Húsvét közeledtével sokaknak fejtörést okoz, hogy a hagyományos ételeken kívül milyen különlegességeket tegyenek az asztalra. Én nagy tradíció kedvelő vagyok, de akik ismernek jól tudják, hogy imádok kísérletezni a konyhában, kipróbálni a megszokott ízeken kívül minden újat.
Édesszájúként természetesen Húsvétkor sem maradhatnak ki a nyalánkságok a vendégvárásból, a süteményeken kívül azonban most az ünnepi reggelik favoritját, lekvárt hoztam! Nem is akármilyet! A sárgarépa ennek az ünnepnek az egyik kiváló alapanyaga, színében ízében pedig remekül passzol a narancshoz. Különlegességét fokozza a hozzáadott fahéj és vanília íze, elkészíteni nagyon könnyen és viszonylag olcsón lehet.
Úgy vélem, aki egyszer megkóstolja, az többé nem fogja kihagyni a húsvéti készülődésből, puha, vajjal kent kaláccsal remek reggeli vagy sütemény hozzávaló lehet!
Így készítettem:
Hozzávalók:
(2 lekváros üveg mennyiséghez)
- 500 g sárgarépa
- 1-2 db narancs leve
- 3 evőkanál cukor
- fél mokkáskanál fahéj
- 1 zacskó vaníliás cukor
- víz
- 3 evőkanál pektin vagy Dr. Oetker dzsemfix
Elkészítés:
A sárgarépát megtisztítjuk, karikára vágjuk és feltesszük főni annyi vízzel, amennyi éppen csak szűken ellepi. Ha puhára főtt, hagyjuk langyosra hűlni, majd felfogva a főzőlevet, leszűrjük. Ezután turmixgép poharába töltjük a répakarikákat. Hozzáfacsarjuk a narancsok levét, kevés főzőlevet öntünk hozzá és alaposan összeturmixoljuk. (Nekem Anka robotgépem volt segítségemre.)
A főzőlé adagolásával állítsuk be sűrű krémleves állagúra, majd öntsük vissza a főzőedénybe. Tegyük hozzá a cukrot, a fahéjat, a vaníliás cukrot. A cukor mennyiségét ízlésünk és a répa és a narancs édessége szabja meg.
Szórjuk rá a dzsemfixet (vagy a pektint) és alaposan kavarjuk össze. Forraljuk fel folyamatos kevergetés közben és főzzük 2-3 percig, amíg eléri a kívánt lekvár sűrűséget. (Hűlés közben még sűrűsödik kicsit, ezt kalkuláljuk bele, és a főzőlé adagolásával állíthatjuk be.)
Csírátlanított üvegekbe töltjük, hűlés után azonnal fogyasztható.
Ugye, milyen egyszerű? Hűtőszekrényben felbontás után egy hétig eltartható, ezért ünnep előtt akár 1-2 nappal is elkészíthető.
Gyönyörű színe, finom illata és csodás íze mindenkit rabul ejt!
Készítsétek el, jó étvágyat hozzá! Minden kedves Olvasómnak kellemes ünnepet kívánok!