Imádom ha a kávé mellé egy falatnyi kekszet bekaphatok.. .kiemeli, kiegészíti, csodássá teszi a kávézás komótos pillanatait. A legegyszerűbb süti erre az esetre szerintem a linzer, ami egyszerűsége ellenére remekül variálható pl. csokoládéba mártva, lekvárral összeragasztva. Most a lehető legegyszerűbb változatot hoztam, aminek fantasztikusságát látványa okozza, hiszen apró gombocska formája van. Évekkel ezelőtt láttam azt az ötletet a Pinteresten, de mindig elfelejtettem elkészíteni. Most azonban eljött az idő, mert szeretnék belőle párat felhasználni egy meseszép desszerthez, ám az még most titok!
Ha pedig már kiegészítőként tervben volt, eljött a hétvégi kávézáshoz a főszerep is, amikor egymagában kellett helyt állnia! Mit is mondhatnék... Tökéletes!
Így készül:
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg margarin vagy vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot keverőtálba tesszük. A hideg margarint nagy lyukú reszelőn hozzáreszeljük, így gyorsabban elkeveredik majd a többi hozzávalóval. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és alaposan eldolgozzuk. Kézzel is összegyúrhatjuk, ám akkor vigyázzunk, nehogy kezünk melegétől "túlmelegedjen" a tészta. Én ezért Anka robotgépemet vetettem be, melynek fém keverőtála még hidegebben tartotta a tésztát. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk a tésztát (nem szükséges pihentetni, de ha csak később látunk munkához, jól bírja a hűtést folpackba csomagolva.
A tésztát 1-1,5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd pici, 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval apró köröket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra.
A tésztakorongok mindegyikét egy még kisebb szaggatóval óvatosan megnyomjuk, ezzel kialakítva a gombok peremét. (Én ehhez egy fél literes ásványvizes üveg tetejét használtam, mert nem volt kisebb szaggatóm, de nem is bántam, mert az üveg "szája" picit vastagabb egy fém szaggató élénél, így szebb nyomatot hagyott.) Ezután egy fogpiszkálóval kialakítottam a gomblukakat. Némelyikbe 2, némelyikbe 4 lyukat fúrtam.
A sütőbe téve nagyjából 20 perc alatt halvány színűre sütjük a gombocskákat. Tányérra téve hagyjuk kihűlni és máris fogyasztható.
Ugye milyen egyszerű és nagyszerű?
Dobozba téve és jól lezárva sokáig eltartható.
Készítésébe bevonhatjuk a gyerekeket is, igazi kreatív időtöltés.
Olyan finom, hogy pillanatok alatt benassolhatjuk az összeset, ha nem vigyázunk!
Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!