki hozzá tud jutni, mindenképpen próbálja ki, süssön, főzzön belőle minél többször.
Én most egy csodaszép combot, annak is a felsál részét kaptam ajándékba, ebből készítettem egy isteni gombás, vörösboros ragut.
Mutatom, hogyan készítettem:

 

img_0164-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1 kg marhacomb (felsál)
- kevés zsiradék
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 3 nagyobb db sárgarépa
- 2 nagyobb petrezselyemgyökér
- 1 közepes zellergumó
- 150 g csiperkegomba
- só, bors
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 3-4 dl száraz vörösbor

Köretnek:

- kifőtt tészta, tarhonya vagy burgonyapüré

 

img_0172-1.jpg

 

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A forró zsiradékon megdinszteljük. A marhahúst leöblítjük, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet és hosszúkás négyzetekre vágjuk. A hagymát lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a paradicsompürét, egyenletesen elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt húst. Magas hőfokon pár percig megkapatjuk, kicsit meg is pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük annyi vörösborral, amennyi éppen ellepi. Néhány pillanatig fedél nélkül forraljuk, hogy a bor alkohol tartalma elillanjon, majd 160 fokra előmelegített sütőbe, lefedve betoljuk és nagyjából 2 órán keresztül lassan sütjük. Ha a bor hamar elfőne, apránként adhatunk még hozzá. 
Közben a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd nagyobb darabokra vagdossuk. A konzerv gombáról leöntjük a levet, ha friss gombát használunk, tisztítás után kevés olajon átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk.
A két óra elteltével a hús mellé adjuk a répát, zellert, petrezselymet, és lefedve tobábbi 25 percig pároljuk.
Ezután a sütőedényt kivesszük a sütőből és a hús mellé adjuk a gombafejeket. Fedő nélkül további 5-10 percig lassanként készre szotyogtatjuk.

 

img_0177-1.jpg

 

Aki szereti a pikáns ízeket, a gombával együtt kevés csípős zöldpaprikát is tehet bele az utolsó pár percre.

 

img_0157-1.jpg

 

Frissen főtt tésztával tálaltam, de mennyei a burgonyapürével, burgonyakrokettel is. 
Próbáljátok ki!


img_0152-1.jpg



Jó étvágyat hozzá!

 

img_0178.JPG

 

Egy pohárka jóféle vörösbor már csak hab mellé a tortán!

Egészségetekre!

 

img_e0161-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8115405476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása