A lávasüti nem túl régen került a repertoáromba. Azóta viszont igen előkelő helyet foglal el benne. Ez az a desszert, amit szerintem nem lehet nem szeretni. Látványos, illatos, kiadós, gyönyörű!
Csodásan olvadó belseje valóban úgy folyik ki a közepéből felvágás után, mint a forró láva. Bámulatosan variálható mindenféle fűszerrel az íze, kínálható mellé gyümölcs, tejszínhab, fagyi, ráadásul villámgyorsan az asztalra lehet varázsolni. Tulajdonképpen amíg az asztaltársaság a főételt fogyasztja egy hétvégi ebéd vagy egy ünnepi vacsora közben, azalatt el is készül. És ez különösen kedveltté teszi a számomra, hiszen a tésztát elő lehet készíteni nyugodtan pár órával korábban, így a csak a sütési időt kell megfelelően időzíteni.
Nálam tuti nyerő lesz a karácsonyi menüben!
Mutatom, hogyan készítettem:
Hozzávalók:
- 15 dkg étcsokoládé (minél magasabb kakaó tartalmú)
- 15 dkg puha vaj
- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 7,5 dkg liszt
A formák kikenéséhez:
- kicsi vaj
- kristálycukor
A tálaláshoz:
- gránátalma
Elkészítés:
A vajat a kockákra tördelt csokoládéval vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük.
Az egész tojásokat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a vajas csokoládét.
A formákat kikenjük vajjal, megszórjuk cukorral az oldalát is, majd belekanalazzuk a masszát úgy, hogy a formák bő kétharmadáig érjen.
Előmelegített, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ekkor még szinte rezgős az állaga, de ettől ne rettenjünk meg, így lesz a belseje folyós. A sütőből kivéve egy percig még hagyjuk a formákban, majd óvatosan borítsuk ki tányérokra.
Porcukorral finoman meghintve, gránátalmával tálaljuk.
Szerintem csodálatos harmóniában van a puha tészta, a folyékony forró csokoládé és a gránátalma roppanós állaga!
Az íze pedig....MENNYEI! Próbáljátok ki!
És jöjjön egy csodás hír: