Október utolsó napján egyre többen kapcsolódnak a Halloween-i programokhoz, tartanak otthon kisebb-nagyobb bulikat, gyerekjátékokat, faragnak töklámpást és öltöznek be különféle jelmezekbe. Ez a hagyomány lassanként begyűrűzik hazánkba, amivel szerintem nincs is semmi baj, hiszen jó hangulatú baráti és családi összejövetelekre egyre nagyobb szükség van. A gyerekek kifejezetten kedvelik ezt az ünnepet, így aztán a korábban még erősen tiltakozó szülők, nagyszülők is gyakran válnak részesévé, sőt, kedvelőjévé.
A most hozott receptem tulajdonképpen semmivel nem bonyolultabb egy hétköznapi ebédnél feltálalt levessel, a fantázia a tálalásban rejlik elsősorban, így aztán, ha hirtelen toppanna be egy bulizni vágyó, jelmezes társaság, csak készítsük el ezt a forrón tálalható véresen komoly paradicsomlevest, hálásak lesznek érte.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 0,5 dl olaj
- 1 ek. liszt
- 750 ml sűrű paradicsomlé
(vagy 500 ml. sűrített paradicsom+3 dl víz)
- 3-4 szál zellerszár levéllel
- 1 kisebb vöröshagyma
- só, bors
- ízlés szerint 2-3 evőkanál cukor
- ha felnőtteknek tálaljuk, akkor némi chili
A tálaláshoz:
- fejenként 1 db fürjtojás
- ecet
- víz
- 1 ek só
- kevés koktélparadicsom
Elkészítés:
Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd felöntjük a sűrű paradicsomlével. A hagymát megpucoljuk és egészben a levesbe dobjuk. A zellerszárakat levelestől is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük cukorral és lassú tűzön addig főzzük, míg a hagyma kellően megpuhul.
Amíg fő a leves, a fürjtojásokat is elkészítjük. Ehhez a tisztára mosott tojásokat fele víz-fele ecet keverékéből álló lébe tesszük, 10 percig. (Pontos mennyiséget nem tudok írni a víz és ecet mennyiségéről, hiszen ez a tojások mennyiségétől függ, a lényeg, hogy annyi lé legyen, ami kellően ellepi a tojásokat.) A tojások szépen kifehérednek az ecettől, így főzés után megtisztítva gyönyörű hófehérek lesznek, nem festi barnás-foltosra a héj mintázata.
Egy evőkanál sóval vizet teszünk főni, majd amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről és egy kanál segítségével nagyon óvatosan beleengedjük a tojásokat. Visszatéve a tűzre pontosan másfél percig főzzük lassan tovább, majd lezárva alatta a tüzet még másfél percig hagyjuk a meleg vízben. Ezután gyorsan átszedjük egy jeges vízzel töltött edénybe és hagyjuk kihűlni pár perc alatt. Ezután egyenként megpucoljuk a főtt fürjtojásokat és tálalásig félre tesszük.
A kész paradicsomlevest tálaló tálba szedjük, benne hagyva a zellerszárakat, amit ki-ki kedve szerint a tányérjára szedhet. A megtisztított főtt fürjtojásokat félbevágjuk és a leves mellé kínáljuk.
Kiegészítésképpen koktélparadicsomot, a felnőtteknek pedig chili paprikát adhatunk mellé.
Forrón kínálva az átfázott jelmezes vendégseregnek egészen biztosan jól fog esni!
Az alaprecept tulajdonképpen az egyszerű menzás paradicsomleves receptje, de a tálalással aktuálisan ehhez az ünnephez ideális.
Ugye milyen egyszerű, de nagyszerű? Készítsétek el, váljék egészségetekre!