Idén karácsonykor megpróbálok egyszerűsíteni a konyhai munkálatokon, az előkészületeken, ezért az aprósütik egyik kedvencét, a linzert részesítem előnyben. Ez a tészta egyszerű, jól mélyhűthető, hosszan eltartható, és ezer féle módon ízesíthető, variálható.
Ezen a héten, Advent harmadik hétvégéjére egy mennyei, lekváros, csokis desszertet terveztem. Különlegessége a benne lévő bergamott lekvár, amit Szicíliából kaptam, és méltó kiegészítőnek gondolom erre az ünnepi alkalomra.
A bergamott egy nagyon különleges narancs féle, egy olyan citrus, ami Szicíliában és Calabriában honos. Édesebb és aromásabb a citromnál, illóolajai miatt pedig például a gyógyszergyártás, az illatszer gyártás is előszeretettel használja.
A gasztronómiában számos receptben fellelhető, a héjából nyert olajat használják például az Earl Grey tea ízesítésére.
Ezt a gyönyörű csokis csillagot most kakós linzertésztából készítettem, a tetejét pedig étcsokoládéval és szárított, reszelt narancshéjjal díszítettem. Ugye, milyen jól hangzik?
Nem váratlak Benneteket tovább, íme a receptje:
Hozzávalók:
- 275 g liszt
- 25 g kakaópor (2 ek.)
- 200 g vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 1 tojás sárgája
Az összeragasztáshoz:
- bergamott lekvár
(esetleg egyéb lekvár, ha nem jutunk hozzá)
A díszítéshez:
- 100 g étcsokoládé
- kevés szárított, reszelt narancshéj
Elkészítés:
Én annak idején úgy tanultam az Édesanyámtól, ha egy süteménybe kakaópor is kerül, akkor lisztből annak mennyiségével kevesebbet mérünk. Így a hagyományos linzer egyensúly mennyiség esetén az ottani 300 grammból gyakorlatilag elveszünk két evőkanálnyit és kipótoljuk a két evőkanálnyi (25 g) kakaóporral. Ezzel a 3:2:1 (liszt:cukor:margarin) arány megmarad.
A lisztet, a kakaóport és a porcukrot keverőtálba tesszük. A hideg margarint nagy lyukú reszelőn hozzáreszeljük, így gyorsabban elkeveredik majd a többi hozzávalóval. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és alaposan elkeverjük, morzsoljuk, majd egyneművé gyúrjuk. Kézzel is összegyúrhatjuk, ám akkor vigyázzunk, nehogy kezünk melegétől "túlmelegedjen" a tészta, tehát szaporán dolgozzunk. Én ezért Anka robotgépemet vetettem be, melynek fém keverőtála még hidegebben tartotta a tésztát. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk a tésztát (nem szükséges pihentetni, de ha csak később látunk munkához, jól bírja a hűtést folpackba csomagolva.)
A tésztát 1-1,5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd csillag formájú sütikiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra, majd nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. Tányérra téve hagyjuk kihűlni.
Kihűlés után bergamott lekvárral kettőt-kettőt összeragasztunk. Érdemes beszerezni ezt a lekvárt, mert rendkívül különleges íze és illata lesz a sütinknek.
Ha mégsem sikerülne ilyen hozzávalóhoz jutnunk, akkor hagyományos narancs lekvárral esetleg savanykás barack lekvárral helyettesíthetjük, de akkor már közel sem ezt a végeredményt kapjuk.
Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd nagyon pici lyukú nyomózsákból ízléses vonalakat húzunk a csillagok tetejére. kevés szárított, reszelt narancshéjjal megszórjuk, és hagyjuk a csokoládét teljesen megdermedni.
Gyönyörű látvány az ünnepi asztalon!
Nem csak az íze, hanem az illata is csodás, érdemes elkészíteni!
A gyerekeket is bevonhatjuk a készítésébe, szaggatni a nyújtott tésztát, összeragasztani a kihűt süteményt már ők is ügyesen tudják.
Boldog Adventi készülődést kívánok Mindenkinek!