Az év legszebb napján, Anyák napján minden évben megrohamoznak az érzések, amik az én gyönyörű Édesanyámhoz kötnek. Sajnos már sok éve nem figyeli munkámat, nem támogatja elképzeléseimet, nem segíti mindennapjaimat... Minden év májusának első vasárnapján rá emlékezem. Előkerülnek receptjei, kicsi terítői, étkészletei, fényképe.
Az évek alatt én is anyuka lettem, duplán is, és ma már én kapok segítséget, meglepetéseket gyermekeimtől. Hiszem, hogy ezzel a bloggal (amelynek ötlete a lányomtól származik), hagyok majd magam után olyan recepteket, melyeket ők fognak majd fellapozni, elkészíteni sok év múlva, ahogyan én teszem ma Édesanyám kézzel írott gyűjteményéből...
Azt hiszem a kellően nosztalgikusra és érzelmesre sikeredett bevezető után egy mesésen gyönyörű külsejű desszert koronázhatja meg az ünnepet! Ezért döntöttem emellett a roppant egyszerű, mégis csodaszép torta mellett, ami kicsit visszahúz a gyermekkoromba is, a piskóta nemesen egyszerű ízével, (hiszen akkoriban Édesanyám is rengetegszer sütött piskótát), az epres-krémes ízvilággal, (melyhez anno az Apukám termesztette az epret).
Íme a recept:
Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 egész tojás
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál porcukor
- 1 csipet só
A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 1, 5 dl tejszín
- 1 tasak vaníliás cukor
- 3 evőkanál porcukor
A töltelékbe és a torta tetejére:
- 200 g eper
- pár levél citromfű
- fehér és rózsaszín cukorgyöngy
- porcukor a szóráshoz
A sütőforma kikenéséhez:
- 5 dkg vaj
- kevés liszt
Elkészítés:
Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habos-fehéredésig keverjük a cukrokkal.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy téglalap alakú sütőformát kivajazunk-lisztezünk.
A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd egy kanállal teszünk a sárgás masszához és alaposan elkeverjük, hogy "összebarátkozzon" a kétféle anyag. Ezután a tojáshabot egészében hozzáadjuk a masszához, amit felfelé irányuló mozdulatokkal elvegyítünk benne. Vigyázzunk, nehogy összetörjük a habot, légies, levegősnek kell maradnia!
Ezután az átszitált lisztet kanalanként rászórjuk és óvatos mozdulatokkal elkeverjük a tésztában. A kész piskóta masszát belesimítjuk a tortaformába, majd a sütőbe tolva 25 percig sütjük. Tűpróba után, elkészült állapotban kivesszük a piskótát, majd kihűtjük.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. Ehhez a mascarponét a cukrokkal habosra kavarjuk, a tejszínt kemény habbá verjük, majd a két összetevőt óvatosan összekeverjük.
Az epret megmossuk, majdnem mindet kicsumázzuk, majd hosszában vékony szeletekre vágjuk. Amelyeken rajta maradt a zöldje (dekorációs célból), azokat csak félbe vágjuk.
A piskótát keresztben három egyenlő részre vágjuk. Az alsó tésztalapot tálalóra csúsztatjuk, rákanalazzuk a mascarponés krém egyharmadát, majd megrakjuk eper szeletekkel. Erre jön a középső piskótalap. Erre ismét krém és eper kerül. Végül a torta teteje következik, amelyre rákanalazzuk az utolsó adag habos-kréet. Mivel ez lesz a torta teteje, így a dekorációhoz használt epreket már díszítésképp igazgatjuk, akár egymásra is csúsztatva őket. Az üres részekre citromfű levélkéket és cukorgyöngyöt teszünk.
Alaposan megszórjuk porcukorral és azonnal tálaljuk!
Ha később kívánjuk tálalni, akkor a hűtőben tárolhatjuk, de ekkor még ne díszítsük a tetejét, azt hagyjuk az utolsó pillanatra! (A friss eper ugyanis rendkívül magas nedvességtartalmú, így a krém tetején levet engedhet, a cukorgyöngyök pedig megolvadhatnak.)
Gyönyörű, mennyei desszert, méltó kísérője az Anyák napjának, de akár más ünnepnek is!
Díszíthető akár áfonyával, málnával is, de mindenképpen kontrasztos. élénk színű gyümölcsöt válasszunk hozzá!
A lágy krém, a friss, zamatos gyümölcs és a puha piskóta fantasztikus egységet alkot!
Jó étvágyat kívánok hozzá!