ÍZcsiklandozó

Túrós-sajtos rúd

2021. július 17. 16:23 - ÍZcsiklandozó

... a csodás ropogtatni való

img_7553-1.jpg

 

Egy születésnap apropóján készítettem sós vendégvárót.
Ezt a túrós tésztát már pogácsaként többször megsütöttem, de most rudacska formában akartam. Remek falatkák koccintáshoz, vagy csak simán egy beszélgetős estéhez, az elkészítése pedig nagyon egyszerű!

Tulajdonképpen egy egyensúlytésztáról van szó, amelyben a hozzávalók aránya 1:1:1. (Mivel ennyire egyszerű, így ha az ember lánya megjegyzi ezeket az arányokat, a későbbiekben fejből is könnyen összeállítható a tészta.) Bevallom, ez szuper is, mert olyan finom, hogy aki megkedveli, sűrűn fogja sütni, hiszen pillanatok alatt elfogy!

Íme az alaprecept:

 

img_7556-1.jpg

 

 

Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 250 g túró
- 250 g margarin
- 2 tk só

A tetejére:
- 1 egész tojás a kenéshez
- 10 dkg reszelt sajt a szóráshoz

 

Elkészítés:
A lisztet szitáljuk át, tegyük a sóval, a túróval és a puha margarinnal dagasztó tálba. (A puha margarint én nagylyukú reszelőn szoktam a liszthez reszelni, így egyenletesebben, gyorsabban dolgozhatjuk ki a tésztát.)

Dagasszuk össze az alapanyagokat addig, míg szép, sima felületű, ruganyos tésztát kapunk. Dolgozhatunk kézzel, de robotgéppel is. Én ebben a melegben előszeretettel használom Anka robotgépemet, mert kezem melege nem olvasztja túl a tésztában a margarint.

A tésztát tegyük liszttel megszórt gyúródeszkára és nyújtsuk ki 0,5-1 cm vastagra. Derelyevágóval vágjuk szép egyforma hosszúságú rudakra, majd kenjük le összekevert tojással. Szórjuk meg reszelt sajttal, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a rudakat. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, toljuk be a tepsit és süssük a rudakat halvány aranyszínűre.

 

img_7568-1_1.jpg

 

Nagyon finom, különleges a túrótól.

 

img_7574-1.jpg

 

Ünnepi alkalmak finom sós rágcsálni valója.

 

img_7555-1.jpg

 

Hétvégi finomságként is tökéletes.

 

img_7557-1.jpg

 

Süssétek meg minél többször, egészségetekre!

 

img_7559-1.jpg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8116629614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása