ÍZcsiklandozó

Joghurtos panna cotta erdei gyümölcsökkel

2018. június 03. 21:17 - ÍZcsiklandozó


img_9604-1.jpg

 

Június első napjai lévén már hamisítatlan nyári időjárás van, amit én kellőképpen szeretek. A sütőt bekapcsolni azonban csak ritkán szoktam, ha lehet még inkább előtérbe helyezem ilyenkor a gyorsan elkészíthető ételeket és a hűtve fogyasztandó gyors desszerteket.

A joghurtos, gyümölcsös édességek, pohárdesszertek pedig egyenesen a kedvenceim ilyenkor! Mivel joghurt bőven volt itthon, a kertben a málna és a szamóca pedig már éppen érni kezd, gondoltam, ezek felhasználásával készítek valami finomat.

A panna cottára esett a választásom. Az eredeti panna cotta igazi olasz édesség, neve - szó szerint - főtt tejszínt jelent. A joghurtos változata kissé kalória szegényebb és valljuk be, a pénztárcánknak is kedvez, pláne ha nagyobb adagban készítjük. Arról nem is beszélve, hogy rendkívül sokrétűen variálható, különféle öntetekkel, gyümölcsökkel gazdagítható.
Ez persze nem elhanyagolható szempont, nem is gondolkodtam sokáig, gyorsan össze is állítottam, hiszen este lévén már csak be kellett raknom a hűtőbe, hogy másnapra kellően megdermedjen.

Így készítettem:

 

img_9598-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 450 g jó minőségű natúr joghurt (ha van otthon némi tejszín, arányosan keverhetjük a joghurttal)
- 150 ml tej
- 150 g cukor
- 2 zacskó expressz zselatin fix
- 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

- erdei gyümölcsök ízlés szerint (pl.: áfonya, málna, szeder, szamóca stb.) és néhány menta levélke

 

img_e9579-1.jpg

 

Elkészítés:

A joghurtot  egy lábaskába öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. 
Lassú tűzön csupán annyira langyosítjuk fel, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Az expressz zselatint tálkába szórjuk, ráöntjük a hideg tejet és csomómentesre elkeverjük. Óvatosan hozzákeverjük a langyos, cukros joghurthoz, majd együtt tovább melegítjük néhány másodpercig folyamatos kevergetés közben. Forralni nem szabad!

Tulajdonképpen a legmunkaigényesebb résszel készen is volnánk.

Csinos poharakba vagy kis tálkákba osztjuk a panna cottát, kihűlés után pedig éjszakára (de legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük.)
Fogyasztás előtt tálra borítjuk (ehhez előzőleg pár pillanatra meleg vízbe mártjuk az edénykéjét és gyors mozdulattal kifordítjuk a tányérra) vagy egyszerűen csak az átlátszó pohárban tálaljuk. Gazdagon díszítjük erdei bogyós gyümölcsökkel, menta levélkével.

 

img_9588-1.jpg

 

Ugye milyen egyszerű? Az íze pedig káprázatos! Látványos, selymes és hűsítő desszert a nyári nagy melegben, egy hétvégi ebéd után, de akár ünnepi alkalomra is. 
Egészen biztosan egy szempillantás alatt elfogy! 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_9577-1.jpg

 

 

 Ahogy pedig már tudjátok: FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

 

img_9586-1.jpg

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr7413730300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása