Örömet szerezni kedvesünknek mindig jó. Bármilyen alkalmat találhatunk erre, de vannak az évnek olyan napjai, amikor különösen. Ilyen a manapság oly divatos Valentin nap is, amikor a legkedvesebb ajándék a saját kezűleg készített desszert. Ha pedig az nem csak ízében, de látványában is alkalomhoz illő, nyert ügyünk van.
A most hozott sütemény gyermekkorom nosztalgikus uzsonnaétele volt, bár akkor még nem is igen értettük az elnevezését. A frissen sült leveles tészta és az ízes lekvár csodás harmóniában van benne.
Az eredeti háromszög formát nevéhez illően levél formára cserélve, piros lekvárral töltve igazi szerelmes üzenetközvetítő.
A legjobb tulajdonsága pedig az, hogy 20 perc alatt elkészíthető, így amíg megfőzzük a reggeli kávét vagy teát, már ágyba is vihetjük kedvesünknek, forró, édes meglepetésként.
Így készül:
Hozzávalók: (4 db-hoz)
- 2 tekercs leveles tészta (praktikusabb a tömbös, nyújtandó változatnál)
- sütinként 3-4 evőkanál piros színű dzsem vagy sűrűbb lekvár (én most málnás eperlekvárt használtam, amit magam készítettem)
A tetejére:
- 1 db tojás a kenéshez
- ízlés szerint porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A leveles tésztát kitekerjük és félbe vágjuk keresztben. Minden tésztafélből nagy rombusz formát vágunk ki. A lehulló kis háromszögekből szív formákat szúrunk ki apró szaggatóval vagy ügyesen kivágjuk hegyes késsel. Ez fogja a szerelmes leveleket "lepecsételni".
A rombuszok közepébe kanalazzuk a lekvárt, majd először két hegyesebb, szemben lévő csúcsát hajtjuk be, majd az egyik tompább csúcsát ráhajtjuk, mint egy valódi borítéknál.
A tésztaszélek mellett pár milliméterrel éles késsel finoman csíkot húzunk, de nem vágjuk át, hanem csak mélyedést húzunk. A boríték közepénél összeérő sarkokat az apró szívformákkal lezárjuk, majd a tészta felületét vékonyan megkenjük a felvert tojással.
Ezután a sütőbe toljuk és világos színűre sütjük nagyjából 10 perc alatt.
Azon melegében tányérra csúsztatjuk és megszórjuk porcukorral.
Ugye, milyen csábítóan egyszerű?
Lepjétek meg szeretteteket vele, ne csak Valentin napon, hanem minél többször!
Jó étvágyat hozzá!