Csodaszép szeptemberi nyár van! Legalábbis a hőmérsékletet érezve... Jól esik a nap melege mindenkinek, de az ősz már visszavonhatatlanul közeledik.
Szerencsére az őszi étel alapanyagok, hozzávalók is megjelentek a piacokon, üzletekben.
A zöldségek közül az egyik legkedveltebb számomra a gomba. Kevés olyan őszi hét van, amikor ne sütnék, főznék belőle valamit. Kicsit irigyen nézem azokat, akik erdők, erdőszéli rétek mellett élnek és maguk szedhetnek különféle gombákat. Én elsősorban frissen szerzem be a piacról, de a bevásárlóközpontok választéka is gyakran elcsábít.
Az elmúlt heteim elég mozgalmasan telnek, így gyorsan elkészíthető, laktató ételeket voltam kénytelen összeütni. Nincs ezzel baj, főleg, hogy fantasztikusan sokféle ilyen étel létezik, a levestől a desszertekig a főételeken át. Mivel gomba éppen volt a hűtőmben, nem is kevés, így született egy rohanós nap késői ebédjéül ez a krémes és illatos gombaleves.
Fél óra alatt az asztalon gőzölgött a forró, laktató finomság!
Hozzávalók: (4 személyre)
- 0,5 kg csiperke (vagy egyéb erdei gombák vegyesen)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej lila hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés olaj
- só, bors, egy csokor friss petrezselyem
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1 dl főzőtejszín
- 5 dl víz
A tálaláshoz bagett vagy egyéb pékáru pirítva.
Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, vékony karikákra szeljük, kevés olajon megdinszteljük. A gombákat tisztítás után vékonyan felszeleteljük és a hagymára dobjuk. Alaposan átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 10 perc alatt puhára pároljuk. A fedőt levéve erős lángon az esetleges levét elpárologtatjuk, kicsit le is pirítjuk.
Pár darab pirult gombaszeletet félreteszünk a díszítéshez. A többire a lisztet rászórjuk, alaposan átkeverjük, majd felöntjük vízzel. Felmelegítés után a tűzről levesszük és simára turmixoljuk.
Hozzákeverjük a tejszínt is, ha szükséges, még ízesítjük.
Visszatesszük a tűzre és rottyanásig forraljuk.
A bagetteket vékonyan felszeleteljük és megpirítjuk. Kevés fokhagymával bedörzsöljük. A csokor petrezselymet megmossuk és lecsepegtetjük.
A kész levest forrón tálkákba, csuprokba szedjük, a pirított gombaszeletekkel, friss petrezselyemmel gazdagon díszítjük.
Forrón, illatosan tálaljuk, hozzákínálva a pirítós szeleteket.
Itt az ősz, a hűvösödő esték, a gombaszezon. Ne hagyjátok ki Ti sem az elkészítését!
Jó étvágyat hozzá!