ÍZcsiklandozó

Szilveszteri "szerencsepatkó"

2020. december 28. 18:36 - ÍZcsiklandozó

... a sajtos ropogtatni való

img_0804-1.jpg

 

Nyakunkon a Szilveszter, vele együtt a régi dolgok lezárása és felkészülés az újra, a szerencsésebbre, a jobbra... Azt hiszem, ez ebben az évben hangsúlyosabb, talán még azok is bíznak a jobb eljövetelében, akik egyébként nem szoktak. Ünnepelünk ilyenkor, talán fogadalmakat is teszünk, de egy biztos, jókat és tipikusan erre az ünnepre jellemző ételeket eszünk. A lencse, a malachús, a virsli és a mákos sütik mellett a sós, sajtos falatkák és rágcsálnivalók időszaka ez. Biztosan mindenkinek van megszokott receptje, amiből sós rudat, pogácsát készít ilyenkor, én most a saját, jól bevált és többszörösen kipróbált receptemet hoztam, amelyből egy csöppnyi csavarral nem csak sajtos rúd, hanem "Szerencsepatkó" is készíthető.

Hogy hoz-e a következő évre szerencsét, azt nem tudom, de, hogy nagyon finom, azt elhihetitek! 

Mutatom, hogy készítettem:

 

 

img_0788-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 300 g vaj vagy margarin
- 1 teáskanál só
- 2 db tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 350 g reszelt sajt
- 500 g finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor

A tetejére:
- 1 db tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
- lenmag

Ha rudakat is sütünk:
- reszelt sajt
- szezámmag
- köménymag
- lenmag

Elkészítés:
A vajat a sóval, a tejföllel és a tojások sárgájával összekeverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot (én Trappistát használtam, de lehet akár füstölt vagy egyéb sajt is).
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a vajas keverékhez és szép simára összegyúrjuk. Letakarva egy órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tepsiket kibéleljük sütőpapírral.

A pihentetett tésztát megfelezzük (így könnyebben tudunk dolgozni a mennyiséggel) a többit visszatesszük felhasználásig a hűtőbe, hogy ne melegedjen meg nagyon. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd cakkos szélű derelyevágóval 1 centi vékony csíkokat vágunk belőle. A patkókhoz 12-13 cm hosszúságúra vágjuk, majd meghajlítjuk. 
Ha rudakat is készítünk, tetszés szerinti hosszúra daraboljuk.
A patkókat tepsibe rakjuk, megkenjük a tojássárgájával, amit a tejföllel előtte összekeverünk és a patkók végeit 1 cm-es darabon megszórjuk lenmaggal. (Ha jobban kedveljük a köménymagot, az is remek választás!)
A sajtos rudakat lekenés után tetszőleges hozzávalóval szórjuk meg (sajt, köménymag, lenmag, szezámmag stb.)

A tepsit sütőbe tolva 15 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

 

img_0792-1.jpg

 

Omlós, finom, több napig is megőrzi a frissességét.

 

img_0777-1.jpg

 

Remek sós sütemény, koccintás előtt igen kedvelt falatozni való.

 

img_0811-1.jpg

 

Érdemes az adagot akár duplázni is, mert ahogy sül, úgy fogy is!

 

img_0795-1.jpg

 

Egészségben gazdag, szerencsés új esztendőt kívánok Minden Kedves Olvasómnak!
      Köszönöm, hogy velem tartottatok ebben az évben,
olvassátok és készítsétek el receptjeimet a következő esztendőben is!

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9216361568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása