Nyakunkon a Szilveszter, vele együtt a régi dolgok lezárása és felkészülés az újra, a szerencsésebbre, a jobbra... Azt hiszem, ez ebben az évben hangsúlyosabb, talán még azok is bíznak a jobb eljövetelében, akik egyébként nem szoktak. Ünnepelünk ilyenkor, talán fogadalmakat is teszünk, de egy biztos, jókat és tipikusan erre az ünnepre jellemző ételeket eszünk. A lencse, a malachús, a virsli és a mákos sütik mellett a sós, sajtos falatkák és rágcsálnivalók időszaka ez. Biztosan mindenkinek van megszokott receptje, amiből sós rudat, pogácsát készít ilyenkor, én most a saját, jól bevált és többszörösen kipróbált receptemet hoztam, amelyből egy csöppnyi csavarral nem csak sajtos rúd, hanem "Szerencsepatkó" is készíthető.
Hogy hoz-e a következő évre szerencsét, azt nem tudom, de, hogy nagyon finom, azt elhihetitek!
Mutatom, hogy készítettem:
Hozzávalók:
- 300 g vaj vagy margarin
- 1 teáskanál só
- 2 db tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 350 g reszelt sajt
- 500 g finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
A tetejére:
- 1 db tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
- lenmag
Ha rudakat is sütünk:
- reszelt sajt
- szezámmag
- köménymag
- lenmag
Elkészítés:
A vajat a sóval, a tejföllel és a tojások sárgájával összekeverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot (én Trappistát használtam, de lehet akár füstölt vagy egyéb sajt is).
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a vajas keverékhez és szép simára összegyúrjuk. Letakarva egy órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tepsiket kibéleljük sütőpapírral.
A pihentetett tésztát megfelezzük (így könnyebben tudunk dolgozni a mennyiséggel) a többit visszatesszük felhasználásig a hűtőbe, hogy ne melegedjen meg nagyon. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd cakkos szélű derelyevágóval 1 centi vékony csíkokat vágunk belőle. A patkókhoz 12-13 cm hosszúságúra vágjuk, majd meghajlítjuk.
Ha rudakat is készítünk, tetszés szerinti hosszúra daraboljuk.
A patkókat tepsibe rakjuk, megkenjük a tojássárgájával, amit a tejföllel előtte összekeverünk és a patkók végeit 1 cm-es darabon megszórjuk lenmaggal. (Ha jobban kedveljük a köménymagot, az is remek választás!)
A sajtos rudakat lekenés után tetszőleges hozzávalóval szórjuk meg (sajt, köménymag, lenmag, szezámmag stb.)
A tepsit sütőbe tolva 15 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
Omlós, finom, több napig is megőrzi a frissességét.
Remek sós sütemény, koccintás előtt igen kedvelt falatozni való.
Érdemes az adagot akár duplázni is, mert ahogy sül, úgy fogy is!
Egészségben gazdag, szerencsés új esztendőt kívánok Minden Kedves Olvasómnak!
Köszönöm, hogy velem tartottatok ebben az évben,
olvassátok és készítsétek el receptjeimet a következő esztendőben is!