ÍZcsiklandozó

Pisztáciás, fehér csokis fenyők

2023. december 23. 17:50 - ÍZcsiklandozó

 image_123923953_3_-1_6.jpg

 

 

Holnap már Szenteste! Ünnepre készülve ismét egy egyszerű alap süteményt tettem különlegessé a töltelékkel és a díszítéssel. Az idei karácsonyra ugyanis a linzer kapott fő helyet nálam az apró sütik között, így most is ezt a szuperül előkészíthető egyensúly tésztát használtam. Olaszországból kaptam hozzá pisztáciakrémet, amit természetesen itthon is be lehet szerezni nagyobb üzletláncoknál. 
Aki szereti a pisztáciát, azt egészen biztosan el fogja varázsolni ez a süti, amihez tökéletesen illik a fehér csokoládé éa az aprított pisztácia.

Íme a receptje:

 image_123923953_6_-1_6.jpg

 

 

Hozzávalók:
(23-24 db-hoz)

A linzerhez:
- 300 g liszt
- 200 g vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só

A töltelékhez:
- pisztáciakrém

A díszítéshez:
- 100 g olvasztott fehér csokoládé
- aprított pisztácia

 

Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot keverőtálba tesszük.  A hideg margarint nagy lyukú reszelőn hozzáreszeljük, így gyorsabban elkeveredik majd a többi hozzávalóval. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és alaposan elkeverjük, morzsoljuk, majd egyneművé gyúrjuk. Kézzel is összegyúrhatjuk, ám akkor vigyázzunk, nehogy kezünk melegétől "túlmelegedjen" a tészta, tehát szaporán dolgozzunk. Én ezért Anka robotgépemet vetettem be, melynek fém keverőtála még hidegebben tartotta a tésztát. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk a tésztát (nem szükséges pihentetni, de ha csak később látunk munkához, jól bírja a hűtést folpackba csomagolva.)

A tésztát 1-1,5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd fenyőfa formájú linzerkiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

A sütőt előmelegítjük 160 fokra, majd nagyjából 20 perc alatt halvány színűre sütjük a fenyőfákat. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Teljes kihűlés után kettőt, kettőt összeragasztunk pisztácia krémmel. Ezután a fehér csokoládét egy kisebb nyeles lábasba tördeljük, majd egy azonos méretű másik lábasban vizet forralunk úgy, hoyg a csokival töltött lábast ráillesztjük. Ez gyakorlatilag a vízfürdő, amivel gyönyörűen olvasztható mindenféle csoki anélkül, hogy "túlsütnénk", kiszáradna, stb. Folyamatosan kevergetjük addig, míg a vízfürdőn meg nem olvad, majd langymelegre hűtjük.
Amíg hűl kissé a csoki, addig a pisztáciát egy éles késsel durvára vagdossuk.
A fenyő linzereket egyharmad részben belemártjuk az olvasztott fehércsokiba, majd amíg meg nem dermed teljesen, megszórjuk a darabolt pisztáciával.
hagyjuk teljesen megszáradni és jól záródó dobozokba tesszük fogyasztásig.

 

 image_123923953_8_-1_8.jpg

 

 Látványra is gyönyörűséges, de az íze fantasztikus!

 

image_6487327_1_-1_2.jpg

 

Az ünnepi előkészületekbe bevonhatjuk a gyerekeket is, élvezni fogják a konyhai sürgést-forgást!

 

 image_123923953-1_2.jpg

 

A pisztáciát meg is piríthatjuk kicsit, nagyon finom ízt fog kölcsönözni a sütinknek.

 

 image_123923953_4_-1_5.jpg

 

A pisztácia halványzöld színe, nagyon jól illik ehhez a sütihez.

Készítsétek el, nagyon finom!

 

 image_123923953_7_-1_3.jpg

 

Áldott, békés Ünnepet kívánok Mindenkinek!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4018284331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása