Nincs az az édesség, amit ne szeretne a családom... Mi tagadás, édesszájúak vagyunk. Minden vasárnap készítek valami finomságot, amit sütve vagy sütés nélkül állítok elő. A sütés nélkül, gyorsan összeállítható desszertek a kedvenceim, így ma egy ilyen finomságot hoztam.
Történetesen tegnap hatalmas adag burgundi marharagut készítettem a sütőben, komótosan, 4 órán át szotyogva, így a desszert ötletnél kifejezetten jól jött, hogy csak össze kellett kavarni, hűtőbe tenni éjszakára és ma már csak falatozni kellett...
Sokan keksz szaláminak ismerik ezt az édességet, én a csokiszalámi elnevezését használom. Különlegességét most mandula és gin adja a többi hozzávaló mellett, de ez a külső úgy gondolom, önmagában is különlegessé teszi, hiszen meglepően hasonlít egy húsos szalámihoz. Ha kevés időtök van egy finom desszert elkészítéséhez, de szívesen falatoznátok valami édeset, mindenképpen próbáljátok ki!
Így készítettem:
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 2 dl víz
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg apróra tört keksz (én most vajas kekszet használtam)
- 10 dkg jó minőségű étcsoki
- 5 dkg kakaópor
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg mandulaforgács
- 1 kupica gin... na, jó...max kettő (ha gyerekeknek készítjük, ez elhagyható vagy aromával pótolható)
- a hempergetéshez porcukor
Elkészítés:
Egy nagyobb lábaskában feltesszük a vizet, a vajat, a cukrot olvadni, melegedni. Hozzátörjük a csokoládét és folyamatosan kevergetve feloldjuk. A tüzet takarék lángra véve belekeverjük a kakaóport és a darált kekszet, amivel a masszát simára keverjük. A tűzről levéve hozzákeverjük a mazsolát, a darabos kekszet, a mandulaforgácsot és a gint, majd ezekkel is jól összekavarjuk.
Folpack fóliákat vágunk (én 3 rudat szerettem volna készíteni, szerintem ennél a mennyiségnél csinos, könnyen mozgatható, kötözhető, porcukrozható méretűek lesznek így, de ízléstől függően hosszabb vagy rövidebb szalámirudak is készíthetők.)
A még langyos masszát elharmadoljuk és a fólia közepére hosszanti csíkot kanalazunk. A kezünkkel és a fólia segítségével a masszát begöngyöljük, csinos hengerkéket készítünk. A fólia két végét fogva többször átgurítva a munkapulton formázzuk, a Folpack csücsköket akár meg is köthetjük. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, de minimum 3-4 órára.
Tálalás előtt a hengereket kicsomagoljuk, porcukorban megforgatjuk, hogy kellően beborítsa a tészta felületét, így valódi szalámi kinézetű desszertet kapunk. A szaftos, puha masszában érezhető ruganyos mazsola, darabos keksz és roppanós mandula elképesztően élvezetessé teszi!
Tetszés szerint kötözzük, mint egy igazi hússzalámit vagy sonkát.
Hidegen szépen szeletelhető, hűtőben 2 hétig lefóliázva eltartható.
Nagyon finom, nem száraz-fojtós és nem túl édes finomság, ami nem csak a gyerekek kedvence lesz!
Próbáljátok ki, jó étvágyat hozzá!