ÍZcsiklandozó

Mákos-diós zserbó

2020. december 30. 07:12 - ÍZcsiklandozó

... szerencsehozó szilveszteri desszert

img_0323-1.jpg

 

Alig jutottunk túl a karácsonyi evészeten, itt a szilveszter. Valljuk be, ilyenkorra már leginkább csak a sós rágcsálnivalókat kívánja az ember, amilyet én is készítettem (itt olvashatjátok), ám akinek még nincs elege a mákos és diós édes süteményekből, az bátran bevállalhatja ilyenkor is elkészítésüket.
Én most zserbót sütöttem, amelynek eredeti, hagyományosan diós változatának receptjét itt találjátok, ám egy nagyon kedves olvasóm, (aki nem mellesleg szülőföldemről is ismerős) ötletet adott a mákos változatra. 
Gondoltam egyet, az ötletből pedig megvalósítás lett, méghozzá nem is akármilyen! Mivel a dió "egészségvarázsló", a mák pedig "bőséghozó" a népi hagyományok szerint, ezért kombináltam a két ízvilágot. Aki nem hisz a babonákban, azoknak is érdemes elkészíteni az új esztendő köszöntésére, mert zseniálisan finom!

 

Íme a receptje:

 

img_0332-1.jpg

 

Hozzávalók:

A tésztához:
- 500 g finom liszt
- 250 g hideg vaj/margarin
- 150 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1,5 dl tejföl
- 25 g friss élesztő
- 1 tojás

A mákos töltelékhez:
- 200 g darált mák
- 3 dl házi szilvalekvár
- 1 narancs reszelt héja
- 100 g porcukor

A diós töltelékhez:
- 100 g darált dió
- 1 citrom reszelt héja
- 100 g porcukor
- 1,5 dl házi sárgabarack lekvár

A tetejére:
- 200 g étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj

Elkészítés:
A liszthez adjuk a porcukrot és a sót, majd a hideg vajat belevagdosva kissé összedolgozzuk. A tejfölt elkeverjük a tojással és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekavarjuk, majd hozzáöntjük a lisztes vajas keverékhez és addig gyúrjuk, amíg a tészta szépen összeáll. Cipót formálunk belőle, majd letakarjuk, amíg a töltelékeket előkészítjük.
Ehhez a diót megdaráljuk, (én robotgépet használtam), elkeverjük a cukorral és a citrom héjával. 
A mákot szintén megdaráljuk, hozzáreszeljük a narancs héját, a porcukrot és jól összekeverjük.
Egy 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztacipót 4 egyenlő részre vágjuk, majd nagyon vékonyra, tepsi nagyságúra nyújtjuk. Beleterítjük a tepsibe, eligazgatjuk, majd megkenjük a szilvalekvár felével. Erre egyenletesen rászórjuk a cukros mák felét, majd következik a második tésztalap, melyet hasonlóan az elsőhöz tepsi méretűre nyújtunk. Szépen lehengereljük, hogy a tésztában egyenletes, szép felületeket kapjuk. Ezt a tésztalapot  megkenjük a sárgabarack lekvárral, majd a cukros dió következik. A harmadik tésztalapot megkenjük a maradék szilvalekvárral, rászórjuk a mákot, végül betakarjuk a legfelső, negyedik tésztalappal. Még egyszer lehengereljük óvatosan a tésztát. Villával alaposan megszurkáljuk. Addig pihentetjük, míg a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tepsit a sütő középső bordamagasságára toljuk és 40 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük. A sütőből kivéve teljesen kihűtjük. Amikor a zserbónk már hideg, a csokoládét lábasba tördeljük, hozzáöntjük az olajat és vízgőz felett annyira olvasztjuk csak meg, hogy szépen feloldódjanak a csokidarabok, majd langyosra hűtve a süti tetejére öntjük és eligazgatjuk. Teljesen simára is kenhetjük, de én kifejezetten szép látványnak tartom, ha kissé mintázatos a csokoládé a szeletek tetején.
Teljes dermedés után szeletelhető.
Tipp: Forró vízbe mártott és letörölt kést használjuk a vágásnál, amelyet minden késvonás után ismételjünk meg. Így szép lesz a vágási felület, a rétegek nem kenik össze egymást.

 

img_0327-1.jpg

 

Vágható szép falatnyi négyzetekre, de a diós zserbóhoz hasonlóan akár hosszúkás téglalapokra is.

 

img_0368-1.jpg

 

Igazán mutatós, nagyon finom sütemény.

 

img_0346-1.jpg

 

Igazi ízbomba!



img_0330-1.jpg


Jól tűri a mélyhűtést, ezért ha több adag készül, bátran tegyünk el belőle, felengedés után tökéletes!

 

img_0335-1.jpg

 

Kívánom, hogy az új esztendőben is egészségben, bőségben legyen részetek, kövessétek továbbra is oldalamat, készítsétek el minél többször a receptjeimet!
Mindenkinek Boldog Új Esztendőt kívánok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2916362788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása