ÍZcsiklandozó

Mikulásváró csokis keksz

2020. december 05. 17:49 - ÍZcsiklandozó

img_9761-1.jpg

 

Az Adventi időszak első nagyobb jeles napja, a Mikulás ünnep. Hohohohóó! Akkor viszont valami finomságot kell készíteni a Télapónak, ha már egyszer ő is meglep minket! 
Remélem, minden felnőtt lélekben gyermek maradt kicsit és izgatottan várja ezt a napot! Én most egy mennyeien finom csokis kekszet készítettem, amit a hagyomány szerint egy pohár tejjel kell a Mikulásnak kikészíteni, ha éjjel érkezve megéhezne, megszomjazna... 
Mivel már az illata is csábító, ne lepődjünk meg, ha reggelre mind egy szálig elfogy! 
Ne bánkódjuk, olyan egyszerű, hogy gyerekekkel is elkészíthető, amilyen gyorsan összeállítható, akár minden nap el lehet készíteni, nem csak Szent Miklóst várva, hanem reggelire, uzsonnára, útravalónak:

Édesszájú felnőttek és izgatottan ajándékot váró gyerekek, íme hát a csodás, csokis keksz receptje:

 

 

img_9758-1.jpg

 

 

Hozzávalók:
(nagyjából 50 db)

-1 bögre olvasztott vaj
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 bögre barna cukor
- 1 bögre kristálycukor
- 2 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 db tojás
- 1,5 bögre étcsoki feldarabolva

Továbbá:
- ízlés szerint némi földimogyoró vagy mazsola
(esetleg mindkettő)

 

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. (Máris jól kezdődik ugye? Hiszen amikor az előmelegítés ideje elegendő az összeállításhoz, az mindig jó lehet!)
A vajat olvasszuk meg mikróban, hűtsük langyosra. Adjuk hozzá a cukrokat és keverjük habos-krémesre. Keverjük bele a 2 egész tojást is.

A lisztet keverjük el a sütőporral és apránként adagolva kavarjuk a vajas-tojásos masszához. A csokoládét késsel vagdossuk nagyobb darabosra, majd adjuk a masszához és kavarjuk el alaposan. 
(Akik hozzám hasonlóan igazán szeretik halmozni az élvezeteket, azok mazsolát és földimogyorót is keverhetnek hozzá, de csak csokisan is kiváló!)

A masszából kisebb diónyi halmokat gömbölyítsünk gombócokká. Egy sütőpapírral borított tepsire sorakoztassuk őket, egymástól kellő távolságra, mert jócskán megnőnek és ellapulnak majd!

Toljuk a tepsit az előmelegített sütőbe és 10-12 perc alatt süssük halvány aranyszínűre. Nem szabad túlsütni, mert akkor nem fog visszapuhulni, szóval legyünk résen!

 

img_9749-1.jpg

 

Azonnal fogyaszthatjuk, de igazán finom másnapra, amikor kissé megpuhul.

 

img_9764-1.jpg

 

Frissen csábítóan roppanós.

 

img_9753-1.jpg

 

Jól tűri a tárolást akár 1-2 hétig is, ha szemfülesek ki nem figyelik, hová dugjuk!

 

img_9757-1.jpg

 

Egy robotgép ezt a rövid előkészületet még rövidebbé teheti, szóval csak használjuk minél többször.

 

img_9767-1_1.jpg

 

Nem csak a Mikulás, hanem az édesszájúak kedvence is lesz, egy pohár tejjel remek rágcsálnivaló!

Készítsétek el minél többször! Jó étvágyat hozzá!

 

img_9750-1.jpg

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4316319548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása