ÍZcsiklandozó

Mákos nudli

2023. szeptember 29. 20:32 - ÍZcsiklandozó

... rumos szilvamártással

 

Ha ősz, akkor nekem két elhagyhatatlan alapanyag van, ami minden évben többféleképpen kerül az asztalra: a mák és a szilva! Ugye, már kimondani is micsoda gyönyörűség? 
Évente készítek pár üveg sütőben sütött szilvalekvárt, amellett, hogy friss éretten, levesbe, kompótba főzve, húsokhoz vagy éppen süteménybe is felhasználom.
A mák pedig kedvenc sütemény alapanyagom. Talán emlékeztek még például a mákos- diós zserbómra vagy a mákos túrógombócom és a duplán mákos grízgombócom receptjére! Ha nem, csakk kattintsatok és készítsétek el azokat is! 
Most a gombóc "párját", a nudlit készítettem el, amihez szilvamártás dukál. 
Ha gyerekek is kapnak belőle, akkor magában is csodafinom a mártás, de ha felnőtteknek kedveznénk, adjunk hozzá illlatos rumot és bolondítsuk meg ezt a laktató, gazdag leves után tálalható második fogást.


Íme, ahogy én készítem:

 

 

Hozzávalók:
(4-6 személyre)

A nudlihoz:
- 600 g burgonya
- 300 liszt
- 1 egész tojás
- 50 g margarin vagy vaj
- 1 teáskanál só

A forgatáshoz:
- 100 g vaj vagy margarin
- 200 g darált mák
- 100 g porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor

A szilvamártáshoz
- 8-10 db nagy érett szilva (esetleg 1,5 dl szilvelkevár)
- 2 ek. jóféle illatos rum
- őrölt fahéj ízlés szerint
- 1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítés:
A burgonyát megmossuk és héjában feltesszük főni. 
(TIPP: Ehhez az ételhez, hasonlóan a szilvásgombóchoz érdemes lisztes burgonyát választani a boltban vagy a piacon!)
Ha teljesen puhára főtt, leszűrjük és azon melegében meghámozzuk. Villával vagy krumplinyomóval alaposan áttörjük, úgy, hogy hozzáadjuk a vajat, mert az a meleg krumplitól szépen beleolvad. (Ha maradék főtt krumplit használunk, a margarint olvasszuk fel mielőtt hozzáadjuk.)
Hagyjuk TELJESEN kihűlni. (Ez azért fontos, mert a hideg burgonya kevesebb lisztet fog felvenni és csodás, puha végeredményt kapunk.)
Sózzuk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk. Puha, kissé ragacsos masszát kell kapnunk, ami jól formázható. Ha nagyon ragad, adjunk még hozzá lisztet. 
Egy nagy fazékban forraljunk vizet. A tésztát tegyük alaposan meglisztezett deszkára, daraboljuk 8 felé. Minden darabot sodorjunk kezünkkel kétujjnyi vastagra, majd egy éles késsel vagdossuk egyenlő 2-3 cm-es darabkákra. Ezeket lisztezett kézzel két tenyerünk közt megsodorva alakítsuk ki a nudlik két végén elvékonyodó formáját. Lisztezett deszkán hagyjuk addig állni, míg a víz kellően felforr, bugyog. Ekkor óvatosan rakjuk bele a nudlikat a vízbe, csökkentsük a hőfokot annyira, hogy csak közepesen főjjön, ne zubogjon. Amikor a nudlik feljönnek a víz felszínére, még további 1 percig főzzük és szűrőkanállal szedjük olvasztott vajra. Erre azért van szükség, hogy ne ragadjanak össze. Amikor a nudlikat bevonta a selymes vaj, szórjuk meg alaposan cukrozott mákkal és óvatosan forgassuk meg benne a tésztát. 
A szilvamártáshoz mossuk meg és magozzuk ki, majd vágjuk négyfelé az érett szilvákat, tegyük lábasba. Szórjuk meg a vaníliával, a fahéjjal és kezdjük lassú tűzön főzni. Amikor a gyümölcs összeesik, levet ereszt főzzük addig, míg a héja teljesen elválik és sűrűsödni kezd az állaga. Ekkor öntsük bele a rumot, amivel csupán forraljuk össze és már kész is vagyunk.
(Ha szilvalekvárt használunk, kevés vízzel hígítsuk, az eljárás többi része ugyanaz.)
Tartsuk a mártást langyosan.
A kész, még meleg nudlikat szedjük tányérra, locsoljuk meg a szilvamártással, ha prdig még szeretnénk, lehelletnyi porcukorral meghinthetjük.

 

 

Emlékszem, gyerekkoromban hányszor ettem degeszre vele magam! Ugye Ti is voltatok vele már így?

 

 

Nagyon finom, laktató finomság, tökéletes második fogás egy gazdag leves után.

 

 

Készítsétek el, most van a szilva érésének ideje, válasszatok hozzá hamvas, puha, magvaváló fajtát.

 

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/18221747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása