Itt a tavasz, vele együtt a jó idő, a kirándulások, szabadtéri programok, kerti szorgoskodások időszaka. Ilyenkor jó dolog gyorsan elvégezni a konyhai munkálatokat, ehhez pedig nem szégyen előkapni olyan alapanyagokat, mint például a leveles tészta. Bevallom én is használok alkalmanként ilyet, szuperkönnyen, gyorsan elkészülnek vele akár desszertek, akár főételek.
Most túrós papucsot készítettem, (igazán találó nevet kapott, ugye?) édes, illatos sütit, ami jól esik a laktató hétvégi menü után.
Ha kedvet kaptok az elkészítéséhez, íme a receptje:
Hozzávalók:
- 2 csomag bolti leveles tészta
- 500 g túró
- 2 tojás sárgája
- 4-5 ek. porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
A lekenéshez:
- 1 db tojás
A meghintéshez:
- vaníliás porcukor
Elkészítés:
Először a sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben elkészítjük a tölteléket. A túrót mély tálba tesszük, villával kissé áttörjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrokat és a citrom reszelt héját. Alaposan összekeverjük.
A leveles tésztát széthajtogatjuk, (ha "tömbös" tésztánk van, akkor kinyújtjuk téglalap alakúra, nagyjából 2-3 mm vastagra.), majd egyforma négyzetekre vágjuk. (körülbelül 8x8 vagy 10x10 cm-esre)
A túrókrémet a négyzetek két szemben lévő csúcsa között átlósan a tészta közepére kanalazzuk, majd másik két csücsküket a tetején összehajtjuk. Ujjunkat megnedvesítve az összehajló tésztaszéleket összeragasztjuk, óvatosan összenyomva. A sütiket sütőpapírral borított tepsikre sorakoztatjuk. Amikor készen van az összes "papucs" kissé felvert tojással a tészták tetejét lekenjük, majd forró sütőbe toljuk a tepsit. Addig sütjük, míg a tészta szép halványbarna színt kap és a töltelék láthatóan átsült (kb. 25 perc).
Langyosra hűtjük, és vaníliás porcukorral meghintjük.
Ugye, milyen egyszerű? Akár hétköznapi reggeli vagy tízórai is lehet belőle.
Ha szeretjük, rumba áztatott mazsolával is gazdagíthatjuk.
Langyosan a legfinomabb!
Készítsétek el, váljék kedves egészségetekre!