Advent második vasárnapjára egy olyan süteményt hoztam, amit már évek óta szeretnék elkészíteni, de most jött el rá az alkalom és most vettem hozzá a bátorságot. Bevallom, ha tudtam volna, hogy ennyire finom hamarabb belevágtam volna, de bonyolultságát vélve eddig úgy éreztem, az ünnepi főzés-sütés közben inkább egyszerűbb desszerteket készítenék. Addig kutakodtam a fellelhető receptek között, míg kiderült, rétes tésztával is elkészíthető, nem csak hagyományosan.
A kamra polcán még találtam saját készítésű, jó sűrű szilvalekvárt, alma, dió és mák volt itthon, így aztán semmi nem állt útjába annak, hogy elkészítsem életem első flódniját!
Ez a desszert igazán káprázatos, az ízek kánaánja. A leheletnyi tészta és a szaftos töltelékek csodálatos harmóniája méltán emelik ünnepivé.
A hagyomány szerint az alapanyagai (mák, dió, alma) bőséget, egészséget hoznak, szóval, ha szeretnétek jókat kívánni családtagjaitoknak, barátaitoknak, készítsétek el nekik!
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap (9 lapos)
- olaj a kenéshez
A dió töltelékhez:
- 200 g darált dió
- 4-5 evőkanál cukor
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 80 ml tej
A mák töltelékhez:
- 150 g darált mák
- 4 evőkanál cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 8 ml tej
Az alma töltelékhez:
- 800 g alma
- 4 evőkanál cukor
- fél teáskanál fahéj
A szilvás töltelékhez:
- 2 dl házi szilvalekvár
Elkészítés:
Először a töltelékeket készítjük el, a következő módon:
DIÓ TÖLTELÉK: A tejet feltesszük melegedni, amikor forró, hozzáöntjük a darált diót, a cukrot és a fahéjat, majd 1-2 percig kevergetve összeforrósítjuk, majd félretesszük hűlni.
MÁK TÖLTELÉK: A darált mákot összekeverjük a cukorral és a reszelt narancshéjjal, közben a tejet felforraljuk és a mákos keveréket leforrázzuk. Folyamatos kevergetés mellett 1-2 percig együtt melegítjük takaréklángon, majd félrerakjuk hűlni.
ALMA TÖLTELÉK: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A cukorral és a fahéjjal összekeverve lassú tűzön addig pároljuk, míg levét elfővi. (Ha szeretjük a mazsolát, az is most kerülhet bele.)
SZILVÁS TÖLTELÉK: a sűrű szilvalekvárt simára keverjük.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, egy 25x35 cm-es, magas falú sütőformát kikenünk vékonyan olajjal.
A réteslapokat szétnyitjuk. A flódni aljára és a köztes elválasztáshoz 2-2 lapra lesz szükség, a tetejére elegendő lesz 1 lap, mivel minden lapot félbehajtva használunk majd. Összesen tehát 5 tésztarétegünk lesz, mind dupla vastagságú, a félbehajtás miatt. Lehelet vékonyan megkenjük olajjal a flódni aljához használt réteslapokat. (A közbülsőket nem szükséges olajoznunk, hiszen a töltelék kellően nedves.)
A sütőforma aljába egymásra helyezünk 2 db félbehajtott tészta lapot. (Így gyakorlatilag 4 rétegű lesz a tészta.) Erre kenjük a diós masszát, amit egyenletesen elsimítunk. Lefedjük 2 db félbehajtott réteslappal, amire a mákos tölteléket kenjük. Erre ismét réteslap, majd a párolt alma kerül. Az almás részt ismét réteslappal fedjük, majd következik az utolsó töltelékrész, a szilvalekvár. Végezetül befedjük sütit az utolsó félbehajtott réteslappal. Ennek a tetejét vékonyan megkenjük olajjal, (esetleg 1 tojás sárgájával), majd a sütőformát az előmelegített sütőbe toljuk.
A flódnit 45-50 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
Teljes kihűlés után szeleteljük, ízlés szerint meghinthetjük kevés porcukorral.
Igazán finom másnap, sőt, akár harmadnap lesz, mert az ízek fantasztikusan összeérnek.
Ha pedig a gyors réteslap mellett egy remek robotgép is a segítségünkre van a reszelésben, darálásban, különösen könnyen összeállíthatjuk a sütinket.
A karácsonyi készülődés során így bőven jut időnk a menü többi részének elkészítésre.
Ha kedvetek van, álljatok neki a hagyományos gyúrt tésztás változatának is, én biztosan elkészítem úgy is!
Nagyon finom, kiadós, süti, egy tepsinyivel jól lakathatunk vele egy egész vendégsereget.
Áldott ünnepi készülődést Mindenkinek!