Holnap már Szenteste! Ünnepre készülve ismét egy egyszerű alap süteményt tettem különlegessé a töltelékkel és a díszítéssel. Az idei karácsonyra ugyanis a linzer kapott fő helyet nálam az apró sütik között, így most is ezt a szuperül előkészíthető egyensúly tésztát használtam. Olaszországból kaptam hozzá pisztáciakrémet, amit természetesen itthon is be lehet szerezni nagyobb üzletláncoknál.
Aki szereti a pisztáciát, azt egészen biztosan el fogja varázsolni ez a süti, amihez tökéletesen illik a fehér csokoládé éa az aprított pisztácia.
Íme a receptje:
Hozzávalók:
(23-24 db-hoz)
A linzerhez:
- 300 g liszt
- 200 g vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- pisztáciakrém
A díszítéshez:
- 100 g olvasztott fehér csokoládé
- aprított pisztácia
Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot keverőtálba tesszük. A hideg margarint nagy lyukú reszelőn hozzáreszeljük, így gyorsabban elkeveredik majd a többi hozzávalóval. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és alaposan elkeverjük, morzsoljuk, majd egyneművé gyúrjuk. Kézzel is összegyúrhatjuk, ám akkor vigyázzunk, nehogy kezünk melegétől "túlmelegedjen" a tészta, tehát szaporán dolgozzunk. Én ezért Anka robotgépemet vetettem be, melynek fém keverőtála még hidegebben tartotta a tésztát. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk a tésztát (nem szükséges pihentetni, de ha csak később látunk munkához, jól bírja a hűtést folpackba csomagolva.)
A tésztát 1-1,5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd fenyőfa formájú linzerkiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra, majd nagyjából 20 perc alatt halvány színűre sütjük a fenyőfákat. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Teljes kihűlés után kettőt, kettőt összeragasztunk pisztácia krémmel. Ezután a fehér csokoládét egy kisebb nyeles lábasba tördeljük, majd egy azonos méretű másik lábasban vizet forralunk úgy, hogy a csokival töltött lábast ráillesztjük. Ez gyakorlatilag a vízfürdő, amivel gyönyörűen olvasztható mindenféle csoki anélkül, hogy "túlsütnénk", kiszáradna, stb. Folyamatosan kevergetjük addig, míg a vízfürdőn meg nem olvad, majd langymelegre hűtjük.
Amíg hűl kissé a csoki, addig a pisztáciát egy éles késsel durvára vagdossuk.
A fenyő linzereket egyharmad részben belemártjuk az olvasztott fehércsokiba, majd amíg meg nem dermed teljesen, megszórjuk a darabolt pisztáciával.
hagyjuk teljesen megszáradni és jól záródó dobozokba tesszük fogyasztásig.
Látványra is gyönyörűséges, de az íze fantasztikus!
Az ünnepi előkészületekbe bevonhatjuk a gyerekeket is, élvezni fogják a konyhai sürgést-forgást!
A pisztáciát meg is piríthatjuk kicsit, nagyon finom ízt fog kölcsönözni a sütinknek.
A pisztácia halványzöld színe, nagyon jól illik ehhez a sütihez.
Készítsétek el, nagyon finom!
Áldott, békés Ünnepet kívánok Mindenkinek!