ÍZcsiklandozó

Trüffel, akár farsangra is

2024. január 19. 16:41 - ÍZcsiklandozó

... csodálatos bergamottal ízesítve

image_123923953_1_-1_5.jpg

 

Végére értünk az előző év hamisítatlanul ünnepi lakmározásainak, az év elején pihentettük kissé a gyomrunkat, hogy máris belevághassunk egy újabb ünnep, a farsang gasztronómiai finomságainak elkészítésébe és fogyasztásába.
Számtalan finomsággal kedveskedhetünk ilyenkor a hozzánk ünnepelni betérőknek, elmaradhatatlanok ilyenkor a különféle zöldséges és tésztasaláták, a sós ropogtatnivalók, a hidegtálak ezer-ezer változatai, de akár az aprósütik is.
Akinek már a karácsonyi sütik túlságosan soknak bizonyultak, de egy falatnyi édes kényeztetést mégiscsak terveznek készíteni, azoknak tökéletes választás lehet a TRÜFFEL.
A trüffel tulajdonképpen egy sűrűbb csokoládé ganache, melyben a csokoládé, a tejszín és a vaj megfelelő arányba kerül, a kellő állag elérése érdekében. Elképesztően változatosan elkészítehtő, lehet olvasztott csokoládéba mártani, porcukorba vagy kakaóporba forgatni, szimplán vagy díszítve tálalni - a lényeg, hogy még az is elcsábul tőlük, aki nem édesszájú. Én (mint minden év elején), besokallva a karácsonyi habzsidőzsitől, most visszafogottabban tervezem a cukros ételek fogyasztását, ezért esett erre az apró, ellenállhatatlan finomságra a választásom.
Szicíliából kaptam bergamottot, aminek lekvárjával már mutattam nektek egy csodás receptet (ITT), úgyhogy pont kapóra jött, hogy ezzel a finom illatú, savanykás gyümölccsel készítsek édességet. Jó, jó, de honnan vesztek Ti bergamottot, - kérdezhetitek. Szerencsére ez manapság már a nagy üzlethálózatok különlegességeket forgalmazó részlegeinél nem olyan nehéz feladat, de ha mégsem sikerülne, ne csüggedjetek, helyettesítsétek citrommal, amely közül a kezeletlen héjú, nem túl fanyar, inkább édeskés Meyer citromot ajánlom. Az Earl Grey aromája ugyan nem fog visszaköszönni, mint a bergamottnál, de egy próbát mindenképp megér!

Bármilyen alkalmomra, de akár farsangi bulikba is szívből ajánlom, íme a receptje:

 

image_123923953_5_-1_3.jpg

 

Hozzávalók:
(kb 14-15 db-hoz)

- 1 csésze apróra tört fehér csokoládé
- 1/4 bögre porcukor
- 1/4 sótlan vaj
- 1 teáskanál reszelt bergamott héj
- 1-2 teáskanál bergamott  (citrom) lé
- 3 evőkanál tejszín
- 1/4 teáskanál vanília sűrítmény

A hempergetéshez:
- porcukor és nagyon apró szemű kristálycukor
- arany színű cukorgyöngy
- kevés bergamott- vagy citromhéj

Elkészítés:

A vajat és a tejszínt fél perc alatt melegítsük fel forróra. Az apróra tördelt fehércsokoládéra öntsük rá és hagyjuk állni 1-2 percig, amíg a csoki fel nem olvad. Keverjük össze jó alaposan. Ne ijedjünk meg, a vajtól ez eleinte nehéznek tűnik, de kitartó keveréssel szép simára fog válni az állaga. 
Adjuk hozzá a gyümölcs levét és héját és keverjük össze jó alaposan.
Ezzel az elkészítés oroszlánrészével meg is volnánk!
Tegyük hűtőbe 35-45 percre. 
Minél tovább van hűtőben a csokis massza, annál keményebb lesz, de a formázáshoz csak "félkeménynek" kell lennie. Érdemes a kezünket porcukorba mártani, így apró adagokban gömbölyű gombóckákat formázunk. Dolgozzunk gyorsan, mert a kezünk melegétől hamar olvad és ragad. Ha így járnánk, 10 percre tegyük vissza a hűtőbe és utána ismét dolgozhatünk vele. 
A kész gombóckákat porcukorba és/vagy nagyon apró szemű kristálycukorba hempergetjük.
Díszítésül apró vukorgyöngyökkel, reszelt bergamott héjjal icipicit megszórjuk.

 

image_123923953_6_-1_7.jpg

 

Hűtőben 5-6 napig eláll, de remekül bírja a fagyasztást is, így ha nagyobb adagot készítenénk (érdemes), akkor váratlan vendégek betoppanásakor sem állunk majd üres kézzel.

 

image_123923953_7_-1_4.jpg

 

Azt hiszem, aki megkóstolja, annál függőséget okoz, olyan finom!

 

image_123923953_12_-1_3.jpg

 

Készítsétek el, igazi különlegesség!
Csodás farsangi időszakot kívánok Mindenkinek!

 

image_123923953_10_-1_3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8018304353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása