Mindig kedveltem a sütés nélküli, gyorsan előkészíthető desszerteket, hiszen egytől egyig előző nap elkészítendőek. Egy zsúfolt hétvégén, egy vendégvárásnál, egy többfogásos menü elkészítésekor előnyt élveznek nálam. A hűtőben történő pihentetéssel egy időben pedig az ízek összeérve és hidegen fogyasztva még jobban előjönnek, ráadásul a nyári kánikulában mindenki által kedveltek.
Elsősorban a gyümölcsösekért rajongok, de a kávés, csokis variációk is levesznek a lábamról.
Ez a szedres változat különösen kedvemre való, mert többszínű, állaga, íze pedig fantasztikus. Ha kedvet kaptok hozzá, próbáljátok ki ezt a receptet, de akár más gyümölccsel is elkészíthetitek.
Így készítettem:
Hozzávalók: (6 személyre)
A tészta réteghez:
- 20 dkg vajas keksz
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2-3 evőkanál kakaópor (a sötétebb változatból kell a kevesebb)
A gyümölcsös réteghez:
- 600 g. (másfél nagy poharas) natúr joghurt
- 2 nagy marék fekete szeder
- 5-6 evőkanál porcukor (a gyümölcs édességétől, érettségétől függően)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 tasak zselatin fix
A fehér réteghez
- 1 kis doboz mascarpone (250 g.)
- 200 g natúr joghurt (fél nagy poharas)
- 3 evőkanál porcukor
- 1 zacskó zselatin fix
A tetejére:
- egy nagy marék friss fekete szeder
Elkészítés:
Először a kekszes-kakaós réteget készítjük el. Ehhez a kekszet erős műanyag zacskóba kötjük, sodrófával vagy más alkalmatossággal jól összetörjük. Tálba téve hozzáadjuk az olvasztott vajat, a kakaóport és homogénre keverjük. Muffin formákba kanalazunk belőle, míg el nem fogy. Alaposan ellapogatjuk benne, majd hűtőbe tesszük a többi réteg elkészüléséig.
A szedres, középső réteghez az érett gyümölcsöt alaposan áttörjük, átnyomkodjuk egy villa segítségével. A gyümölcs magját aki kevésbé szereti, az szitán is áttörheti. A joghurtot elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a gyümölcspéppel, hozzáadjuk a zselatin fixet és turmix géppel gyors sebességgel pár másodperc alatt simára keverjük. A zselatin fixtől ekkor máris sűrűsödni kezd az állaga. A hűtőből kivett kekszes alapra egyenlő mennyiségben rétegezünk belőle, míg el nem fogy. A muffin papírkákat párszor a konyhapulthoz ütögetjük óvatosan, hogy a levegős rész esetlegesen eltűnjön belőle és visszatesszük további fél órára a hűtőbe.
Amíg a két réteg hűl és dermed, azalatt elkészítjük a harmadik, fehér, legfelső réteget. Ehhez a mascarponét tálba tesszük, simára keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a joghurtot és a zselatin fixet. magas fordulatszámon alaposan összekeverjük.
A muffin formában lévő két réteg tetejére igazgatjuk. Itt is ügyeljünk arra, hogy ne maradjon levegő a rétegek között. ( Nálam ez nem lett tökéletes, de nem bánom!)
Most már csak a végleges dermedés van hátra. Pár órára, de még jobb, ha éjszakára betesszük a tortácskákat a hűtőbe.
Fogyasztáskor friss szederrel díszítjük.
Aki szereti a gyümölcs és a kakaós keksz ízét, könnyű mascarponés krémmel, az mindenképpen próbálja ki ezt a finomságot! A papír muffin formát óvatosan levéve róla gyönyörű a látványa is!
Jó étvágyat hozzá!