Hétvégéről megmaradt párolt zöldség köret került újragondolásra hét közepén a konyhámban.
A mindennapok rohanása ritkán ad alkalmat a hétköznapokon a nagy sütés-főzésre, ám a család ilyenkor is kívánja a meleg ételt valamilyen formában napi szinten.
Persze a párolt zöldség magában már nem annyira kívánatos senkinek, így rögtönzött megoldáshoz folyamodtam.
A recept rémesen egyszerű, kamasz gyerekeim szeme láttára készült, nem kis szándékommal arra, hogy a későbbiekben önállóan is emeljék fel a fakanalat, hiszen semmi ördöngősség nincs egy ilyen finom, meleg étel előállításában.
Szóval jöjjön a recept kezdő háziasszonyok, kamaszok, kollégisták és bárki számára, akik szeretik a tojást és a zöldségeket és akik próbálják újrahasznosítani a konyhában fellelhető maradékokat.
Hozzávalók: (személyenként)
- 1 jó maréknyi párolt vegyes zöldség)
nálam kelbimbó, répa és gomba volt
- 2-3 tojás
- só, bors, fűszerek ízlés szerint
- reszelt sajt
- olaj a serpenyő kikenéséhez
A tálaláshoz:
- Különféle friss zöldségek
Elkészítés:
Az előre megpárolt zöldségeket, ha szükséges egyforma méretűre felaprítjuk.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, óvatosan beleöntjük a párolt zöldségeket és alaposan átmelegítjük, ha szükséges fűszerezzük.
A tojásokat közben felütjük, sózzuk, borsozzuk, villával kissé felverjük. Ebbe a tojásos keverékbe tehetünk reszelt sajtot, de aki úgy jobban szereti, elegendő, ha a tálaláskor szórja a tetejére.
A forró zöldségekre lassan ráöntjük a felvert tojást, úgy, hogy azt mindenhol beborítsa. Közben a serpenyő alatt a tüzet takarékra állítjuk.
Az ételben a tojás állagát kedvünk szerint határozzuk meg, aki kicsit szereti "rezgősebben", az csak pár percig süsse, aki szereti "szilárdabban", az süsse annak megfelelően tovább.
Mivel ez egy lepény, így fontos, hogy egyben maradjon, ezért se nem keverjük, se nem fordítjuk. A serpenyőt kicsit lehet óvatosan mozgatni, rázogatni közben, hogy a tojásos rész egyenletesebben süljön át.
A kívánt állag elérésekor tulajdonképpen készen is van ez az étel, már csak a tálalás van hátra. (Ugye, milyen egyszerű volt?!)
A tűzről levéve egyben átcsúsztatjuk a lepényt egy tányérra, majd megszórjuk a tetejét reszelt sajttal.
Kínálhatunk mellé friss zöldségeket, salátát, savanyúságot.
10 perc alatt finom, laktató, meleg vacsora állítható össze megmaradt hozzávalókból. Szóval Kedves bátor kamaszok, kezdő háziasszonyok, fogjatok hozzá bátran!
Jó étvágyat hozzá!
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!