Babérlevéllel, savanykásan és zelleresen...
Nagy hőségben senkinek nincs kedve órákig a tűzhelynél állni.
Nekem sem volt, viszont a sok gyümölcs és víz már nem elég a napok óta tartó kánikulában. Gyorsan szerettem volna laktató ételt készíteni, így esett a választásom a krumplilevesre.
Szeretem babérlevéllel, tejfölös-ecetesen, zöldségesen vagy csak egyszerűen zelleresen, kolbászkarikákkal.
A mondást én is szeretem és vallom is, amit szerintem mindannyian ismerünk, ahogyan azt is, akitől származik....néha nem is kell más, csak:
"Krumplileves, krumplileves, krumplileves!"
Én most így hoztam:
Hozzávalók:
- 5-6 darab burgonya
(nem mérve, csak szemre...)
- egy csokor zellerlevél vagy egy darabka friss zeller
- 1 szál fincsi kolbász
- olaj, liszt a rántáshoz
- 1 db kisebb vöröshagyma
- kevés őrölt pirospaprika
- só
Variáció:
- 3-4 babérlevél
- ízlés szerint ecet
Tálaláshoz:
- tejföl
Elkészítése:
A megtisztított burgonyát felkockázzuk és enyhén sós vízben főni tesszük. Hozzáadjuk a zeller zöldjét. Amíg fő, az olajjal és a liszttel világos rántást készítünk. Az apró kockára vágott vöröshagymát rádobjuk és együtt dinszteljük. A tűzről levéve rászórjuk a pirospaprikát és simára keverjük.
Amikor a krumpli félig megfőtt, hozzáadjuk a kolbászkarikákat és készre főzzük.
A hagymás rántással besűrítjük kicsit és már készen is vagyunk! Ha szükséges, sózhatjuk, de a kolbász sósságát főzés elején mindig tartsuk szem előtt!
Ha babérlevéllel, savanykásra készítjük, akkor ecettel ízesítjük.
Jó étvágyat hozzá mindenkinek!
Nálam ma gyümölcsös, hideg tejbegríz követte a levest, aminek a receptjét is olvashatjátok a blogomon, a desszertek között.
A babérleveles, savanykás változathoz pedig itt láthattok még képeket: