ÍZcsiklandozó

Korhelyleves

2023. január 14. 18:55 - ÍZcsiklandozó

img_8801-1.jpg

 

Túl az új esztendő fontos első jeles napján, a Vízkereszten, itt a Farsang, vele együtt pedig a mulatozások, a gasztronómiai kihágások és a korhelykedések időszaka.
Ilyenkor jókat eszünk, iszunk! Leginkább fánkot eszünk, pezsgőzünk, koktélozunk, de más ételeket is szívesen fogyasztunk. Én most nem fánk receptet, hanem a buli hangulatához illő savanykás, laktató és gyomornak kedves levest készítettem, annak hozom a receptjét.

A korhelyleves alapvetően csak néhány hozzávalóból áll, erre utalnak az első receptkönyvekben megjelent receptúrái, ám ahány ház, annyi szokás az évek alatt a háziasszonyok, gazdagították répával, egyéb zöldségekkel, húsfélékkel. 

Én így csinálom:

img_8815-1.jpg

 

Hozzávalók:
- 500 g savanyú káposzta
- kevés zsiradék (sertészsír vagy olaj)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- 2-3 db babérlevél
- 1 szál füstölt kolbász
- 3-4 db sárgarépa
- víz
A rántáshoz:
- 3-4 ek olaj vagy zsír
- 2 ek liszt
A tálaláshoz:
- tejföl
- ízlés szerint erős paprika

 

Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, a vöröshagymát kockákra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
A savanyú káposztát levétől kinyomkodjuk, de nem szükséges kimosni, mert a felöntő víz elveszi az esetleges túlzó savanyúságát. Ha a képoszta szálai nagyon hosszúak, éles késsel kisebbre vághatjuk. A káposztalevet mindenképp érdemes megtartani, szükség esetén savanyítani a főzés során a levest vagy akár később megiszogatni. (Rengeteg C vitamin van benne, a fermentáltság pedig különösen jó hatású az emésztőrendszerre.)
A sárgarépákat megtisztítjuk, karikára vágjuk. A kolbász bőrét lehúzzuk.
(TIPP: könnyebben le tudjuk húzni a bőrt, ha előzőleg a kolbászt pár másodpercre vízbe tesszük.)
A zsiradékot felhevítjük, a vöröshagymát rádobjuk, üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, együtt pároljuk még fél percig, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát is. Elkeverjük és együtt további fél percig pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi. Hozzáadjuk a babérlevelet, a borsot és a sót. (Vigyázat, a káposzta is sós, figyeljünk az ízesítésnél erre!)
40 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a kolbászkarikákat, amivel 10 percig közepes lángon tovább főzzük. 
Közben elkészítjük a rántást. A zsiradékot kis lábasban felhevítjük, állandó kevergetés mellett a lisztet szép világos barnára sütjük benne. Félrehúzzuk hűlni.
A kolbászos levesbe beletesszük a sárgarépát, 10 perc alatt készre főzzük a levest. 
A kihűlt rántáshoz keverjük az őrölt pirospaprikát, alaposan elkeverjük, majd vékony sugárban csorgatva a leveshez öntjük folyamatos kavarás mellett. Egyet rottyantunk rajta és már el is készültünk.
ha a leves nem elég savanykás, adhatunk még hozzá a leszűrt káposztaléből.
Forró-melegen tálaljuk, tejfölt és ropogós friss kenyeret kínálunk mellé.

 

img_8798-1.jpg

 

Jól illik hozzá az erős paprika, igazi betegségűző leves!

 

img_8811-1.jpg

 

Könnyed tésztaétel előkísérőjeként kiváló hétvégi ebéd lehet belőle.

 

img_8803-1.jpg

 

Készítsétek el télvíz idején minél többször, váljék kedves egészségetekre!

 

img_8808-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: leves

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6518025662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása