ÍZcsiklandozó

Szedres tortácskák sütés nélkül

2018. augusztus 14. 17:00 - ÍZcsiklandozó

img_2516-1.jpg

 

Mindig kedveltem a sütés nélküli, gyorsan előkészíthető desszerteket, hiszen egytől egyig előző nap elkészítendőek. Egy zsúfolt hétvégén, egy vendégvárásnál, egy többfogásos menü elkészítésekor előnyt élveznek nálam. A hűtőben történő pihentetéssel egy időben pedig az ízek összeérve és hidegen fogyasztva még jobban előjönnek, ráadásul a nyári kánikulában mindenki által kedveltek.
Elsősorban a gyümölcsösekért rajongok, de a kávés, csokis  variációk is levesznek a lábamról.

Ez a szedres változat különösen kedvemre való, mert többszínű, állaga, íze pedig fantasztikus. Ha kedvet kaptok hozzá, próbáljátok ki ezt a receptet, de akár más gyümölccsel is elkészíthetitek.

Így készítettem:

 

 

img_2499-1.jpg

 

Hozzávalók: (6 személyre)

A tészta réteghez:

- 20 dkg vajas keksz
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2-3 evőkanál kakaópor (a sötétebb változatból kell a kevesebb)

A gyümölcsös réteghez:

- 600 g. (másfél nagy poharas) natúr joghurt
- 2 nagy marék fekete szeder
- 5-6 evőkanál porcukor (a gyümölcs édességétől, érettségétől függően)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 tasak zselatin fix

A fehér réteghez

- 1 kis doboz mascarpone (250 g.)
- 200 g natúr joghurt (fél nagy poharas)
- 3 evőkanál porcukor
- 1 zacskó zselatin fix

A tetejére:

- egy nagy marék friss fekete szeder

 

img_2532-1.jpg

 

Elkészítés:

Először a kekszes-kakaós réteget készítjük el. Ehhez a kekszet erős műanyag zacskóba kötjük, sodrófával vagy más alkalmatossággal jól összetörjük. Tálba téve hozzáadjuk az olvasztott vajat, a kakaóport és homogénre keverjük. Muffin formákba kanalazunk belőle, míg el nem fogy. Alaposan ellapogatjuk benne, majd hűtőbe tesszük a többi réteg elkészüléséig.

A szedres, középső réteghez az érett gyümölcsöt alaposan áttörjük, átnyomkodjuk egy villa segítségével. A gyümölcs magját aki kevésbé szereti, az szitán is áttörheti. A joghurtot elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a gyümölcspéppel, hozzáadjuk a zselatin fixet és turmix géppel gyors sebességgel pár másodperc alatt simára keverjük. A zselatin fixtől ekkor máris sűrűsödni kezd az állaga. A hűtőből kivett kekszes alapra egyenlő mennyiségben rétegezünk belőle, míg el nem fogy. A muffin papírkákat párszor a konyhapulthoz ütögetjük óvatosan, hogy a levegős rész esetlegesen eltűnjön belőle és visszatesszük további fél órára a hűtőbe.

 

img_2506-1.jpg

 

Amíg a két réteg hűl és dermed, azalatt elkészítjük a harmadik, fehér, legfelső réteget. Ehhez a mascarponét tálba tesszük, simára keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a joghurtot és a zselatin fixet. magas fordulatszámon alaposan összekeverjük.
A muffin formában lévő két réteg tetejére igazgatjuk. Itt is ügyeljünk arra, hogy ne maradjon levegő a rétegek között. ( Nálam ez nem lett tökéletes, de nem bánom!)

Most már csak a végleges dermedés van hátra. Pár órára, de még jobb, ha éjszakára betesszük a tortácskákat a hűtőbe.

Fogyasztáskor friss szederrel díszítjük.

 

img_2542-1.jpg

 

 

 

Aki szereti a gyümölcs és a kakaós keksz ízét, könnyű mascarponés krémmel, az mindenképpen próbálja ki ezt a finomságot! A papír muffin formát óvatosan levéve róla gyönyörű a látványa is!

Jó étvágyat hozzá!

img_2504-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4814176241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása