Túl az előző év végi ünnepi lakmározásokon jól esik egy hús mentes, de mégis laktató, fehérjében gazdag finom reggelire vagy vacsorára való. Tavaszias ízű retekkel vagy egyéb zöldséggel kínálva jól esik a leghidegebb tél végi napokon is. Mikrozöldséggel megkoronázva pedig még különlegesebbé tehetjük.
Azt hiszem, ez a kennivaló minden háztartás kedveltje és bizonyára minden háziasszony esküszik a saját receptjére, ami így is van jól.
Én így készítem:
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 3 ek majonéz
- 1 ek tejföl
- 1 tk mustár
- só
- bors, rózsabors
- 2 csokor retek mikrozöld
Elkészítés
A tojásokat megmossuk, lábasba tesszük és egy evőkanál sóval valamint annyi vízzel, amennyi ellepi közepes lángon keményre főzzük. (8-10 perc alatt)
Kihűtjük, megpucoljuk, majd egy mély tálkába nagylyukú reszelőn belereszeljük. (Nem tévedés, így szép egyenletesen marad benne a tojásfehérje, és villámgyorsan el is készíthető)
Egy másik tálkában összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mustárt és a fűszereket, majd a reszelt főtt tojáshoz adjuk. Finom mozdulatokkal összekeverjük és fél órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor megszórjuk retek mikrozöldséggel, frissen őrölt rózsaborssal és friss-ropogós magvas kenyeret, hónapos retket kínálunk mellé.
Gazdagíthatjuk zöldhagymával is ízlés szerint.
Az új esztendőben életmódváltók, diétázók is bátran fogyaszthatják, javaslom, hogy ebben az esetben majonéz helyett joghurtot használjanak az elkészítéshez.
Finom, gyorsan és könnyen elkészíthető kence, amit munkahelyre vagy iskolába is magunkkal vihetünk.
Egészséget, jó étvágyat kívánok hozzá!