ÍZcsiklandozó

Lazacos-uborkás partifalatok

2024. december 29. 13:25 - ÍZcsiklandozó

... szerencsekagyló formában

img_8704-1.jpg

 

Amikor vendégeket várunk, minden háziasszony igyekszik "kitenni magáért". Sütünk, főzünk, terítünk, kedveskedünk... amíg a főételeket tálaljuk, az utolsó simításokat végezzük, amíg a vendégek feloldódnak és a köszöntő italokat kortyolják, jól esik pár falatot enni mellé.
Szuper sósrudak, pogácsák receptjeit már olvashattok a blogomon, pl.: ITT és ITT és ITT is, ám most egy szemet gyönyörködtető, töltött finomságot hoztam.
Tengeri gyöngykagylót találni szerencsés dolog, legyen most az asztalunkon, partifalat formájában! Különleges alkalomra különösen látványos, legyen a szilveszter, amikor bevetitek!

Így készül:

 

img_8669-1.jpgimg_8704-1.jpg

 

Hozzávalók:
-1 csomag leveles tészta
- 200 g natúr vajkrém
- 80 g füstölt lazac
- 4-5 db savanyú uborka
- kevés kígyóuborka
- friss kapor
- só
- frissen őrölt bors és rózsabors
- egy tojás a tészta lekenéséhez

A tálaláshoz citromszeletek.

 

Elkészítés:
A töltelékkel kezdjük az elkészítést. Ehhez a savanyú uborkát és a kígyóuborkát nagyon apró kockákra, darabkákra vágjuk. A kaprot éles késsel felaprítjuk, a füstölt lazacot vékony csíkokra vágjuk. A vajkrémet  vajkrémet egy mélyebb tálkába tesszük, hozzáadjuk az uborkákat, a kaprot, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük, majd a tésztakagylók töltéséig hűtőbe rakjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 
A leveles tésztát kihajtogatjuk, egy nagy méretű kerek pogácsaszaggatóval egyforma köröket szaggatunk belőle. 
TIPP: Ha nincs nagyobb pogácsaszaggatónk, használjuk nyugodtan egy vékony peremű, finoman lisztbe mártott poharat erre a célra.
A tésztakorongokat rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire.  A tészta egyik szélét kicsit hajtsuk fel, majd vékony pengéjű kés fokával finoman megnyomkodva kialakítjuk a "kagyló héjának" mintázatát.
Ezután lekenjük felvert tojással és a forró sütőben nagyjából 10 perc alatt szép világosra sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kész tésztakagylók oldalát vékony, éles késsel óvatosan felvágjuk, belsejüket az elkészült krémmel megtöltjük. Végezetül egy-egy csík lazacot összehajtunk és a krém tetejére illesztjük. A "kagyló" tetejét kissé visszazárjuk, ízlés szerint kaporszálakkal díszítjük, citromszeletek közé tányérra illesztjük és máris tálaljuk.

 

img_8661-1.jpg

 

A töltést érdemes az utolsó pillanatra időzíteni, mert a tészta így marad finom roppanós, később a krém nedvességtartalmát magába szívja.

 

img_8658-1.jpg

 

Természetesen a tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk, de úgy vélem, ez az ízvilág igazán illik az alkalomhoz is és a formavilághoz is. Próbáljátok ki!

 

img_8706-1.jpg

 

Boldog Új Esztendőt kívánok Minden kedves olvasómnak!
Tartsatok velem 2025-ben is!

 

img_8671-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr518761986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása