Az egész családom szereti a különféle salátákat.
Számomra legkedveltebbek a friss saláták, amiket leginkább idény jelleggel készítek. Télen, amikor ritkán juthatunk friss salátaféléhez, inkább a tejszínes, húsos, majonézes, tésztás variációkat részesítem előnyben. Ezek karácsony, szilveszter közeledtekor praktikusak is, előre elkészíthetők, sőt, kimondottan érdemes fogyasztás előtt legalább egy nappal elkészíteni, hogy az ízek kellően összeérjenek.
Kiadósak, laktatóak, ezer variációban készíthetők, maradékok felhasználására is alkalmasak.
Én most éppen szilveszterre készítettem egy gazdag összetevőkből álló tésztasalátát, mutatom, hogyan:
Hozzávalók:
- 1 zacskó (500 gr.) orsó tészta
- 1 nagy vödrös tejföl
- fél flakon majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 5-6 db főtt tojás
- 1 fej lilahagyma
- 7- 8 db savanyú uborka
- 1 kisebb db pritamin paprika
- kevés füstölt hús (én füstölt combot hajszálvékonyra szeletelve használtam)
- 10 dkg apró kockára vágott Trappista sajt
- só, bors
- 1 kis csokor snidling vagy kevés zöldhagyma a tetejére
Elkészítés:
Elsőre talán rengetegnek tűnhetnek a hozzávaló mennyiségek, de egy méretes társaság pillanatok alatt elpusztítja, ne aggódjunk! Aki kevesebbet szeretne készíteni, értelemszerűen csökkentse az adagokat.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük és kihűtjük.
Közben elkészítjük a saláta alapot. A majonézt a tejföllel, mustárral, sóval, borssal alaposan kikeverjük, félre tesszük.
Az uborkát, a trappista sajtot, a pritamin paprikát felkockázzuk. A lilahagymát megtisztítjuk és nagyon vékony csíkokra vágjuk.
A vékonyra szeletelt füstölt húsfélét is apró kockákra vágjuk.
A tojásokat sós vízben megfőzzük, kihűtjük. megpucoljuk, majd a többi hozzávalóhoz hasonló méretűre kockázzuk.
Valamennyi összetevőt nagy tálba halmozzuk, kissé összevegyítjük, majd a tejfölös-majonézes öntettel nyakon öntjük. Óvatosan összekeverjük.
A tészta hajlamos beszívni az öntet nedvességét, erre számítsunk! Aki "szaftosabban" szereti, az akár meg is duplázhatja az öntet mennyiségét.
Ezt már csak az alapos behűtés követi!
Tálaláskor érdemes üveg tálba halmozni, hogy láthatóak legyenek az összetevők. A tetejét díszíthetjük pritamin paprikával, snidlinggel vagy apróra vágott zöldhagyma szárral.
Bármilyen ünnepi asztalon jól mutat, egészen addig, amíg meg nem kóstolják a vendégek...akkor ugyanis pillanatok alatt elfogy!
Készítsétek el bátran, sikert arattok vele!
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!