ÍZcsiklandozó

Mákos nudli

2023. szeptember 29. 20:32 - ÍZcsiklandozó

... rumos szilvamártással

image_123923953_1_-1_2.jpg

 

Ha ősz, akkor nekem két elhagyhatatlan alapanyag van, ami minden évben többféleképpen kerül az asztalra: a mák és a szilva! Ugye, már kimondani is micsoda gyönyörűség? 
Évente készítek pár üveg sütőben sütött szilvalekvárt, amellett, hogy friss éretten, levesbe, kompótba főzve, húsokhoz vagy éppen süteménybe is felhasználom.
A mák pedig kedvenc sütemény alapanyagom. Talán emlékeztek még például a mákos- diós zserbómra vagy a mákos túrógombócom és a duplán mákos grízgombócom receptjére! Ha nem, csakk kattintsatok és készítsétek el azokat is! 
Most a gombóc "párját", a nudlit készítettem el, amihez szilvamártás dukál. 
Ha gyerekek is kapnak belőle, akkor magában is csodafinom a mártás, de ha felnőtteknek kedveznénk, adjunk hozzá illlatos rumot és bolondítsuk meg ezt a laktató, gazdag leves után tálalható második fogást.


Íme, ahogy én készítem:

 

image_123923953_2_-1_2.jpg

 

Hozzávalók:
(4-6 személyre)

A nudlihoz:
- 600 g burgonya
- 300 liszt
- 1 egész tojás
- 50 g margarin vagy vaj
- 1 teáskanál só

A forgatáshoz:
- 100 g vaj vagy margarin
- 200 g darált mák
- 100 g porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor

A szilvamártáshoz
- 8-10 db nagy érett szilva (esetleg 1,5 dl szilvelkevár)
- 2 ek. jóféle illatos rum
- őrölt fahéj ízlés szerint
- 1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítés:
A burgonyát megmossuk és héjában feltesszük főni. 
(TIPP: Ehhez az ételhez, hasonlóan a szilvásgombóchoz érdemes lisztes burgonyát választani a boltban vagy a piacon!)
Ha teljesen puhára főtt, leszűrjük és azon melegében meghámozzuk. Villával vagy krumplinyomóval alaposan áttörjük, úgy, hogy hozzáadjuk a vajat, mert az a meleg krumplitól szépen beleolvad. (Ha maradék főtt krumplit használunk, a margarint olvasszuk fel mielőtt hozzáadjuk.)
Hagyjuk TELJESEN kihűlni. (Ez azért fontos, mert a hideg burgonya kevesebb lisztet fog felvenni és csodás, puha végeredményt kapunk.)
Sózzuk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk. Puha, kissé ragacsos masszát kell kapnunk, ami jól formázható. Ha nagyon ragad, adjunk még hozzá lisztet. 
Egy nagy fazékban forraljunk vizet. A tésztát tegyük alaposan meglisztezett deszkára, daraboljuk 8 felé. Minden darabot sodorjunk kezünkkel kétujjnyi vastagra, majd egy éles késsel vagdossuk egyenlő 2-3 cm-es darabkákra. Ezeket lisztezett kézzel két tenyerünk közt megsodorva alakítsuk ki a nudlik két végén elvékonyodó formáját. Lisztezett deszkán hagyjuk addig állni, míg a víz kellően felforr, bugyog. Ekkor óvatosan rakjuk bele a nudlikat a vízbe, csökkentsük a hőfokot annyira, hogy csak közepesen főjjön, ne zubogjon. Amikor a nudlik feljönnek a víz felszínére, még további 1 percig főzzük és szűrőkanállal szedjük olvasztott vajra. Erre azért van szükség, hogy ne ragadjanak össze. Amikor a nudlikat bevonta a selymes vaj, szórjuk meg alaposan cukrozott mákkal és óvatosan forgassuk meg benne a tésztát. 
A szilvamártáshoz mossuk meg és magozzuk ki, majd vágjuk négyfelé az érett szilvákat, tegyük lábasba. Szórjuk meg a vaníliával, a fahéjjal és kezdjük lassú tűzön főzni. Amikor a gyümölcs összeesik, levet ereszt főzzük addig, míg a héja teljesen elválik és sűrűsödni kezd az állaga. Ekkor öntsük bele a rumot, amivel csupán forraljuk össze és már kész is vagyunk.
(Ha szilvalekvárt használunk, kevés vízzel hígítsuk, az eljárás többi része ugyanaz.)
Tartsuk a mártást langyosan.
A kész, még meleg nudlikat szedjük tányérra, locsoljuk meg a szilvamártással, ha prdig még szeretnénk, lehelletnyi porcukorral meghinthetjük.

 

image_123923953_8_-1_4.jpg

 

Emlékszem, gyerekkoromban hányszor ettem degeszre vele magam! Ugye Ti is voltatok vele már így?

 

image_123923953_5_-1.jpg

 

Nagyon finom, laktató finomság, tökéletes második fogás egy gazdag leves után.

 

image_123923953_9_-1_2.jpg

 

Készítsétek el, most van a szilva érésének ideje, válasszatok hozzá hamvas, puha, magvaváló fajtát.

 

image_123923953_7_-1_1.jpg

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

image_123923953_4_-1_2.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6318221747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása