ÍZcsiklandozó

Szerelmes levél

2020. február 13. 21:10 - ÍZcsiklandozó

img_1058-1.jpg

 

Örömet szerezni kedvesünknek mindig jó. Bármilyen alkalmat találhatunk erre, de vannak az évnek olyan napjai, amikor különösen. Ilyen a manapság oly divatos Valentin nap is, amikor a legkedvesebb ajándék a saját kezűleg készített desszert. Ha pedig az nem csak ízében, de látványában is alkalomhoz illő, nyert ügyünk van.
A most hozott sütemény gyermekkorom nosztalgikus uzsonnaétele volt, bár akkor még nem is igen értettük az elnevezését. A frissen sült leveles tészta és az ízes lekvár csodás harmóniában van benne. 
Az eredeti háromszög formát nevéhez illően levél formára cserélve, piros lekvárral töltve igazi szerelmes üzenetközvetítő.
A legjobb tulajdonsága pedig az, hogy 20 perc alatt elkészíthető, így amíg megfőzzük a reggeli kávét vagy teát, már ágyba is vihetjük kedvesünknek, forró, édes meglepetésként.

 

Így készül:

 

img_1072-1_1.jpg

 

Hozzávalók: (4 db-hoz)

- 2 tekercs leveles tészta (praktikusabb a tömbös, nyújtandó változatnál)
- sütinként 3-4 evőkanál piros színű dzsem vagy sűrűbb lekvár (én most málnás eperlekvárt használtam, amit magam készítettem)

A tetejére:

- 1 db tojás a kenéshez
- ízlés szerint porcukor a szóráshoz

 

img_1069-1.jpg

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A leveles tésztát kitekerjük és félbe vágjuk keresztben. Minden tésztafélből nagy rombusz formát vágunk ki. A lehulló kis háromszögekből szív formákat szúrunk ki apró szaggatóval vagy ügyesen kivágjuk hegyes késsel. Ez fogja a szerelmes leveleket "lepecsételni".
A rombuszok közepébe kanalazzuk a lekvárt, majd először két hegyesebb, szemben lévő csúcsát hajtjuk be, majd az egyik tompább csúcsát ráhajtjuk, mint egy valódi borítéknál. 
A tésztaszélek mellett pár milliméterrel éles késsel finoman csíkot húzunk, de nem vágjuk át, hanem csak mélyedést húzunk. A boríték közepénél összeérő sarkokat az apró szívformákkal lezárjuk, majd a tészta felületét vékonyan megkenjük a felvert tojással. 
Ezután a sütőbe toljuk és világos színűre sütjük nagyjából 10 perc alatt.

 

img_1061-1.jpg

 

Azon melegében tányérra csúsztatjuk és megszórjuk porcukorral. 

 

img_1054-1.jpg

 

Ugye, milyen csábítóan egyszerű? 

Lepjétek meg szeretteteket vele, ne csak Valentin napon, hanem minél többször!

 

img_1063-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4415473560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása