Amikor vendégeket várunk, minden háziasszony igyekszik "kitenni magáért". Sütünk, főzünk, terítünk, kedveskedünk... amíg a főételeket tálaljuk, az utolsó simításokat végezzük, amíg a vendégek feloldódnak és a köszöntő italokat kortyolják, jól esik pár falatot enni mellé.
Szuper sósrudak, pogácsák receptjeit már olvashattok a blogomon, pl.: ITT és ITT és ITT is, ám most egy szemet gyönyörködtető, töltött finomságot hoztam.
Tengeri gyöngykagylót találni szerencsés dolog, legyen most az asztalunkon, partifalat formájában! Különleges alkalomra különösen látványos, legyen a szilveszter, amikor bevetitek!
Így készül:
Hozzávalók:
-1 csomag leveles tészta
- 200 g natúr vajkrém
- 80 g füstölt lazac
- 4-5 db savanyú uborka
- kevés kígyóuborka
- friss kapor
- só
- frissen őrölt bors és rózsabors
- egy tojás a tészta lekenéséhez
A tálaláshoz citromszeletek.
Elkészítés:
A töltelékkel kezdjük az elkészítést. Ehhez a savanyú uborkát és a kígyóuborkát nagyon apró kockákra, darabkákra vágjuk. A kaprot éles késsel felaprítjuk, a füstölt lazacot vékony csíkokra vágjuk. A vajkrémet vajkrémet egy mélyebb tálkába tesszük, hozzáadjuk az uborkákat, a kaprot, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük, majd a tésztakagylók töltéséig hűtőbe rakjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A leveles tésztát kihajtogatjuk, egy nagy méretű kerek pogácsaszaggatóval egyforma köröket szaggatunk belőle.
TIPP: Ha nincs nagyobb pogácsaszaggatónk, használjuk nyugodtan egy vékony peremű, finoman lisztbe mártott poharat erre a célra.
A tésztakorongokat rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire. A tészta egyik szélét kicsit hajtsuk fel, majd vékony pengéjű kés fokával finoman megnyomkodva kialakítjuk a "kagyló héjának" mintázatát.
Ezután lekenjük felvert tojással és a forró sütőben nagyjából 10 perc alatt szép világosra sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kész tésztakagylók oldalát vékony, éles késsel óvatosan felvágjuk, belsejüket az elkészült krémmel megtöltjük. Végezetül egy-egy csík lazacot összehajtunk és a krém tetejére illesztjük. A "kagyló" tetejét kissé visszazárjuk, ízlés szerint kaporszálakkal díszítjük, citromszeletek közé tányérra illesztjük és máris tálaljuk.
A töltést érdemes az utolsó pillanatra időzíteni, mert a tészta így marad finom roppanós, később a krém nedvességtartalmát magába szívja.
Természetesen a tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk, de úgy vélem, ez az ízvilág igazán illik az alkalomhoz is és a formavilághoz is. Próbáljátok ki!
Boldog Új Esztendőt kívánok Minden kedves olvasómnak!
Tartsatok velem 2025-ben is!