Indiában rengetegféle lepény készül. Ezek tulajdonképpen lapos kenyerek, amelyeket többnyire a fűszeres fogások mellé kísérőként fogyasztanak, kövön sülnek, vékony, ropogós állagúak.
Az uttapam kivétel ez alól, hiszen serpenyőben készülő, reggelire vagy uzsonnára fogyasztott lepény, amely vastagabb, puha tésztájú és sosem töltik, hanem süléskor a tetejére rakják a "rakományt". Eredetileg nem tartalmaz gabonafélét, hanem hüvelyesek lisztjét használják hozzá, a tészta pedig erjesztésen megy keresztül.
Mivel én búzalisztből készítettem, tulajdonképpen egy hamis változat lett belőle. A tésztához még joghurt és szódabikarbóna kerül, mivel nálunk az akár napokig tartó erjesztési folyamat nehezen megoldható, tálaláskor pedig valamilyen csatnival vagy fűszeres joghurttal kínálják.
Én rakományként paradicsomot, lilahagymát, kolbászt használtam, hozzá pedig fokhagymás, snidlinges, chilis joghurtot készítettem, mártogatáshoz.
Íme a recept:
Hozzávalók:
(A méréshez 2,5 dl-es bögrét használtam)
- 1 bögre liszt
- 1/2 bögre natúr joghurt
- 1/2 bögre víz
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- só
- pici olaj a sütéshez
A tetejére:
Ízlés szerint:
- paradicsom és kolbász karikák
- lilahagyma
- fűszerek (só, bors, chili, stb.)
A mártogatáshoz, kenéshez:
- 1/2 bögre joghurt
- só, bors, chili
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- snidling
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük és simára keverjük, majd félretesszük pihenni, 20 percre. Ezalatt a paradicsomot, a lilahagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk a kolbásszal együtt. A kenéshez szükséges joghurtot ízesítjük a fűszerekkel és hűtőbe tesszük.
Egy serpenyőt vékonyan megkenünk olajjal, majd a tésztából egy kisebb merőkanálnyit beleöntünk, vékonyan kör alakban elterítjük. A tetejét megrakjuk paradicsommal, lilahagymával és kolbásszal. 1-2 percig lefedve sütjük alacsony hőfokon, majd a fedő segítségével óvatosan megfordítjuk. A másik oldalt is rózsaszínre sütjük. A szódabikarbónától levegős, lyukacsos, könnyű, mégis laktató finomságot kapunk.
Ebből az adagból 3 közepes lepényke készíthető.
A kész lepényeket tányérra rakjuk és máris fogyaszthatjuk a hűtőből kivett joghurtos kencével. Én friss bazsalikomot is tettem rá.
Nálunk nagyon kedvelt, más rátétekkel is készíthető, gyors meleg vacsora. (sonka, sajt, paprika, cukkini, stb.)
Bátran próbáljátok ki!