A tejberizs azon kevés finomság egyike, amit gyerekkoromban is módfelett szerettem. Egyszerűségéből adódóan minden háztartás kedvelt édessége volt évtizedekkel ezelőtt is. Édesanyám módfelett finoman készítette, finom házi tejből, kerek szemű rizsből, édesen, fahéjjal vagy kakaóval meghintve. Emlékszem, amikor suliból hazaérve vaníliás illata belengte a lakást... a legrosszabb napokat is feledtette!
Elkészítése egyszerű, de némi rafinériát igényel. Szülővárosom gasztroangyala, Horváth Ilonka receptes könyvében is részletezte már, ennek alapján mutatom, hogy készítettem.
Most egy különleges, kókuszos-mandulás változatot mutatok, finom eperrel kiegészítve.
Íme:
Hozzávalók:
- 12 dkg rizs (lehetőleg kerek szemű)
- 1 dl víz
- 5 dl tej
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2 dkg vaj
- 3 evőkanál kókuszreszelék
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csipet só
A tálaláshoz:
- 2 evőkanál szeletelt mandula
- ízlés szerint eper
- minden tálkához 1-1 db Raffaello golyó
Elkészítés:
A rizst lábasba rakjuk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a csipet sót. és folyamatos keverés mellett felfőzzük. Pár perc alatt a rizs teljesen beszívja a vizet.
Ezután hozzáöntjük a tejet és tovább főzzük.
Most jön a fontos TIPP: cukrozni nem szabad, mert leég! A cukrot a legvégén kell hozzáadni!
A szeletelt mandulát serpenyőbe töltjük, majd alacsony hőfokon pár perc alatt rózsaszínre pirítjuk. Vigyázzunk, nagyon gyorsan megég! Érdemes hideg tányérra csúsztatni, mikor eléri a kellő színt! A forró serpenyőben tovább pirul, ezért ha benne akarjuk hagyni, mindenképpen korán zárjuk el alatta a tüzet!
Ahogy fő a rizs a tejben, úgy fog sűrűsödni. Egyre több kevergetést kíván, úgyhogy legyünk szemfülesek.
Amikor a rizsszemek már megduzzadtak és a félfővésen túl vannak, hozzáadjuk a vajat a kókuszreszeléket és a cukrokat. (kristály és vaníliás cukor). Alaposan elkeverjük.
Lezárjuk az edény alatt a gázt és lefedjük a lábast. Hagyjuk teljesen kihűlni. A gőzben a rizs tovább puhul, felszívva a tejet. Igazi krémes, finom tejberizst kapunk.
Tálkákba adagoljuk, meghintjük kevés kókuszreszelékkel, díszítjük Raffaello golyóval és félbevágott eperrel. Megszórjuk pirított szeletelt mandulával.
Ugye, milyen gyönyörű? Hát még, milyen finom!
Próbáljátok ki, ha szeretitek a kókusz és az eper mennyei ízvilágát!
Különleges, csábító. látványos, finom desszert!