Karácsony közeledtével mindenki sürög-forog a konyhában, igyekszik az ünnepnek megfelelően csodásabbnál csodásabb ételekkel készülni az ünnepre, hogy minden asztalhoz ülő megtalálja a számára legfinomabb, legszeretettebb ízvilágot. Ilyenkor gyakran kerülnek a konyhatündérek időzavarba, amikor már úgy érzik, ez vagy az nem fér majd időben bele az elkészíteni valók sorába.
A legtöbben ilyenkor valami csodára, valami helyettesítő receptre, valami segítő gondolatra várnak.
Ez a mostani receptem olyan egyszerű és olyan finom, hogy bátran kapjátok elő, ha úgy érzitek, nem csak időzavarban vagytok, hanem valami sütés nélküli, különleges desszerttel szeretnétek az adventi időszakban kedveskedni szeretteiteknek!
Némi keksz, kevés gránátalma, és sok-sok szeretettel átszőtt pillanat kell csupán hozzá!
Így készül:
Hozzávalók:
(4 darabhoz)
A tészta réteghez:
- 150-150 dkg kakaós és natúr vajas keksz
- 200 g margarin olvasztva (100+100 g)
- 0,5 dl tej (0,25+0,25 dl)
- 1 zacskó vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 1 tasak piros zselatinpor (12 g)
- 2-3 evőkanál cukor
- 2,5 dl víz
- egy marék friss gránátalmamag
A krémhez:
-100 g mascarpone
- 2 tasak vaníliás cukor
A díszítéshez:
- friss rozmaring ág
- pár szem gránátalmamag
- kevés porcukor
Elkészítés:
A tészta réteghez a kétféle kekszet külön külön zacskóba tesszük és sodrófával alaposan átgurulva rajta egészen finom porrá törjük.
Külön tálkákba borítjuk a zacskóból, majd a margarint ketté osztjuk és a 100-100 grammot külön edénykében megolvasztjuk mikrohullámú sütőben. Az adagokat egyenként a kakaós és a natúr kekszmorzsához adjuk, hozzászórjuk fele-fele adagban a vaníliás cukrot és a kétféle masszához a negyed-negyed dl tejet.
Így két egyforma állagú, de különféle ízvilágú masszát kapunk. (kakaós és natúr tésztakosár lesz belőle)
Erre megfelelő formákat (pici csatos kerek sütőformát, esetleg alul és felül nyitott konzervdobozokat) kibélelünk sütőpapírral. (Összesen 4 db forma kell a négy adaghoz.)
Kettőbe natúr masszát, kettőbe pedig kakaós kekszes masszát teszünk egyforma mennyiségben. Kézzel formázva ügyesen úgy nyomkodjuk a masszákat, hogy szinte "Üres bögre" formát kapjunk, tehát a forma aljába és oldalaira is azonos mennyiségű tésztát nyomjunk tömören, egyenletesen.
A kész kakaós és natúr tészta "kosarakat" hűtőbe tesszük amíg a "belevaló" elkészül.
A gránátalmát "kimagozzuk".
A piros színű zselatinport lábasba tesszük a cukorral és a vízzel, majd alaposan elkeverjük. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett felforraljuk és utána még fél percig főzzük.
A tűzről levéve langyosra hűtjük. Amíg hűl a cukros zselatin, a hűtőből kivesszük a kekszes "kosárkákat" és a gránátalmából kanalazunk az üregükbe.
Amikor a zselatin már majdnem dermedősre hűlt, óvatosan beleöntjük a gránátalmával töltött kakaós és natúr tésztaüregekbe, majd hűtőbe tesszük tálalásig.
Tálalás előtt a mascarponét a vaníliával robotgéppel krémesre keverjük, majd csillagcsőrös habzsába töltjük.
A hűtőből kivéve a desszertet "kibontjuk" a formákból, lehúzzuk róluk a sütőpapírt és óvatosan tányérokra ültetjük. A mascarponés krémből koszorút nyomunk minden kosárka tetejére. Friss gránátalmával megszórjuk, meghintjük kevéske porcukorral és friss rozmaring ággal díszítjük. Azonnal tálaljuk.
Mindenki kedve szerint választhat a kakaós vagy a natúr ízű kosárkák közül.
A puha tészta, a savanykás töltelék és az édes krém tökéletes párosítás!
A gyümölcs piros színe a hófehér krémmel és a porcukorral igazán ünnepi látványt nyújt.
Egyszerű, de nagyszerű desszert, minimális időbeli ráfordítással.
Ugye milyen könnyen elkészíthető? Akár gyerekeket is bevonhatunk az elkészítésébe!
Próbáljátok ki!
Kellemes ünnepi készülődést!