ÍZcsiklandozó

Fűszeres zöldségkrémleves

2024. október 03. 21:51 - ÍZcsiklandozó

...pirított tökmaggal

 image_67239425-1.jpg

 

Ebben az esős, szeles, hideg időben olyan jó átmelegedni egy illatos, ízes, forró levestől! És miből is készülhetne egy ilyen leves, mint finom, idényjellegű, hazai zöldségekből...

A zöldséglevesek számomra nagyon kedvelt formája a krémleves. Valahogy imádom, ahogy az összes íz benne van egy kanál levesben! A selymes ízek és állag mellett a sokféleképpen variálható fűszerek és a feltétek, levesbetétek sokszínűsége megunhatatlanná teszi. 
Persze készíthetjük egyszerűen, mindenfajta sűrítés nélkül, tejszín, tejföl nélkül is, de ezekkel is különlegessé tehetjük. 
Ha a zöldségeket először lepirítjuk, akár sütőben átsütjük, csodás ízhatást érünk el, érdemes ezért ezt az elkészítés folyamatába beiktatni. 

A mostani receptem nagyon egyszerű, a fűszerek és a pirított tökmag teszi különlegessé.

Így készítettem:

 image_67191809-1.jpg

 

Hozzávalók:
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 2 db nagyobb édesburgonya
- 4 db sárgarépa
- 3 db kisebb petrezselyemgyökér
- 3 db kisebb burgonya
- kevés olaj
- só
- bors
- rózsabors
- ízlés szerint chili por vagy 1-2 karika chilipaprika
- 1 nagy csipet fahéj

 A szóráshoz:
- 2 marék tökmag

Elkészítés:
A zöldségeket tisztítás után apróra daraboljuk. Kevés  olajat (én olíva olajat használtam) hevítünk egy fazékban, rádobjuk a zöldségeket és kevergetve lepirítjuk, kissé megkapatjuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd fedő alatt puhára főzzük. 
Amíg puhulnak a zöldségek, addig a tökmagot száraz serpenyőben folyamatosan rázogatva megpirítjuk, majd hideg tányérra borítjuk, hogy a forró serpenyőben állva nehogy megégjen.
A megpuhult zöldségeket turmixgépbe szedjük (Én kedvenc Anka robotgépemmel dolgoztam), és a főzőlével apránként felöntve összeturmixoljuk. Beállítjuk a számunkra megfelelő sűrűséget, majd a tűzre visszatéve fűszerezzük. Sózzuk, frissen őrölt borssal, rózsaborssal, chilivel és fahéjjal kedvünk szerint ízesítjük. Összeforraljuk és azon forrón tálaljuk. Tányérba szedve megszórjuk a pirított tökmaggal és már fogyaszthatjuk is.

 

image_67511553-1.jpg

 

Ugye, milyen egyszerű és nagyszerű? Akár egy rohanós munkanapon is gyorsan elkészül.

 

image_67219457-1.jpg

 

Azt hiszem, ebben a formában még a zöldségeket nem nagyon kedvelők is elcsábulnak!

 

image_67511041-1.jpg

 

TIPP: A pirított magvakat csak tálalásnál tegyétek a levesre, mert ha hosszan áll benne, megpuhul!

 

image_67212545-1.jpg

 

Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!

 

image_67235585-1.jpg

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: leves

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr1318700132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása