ÍZcsiklandozó

Különleges csokiszalámi

2020. július 19. 15:56 - ÍZcsiklandozó

img_6482-1.jpg

 

Nincs az az édesség, amit ne szeretne a családom... Mi tagadás, édesszájúak vagyunk. Minden vasárnap készítek valami finomságot, amit sütve vagy sütés nélkül állítok elő. A sütés nélkül, gyorsan összeállítható desszertek a kedvenceim, így ma egy ilyen finomságot hoztam.
Történetesen tegnap hatalmas adag burgundi marharagut készítettem a sütőben, komótosan, 4 órán át szotyogva, így a desszert ötletnél kifejezetten jól jött, hogy csak össze kellett kavarni, hűtőbe tenni éjszakára és ma már csak falatozni kellett...

Sokan keksz szaláminak ismerik ezt az édességet, én a csokiszalámi elnevezését használom. Különlegességét  most mandula és gin adja a többi hozzávaló mellett, de ez a külső úgy gondolom, önmagában is különlegessé teszi, hiszen meglepően hasonlít egy húsos szalámihoz. Ha kevés időtök van egy finom desszert elkészítéséhez, de szívesen falatoznátok valami édeset, mindenképpen próbáljátok ki!

Így készítettem:

 

 

img_6469-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 25 dkg vaj
- 2 dl víz
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg apróra tört keksz (én most vajas kekszet használtam)
- 10 dkg jó minőségű étcsoki
- 5 dkg kakaópor
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg mandulaforgács
- 1 kupica gin... na, jó...max kettő (ha gyerekeknek készítjük, ez elhagyható vagy aromával pótolható)

- a hempergetéshez porcukor

 

img_6468-1_1.jpg

 

Elkészítés:

Egy nagyobb lábaskában feltesszük a vizet, a vajat, a cukrot olvadni, melegedni. Hozzátörjük a csokoládét és folyamatosan kevergetve feloldjuk. A tüzet takarék lángra véve belekeverjük a kakaóport és a darált kekszet, amivel a masszát simára keverjük. A tűzről levéve hozzákeverjük a mazsolát, a darabos kekszet, a mandulaforgácsot és a gint, majd ezekkel is jól összekavarjuk.
Folpack fóliákat vágunk (én 3 rudat szerettem volna készíteni, szerintem ennél a mennyiségnél csinos, könnyen mozgatható, kötözhető, porcukrozható méretűek lesznek így, de ízléstől függően hosszabb vagy rövidebb szalámirudak is készíthetők.)

A még langyos masszát elharmadoljuk és a fólia közepére hosszanti csíkot kanalazunk. A kezünkkel és a fólia segítségével a masszát begöngyöljük, csinos hengerkéket készítünk. A fólia két végét fogva többször átgurítva a munkapulton formázzuk, a Folpack csücsköket akár meg is köthetjük. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, de minimum 3-4 órára.

Tálalás előtt a hengereket kicsomagoljuk, porcukorban megforgatjuk, hogy kellően beborítsa a tészta felületét, így valódi szalámi kinézetű desszertet kapunk. A szaftos, puha masszában érezhető ruganyos mazsola, darabos keksz és roppanós mandula elképesztően élvezetessé teszi!

 

img_6472-1.jpg

 

 

Tetszés szerint kötözzük, mint egy igazi hússzalámit vagy sonkát.

 

img_6483-1.jpg

 

Hidegen szépen szeletelhető, hűtőben 2 hétig lefóliázva eltartható.

 

img_6476-1.jpg

 

Nagyon finom, nem száraz-fojtós és nem túl édes finomság, ami nem csak a gyerekek kedvence lesz!

 

img_6479-1_1.jpg

 

Próbáljátok ki, jó étvágyat hozzá!

 

img_6471-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9616036720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása