Advent első vasárnapjára egy nagyon gyorsan elkészíthető süteményt hozok, amivel elsősorban a gyerekeknek szeretnék kedveskedni.
Anyaként minden évben izgatottan készülődök, mert bár fiam és lányom jócskán kinőtt a gyerekkorból, de a meglepetés örömére még ők is nagyon vágynak a szívük mélyén, így sosem hagyom ki ezeket a pillanatokat! Az Adventi készülődésben előkerülnek a rejtett dobozok, amelyekben féltve őrzöm az ünnep díszeit, figuráit, köztük azt a két kis angyalkát, melyek sok-sok évvel ezelőtt még Őket intették jóságra, ma pedig már a boldog perceket elevenítik fel. Nem tudom hát kihagyni, hogy odategyem a sütis asztalra mindkettőt! Ráadásul jó szolgálatot is tesznek, hiszen a kétféle szórócukor tárolására tökéletesen megfelelnek, melyekből bizony bevallom, gyermekeim szerint sosem teszek elegendőt a desszertjeimre...
Mivel ebben az évben a második gyertyagyújtás napja pont Mikuláskor lesz, ha előre beszerzitek a hozzávalókat és időben elkészítitek, igazi meglepetés lehet a lurkóknak, de bármelyik téli nap vidám látványú, egyszerű édességeként is kiváló. A kókusztól havasnak látszó fenyőfácskák ízét kiemeli a parányi étcsoki, a puha krém mellett pedig a díszítő cukordrazsé roppanása lesz igazán élvezetes.
Jöjjön hát az egyszerű recept, íme:
Hozzávalók:
A tésztaréteghez:
- 500 g darált háztartási keksz
- 100 g olvasztott margarin
- 3 evőkanál tej
A krémes réteghez:
- 1,5 csomag vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 evőkanál cukor
- 100 g margarin
A tetejére:
- 100 g kókuszreszelék
- 5 dkg étcsokoládé
- 2-3 csepp olaj
- 2 evőkanál díszítőcukor
(nálam most hópihe és gömb forma volt)
Elkészítés:
A margarint megolvasztjuk, majd a darált háztartási keksszel és a tejjel együtt alaposan elkeverjük. Egy sütőpapírral borított tepsiben egyenletesen elterítjük nagyjából 1 cm vastagságban és jól összetömörítjük, nyomkodjuk.
A krémhez a vaníliás pudingporokat elkeverjük a cukrokkal és pár kanál tejjel, a többi tejet pedig felforraljuk. Hozzáöntjük a pudingos keveréket és pár perc alatt folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk. Amíg még langymeleg, hozzákeverjük a margarint, amivel addig kavarjuk, míg teljesen el nem olvad és sima krémet nem kapunk.
Teljes kihűlés után a kekszes alapra kenjük és elsimítjuk. Tetejét megszórjuk egyenletesen a kókuszreszelékkel. Ezután a sütit egyenletes méretű háromszögekre vágjuk, így alakítva ki a fenyőfák sziluettjét.
A csokit az olajjal gőz felett megolvasztjuk majd erős nejlonzacskóba öntjük. A zacskó csücskén pirinyó lyukat vágunk és a fenyőkre a képeken látható módos vékony vonalkákat húzunk. Mielőtt a csoki teljesen megdermed, pár szem dekorcukorral díszítjük.
Azonnal tálalhatjuk, de még másnap is nagyon finom, feltéve, hogy addig el nem fogy.
Készítsétek el, szerezzetek örömet a gyerekeknek!
Áldott és békességben együtt töltött ünnepi készülődést kívánok családotok körében!