
Egy születésnap apropóján készítettem sós vendégvárót.
Ezt a túrós tésztát már pogácsaként többször megsütöttem, de most rudacska formában akartam. Remek falatkák koccintáshoz, vagy csak simán egy beszélgetős estéhez, az elkészítése pedig nagyon egyszerű!
Tulajdonképpen egy egyensúlytésztáról van szó, amelyben a hozzávalók aránya 1:1:1. (Mivel ennyire egyszerű, így ha az ember lánya megjegyzi ezeket az arányokat, a későbbiekben fejből is könnyen összeállítható a tészta.) Bevallom, ez szuper is, mert olyan finom, hogy aki megkedveli, sűrűn fogja sütni, hiszen pillanatok alatt elfogy!
Íme az alaprecept:

Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 250 g túró
- 250 g margarin
- 2 tk só
A tetejére:
- 1 egész tojás a kenéshez
- 10 dkg reszelt sajt a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk át, tegyük a sóval, a túróval és a puha margarinnal dagasztó tálba. (A puha margarint én nagylyukú reszelőn szoktam a liszthez reszelni, így egyenletesebben, gyorsabban dolgozhatjuk ki a tésztát.)
Dagasszuk össze az alapanyagokat addig, míg szép, sima felületű, ruganyos tésztát kapunk. Dolgozhatunk kézzel, de robotgéppel is. Én ebben a melegben előszeretettel használom Anka robotgépemet, mert kezem melege nem olvasztja túl a tésztában a margarint.
A tésztát tegyük liszttel megszórt gyúródeszkára és nyújtsuk ki 0,5-1 cm vastagra. Derelyevágóval vágjuk szép egyforma hosszúságú rudakra, majd kenjük le összekevert tojással. Szórjuk meg reszelt sajttal, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a rudakat. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, toljuk be a tepsit és süssük a rudakat halvány aranyszínűre.

Nagyon finom, különleges a túrótól.

Ünnepi alkalmak finom sós rágcsálni valója.

Hétvégi finomságként is tökéletes.

Süssétek meg minél többször, egészségetekre!
