ÍZcsiklandozó

Sajtos pogácsa

2023. szeptember 01. 14:17 - ÍZcsiklandozó

... hajtogatva

img_8712-1.jpg

 

 

Mivel az idő kicsit lehűlt, újra be lehet gyújtani a sütőt és készíteni hétvégére valami finomságot. Az esti tévézések, a baráti összejövetelek szinte megkívánják, hogy egy kis pogácsa készüljön. Gyermekkoromban szinte minden hétvégén sült valamilyen formában, sajtosan, vajasan, töpörtyűsen, krumplisan és még sorolhatnám. Édesanyám zseniálisan tudott tésztát gyúrni, édesapám pedig tökéleles kóstoló és fogyasztó volt, velünk együtt.
Ez a hajtogatott sajtos pogácsa macerásnak tűnhet, de igazi feltöltődést nyújt a vele való foglalatoskodás. Ha pedig sütünk, akár időzíthetjük úgy is az elkészítését, hogy az vasárnapra essen, hiszen szeptember első hétfője már iskolába hívja a gyerekeket is, akik biztosan szívesen visznek belőle tízóraira. Be is vonhatjuk őket az elkészítésébe, hiszen a háromszor való hajtogatást már ők is tudják számolni, (igazi meseszám), a kész tészta kiszaggatását, lekenését és sajttal való megszórását pedig akár egyedül, a felügyeletünk mellett önállóan is végezhetik.
Csodás közös munka ez, amitől még finomabbra fog sikerülni, meglátjátok!

Mutatom is, hogyan készül:

 

img_8703-1.jpg

 

Hozzávalók:
- 600 g liszt
- 250 g vaj vagy margarin
- 1 csapott evőkanál só
- 250 g reszelt sajt
- 2 dl tejföl
- fél dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 egész tojás

A tetejére:
- 1 egész tojás
- 5 dkg reszelt sajt

 

Elkészítés:
Első lépésként langyos tejbe keverem a cukrot és az élesztőt és felfuttatom.
Míg felfut az élesztő, a lisztet átszitálom egy mély dagasztó tálba, hozzáadom a sót és a vajat belemorzsolom. Belekeverem a reszelt sajtot is (ennek fele lehet füstölt), majd a lisztes alap közepébe mélyedést csinálok, amibe beleütöm az egész tojást. Ideöntöm a tejfölt és a felfutott élesztős tejet is, és a tésztát alaposan összegyúrom. (Ehhez Anka robotgépemet használtam, de természetesen kézzel is kidolgozhatjuk a tésztát.)
Folpackkal letakarom és fél órára pihenni teszem.

Pihentetés után fél óránkét összesen háromszor hajtogatom. 
Ennek technikája a következő: 
Lisztezett deszkára teszem a tésztát, nyújtófával 1,5 cm vastag téglalapra nyújtom. Szemmel 2 láthatatlan vonallal hosszában elharmadolom, majd alulról felfelé egyharmad részt felhajtok, fentről lefelé ráhajtom a felső harmadot. Így a középső egymarmadnyi rész "3 emeletes" lesz. Ugyanezt elvégzem keresztben is, először balról, majd jobbról hajtva.
Minden hajtogatás után letakarom, pihentetem. 
FONTOS: A hajtogatásnál jegyezzük meg, hol kezdtük a hajtást, hogy minden alkalommal ugyanabban a sorrendben és irányból történjen a művelet, így lesz szép réteges a kisült pogácsánk.

Az utolsó hajtogatás és pihentetés után a tésztát kinyújtjuk kb 1-1,5 ujjnyi vastagra, éles, vékony pengéjű késsel sűrűn 2 mm mélyen bevagdossuk a tetejét és 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatjuk, egyenként megkenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és szép pirospozsgás színűre, készre sütjük. (Nagyjából 20-23 perc)
Rácsra szedve hagyjuk langyosra kihűlni.

 

img_8722-1.jpg

 

Nagyon finom, puha pogácsa, egy laktató fogás után remek harapnivaló.


img_8709-1.jpg

 

Ha még különlegesebbre szeretnénk készíteni, a tetejére tehetünk füstölt sajtot.

 

img_8716-1.jpg

 

Nagyon finom, minden fáradozást megér!

 

img_8745-1.jpg

 

Készítsétek el, váljék kedves egészségetekre!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9518202013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása