A karácsonyi édességek sorát azt hiszem, semmi nem koronázza meg jobban, mint a püspökkenyér. Csodás, illatos, puha, gyümölcsös, sokáig elálló finomság ez.
Muffin formában sütve pedig különösen csábító.
Tulajdonképpen abban különbözik a gyümölcskenyértől (ami általában olvasztott csokoládéval van leöntve), hogy a teteje vastagon meg van szórva porcukorral, ami a kis Jézus bepólyált testét szimbolizálja. Megtudtam a történetét, a mítoszokat róla, megismertem különféle módozatait. Sok érdekességet olvastam erről, ami kellően megalapozta lelkem ünnepi hangulatát.
A püspökkenyér olyan változatát hoztam most nektek, ami fehér, mert kizárólag a tojások fehérjét tartalmazza, így akár ennek az alkotóelemnek a felhasználására is kifejezetten célszerű, ha más ételféleségből megmaradt volna.
Nem is ragozom tovább a szót, inkább mutatom, hogy készítettem:
Hozzávalók:
- 3 tojás fehérje
- 6 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 2,5 dkg vaj vagy margarin
- néhány csepp ecet
- aszalt gyümölcsök, diófélék, magvak
A szóráshoz:
- vaníliás porcukor
A tetejére:
- pár szem gránátalma
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket és dióféléket feldaraboljuk.
A margarint megolvasztjuk, a tojások fehérjét pár csepp ecettel kemény habbá verjük. Félidőben hozzáadjuk a porcukrot is.
Ehhez a habhoz óvatosan hozzáadjuk lisztet, hozzáforgatjuk a gyümölcsöket és a magvakat, óvatosan beleöntjük az olvadt de nem meleg margarint is.
Muffin papírokat teszünk egy megfelelő méretű tepsire, amelyekbe belekanalazzuk a masszát úgy, hogy kb. kétharmadukig érjen.
Természetesen, aki szeretné, a hagyományos őzgerinc formában is megsütheti, amit ki kell zsírozni, lisztezni.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 25 perc alatt szép világosra sütjük. Tűpróbát mindenképp végezzünk!
Már az illata is szenzációs! A roppanós magok, az édes aszalványok, a kandírozott gyümölcsök, a puha tészta egyszerűen senkit nem hagy szó nélkül elmenni mellette! Persze az előkészítésben szívesen is vett rész nem csak a kamasz lányom, hanem a már szinte felnőtt fiam is, aki a megmaradt, "kicsit több" belevalót is örömmel befalatozta. (Szóval duplán jó választás volt a részemről!)
Amikor kihűltek a muffinok, a tetejüket vastagon megszórtam porcukorral. Díszítésként pár szem gránátalmát használtam, ettől még ünnepibb, még kellemesebb ízű lett.
Napokig finom, puha, ezért bármilyen alkalomra előre elkészíthető!
Amint látjátok, rendkívül gyorsan elkészíthető édesség, ami méltó eleme lehet egy karácsonyi menüsornak.
Próbáljátok ki bátran!
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!